Čítanie na 3 min 21 júl 2022

7 spôsobov, ako vyčistiť biele tenisky

Autor: Henrieta
7 spôsobov, ako vyčistiť biele tenisky
Čítanie na 3 minúty

Biele tenisky sú univerzálnym kúskom, ktorý milujú ako ženy, tak aj muži. Problém bielych tenisiek je však v ich rýchlom zašpinení a zažltnutí. K tomu, aby boli tenisky dlhodobo biele vám pomôžu tieto tipy. Vyskúšajte 7 spôsobov, ako vyčistiť biele tenisky rýchlo a bez ich poškodenia.

Spôsoby, ako vyčistiť biele tenisky

Nosíte biele tenisky len počas slnečných dní, no napriek tomu sú rýchlo zašpinené? Aby boli vaše tenisky opäť biele, môžete vyskúšať tieto spôsoby. Potrebovať budete pár bežne dostupných pomôcok.

1. Vyčistite biele tenisky pomocou zubnej pasty

Kto povedal, že zubná pasta je určená len na zuby? Biele látkové tenisky môžete vyčistiť pomocou zubnej pasty a kefky. Naneste si malé množstvo pasty na kefku a krúživými pohybmi čistite nečistoty. Pridať môžete trochu vody.

TIP: Pozor na farebné zložky v zubnej paste, mohli by vaše tenisky zafarbiť.

2. Vyčistiť biele tenisky môžete práškom na pranie

Zubnú pastu môžete vymeniť aj za prášok na pranie. Do misky si nasypte trochu prášku a pridajte vodu tak, aby vám vznikla jemná kaša. Opäť pomocou kefky odstráňte špinu z tenisiek. Po vyčistení tenisky dôkladne opláchnite.

3. Čistite topánky pomocou sódy bikarbóny a octu

Kombinácia sódy bikarbónu a octu dokáže v domácnosti zázraky, tak prečo nie aj pri čistení tenisiek? Zmiešajte 1 lyžičku sódy bikarbóny spolu s 2 lyžičkami octu. Aby bola zmes redšia, pridajte trochu teplej vody. Opäť pomocou kefky alebo handričky odstráňte nečistoty zo svojich tenisiek. Aj v tomto prípade platí, že tenisky po očistení je potrebné opláchnuť.

4. Vyčistite biele tenisky pomocou šampónu na vlasy

Skvelou pomôckou na čistenie bielych tenisiek je aj obyčajný šampón na vlasy. Podstata čistenia ostáva opäť rovnaká. Aj pri tomto čistení môžete použiť kefku v prípade látkových častí alebo handričku v prípade tých gumených a kožených.

5. Skúste vyčistiť biele tenisky čistiacim prostriedkom

Na prach, znečistenie a na zažltnuté škvrny pomôže aj krémový čistiaci prostriedok či obyčajné tuhé mydlo. Tieto pomôcky môžete použiť aj v prípade kožených a gumených častí tenisiek.

6. Vyčistite biele tenisky pomocou gumy na tenisky

V špecializovaných obchodoch určených na predaj obuvi nájdete aj kryštalickú gumu na topánky. Pomocou nej tak viete dokonalo a pomerne rýchlo vyčistiť všetky gumené časti bielych tenisiek.

7. Umyte biele tenisky pomocou špeciálnych krémov a pást na obuv

Ak sú vaše biele tenisky vyrobené zo semišu alebo nubuku, môže byť ich čistenie zložitejšie. Pri čistení takýchto tenisiek využite špeciálne krémy či pasty na čistenie, ktoré nájdete v kvalitných predajniach obuvi.

Je pranie tenisiek tabu?

Pri tejto otázke existujú len 2 typy ľudí. Jeden typ hovorí, že určite áno, druhý, že pranie tenisiek je zakázané. Ak je špina skutočne zažratá, môžete svoje biele tenisky vyprať.

Ako prať biele tenisky?

– perte len šité látkové biele tenisky, kožené a lepené sú zakázané;

– z tenisiek vyberte vložky do topánok a šnúrky;

– tenisky vložte do sieťky na bielizeň (každú zvlášť);

– do práčky vložte mäkkú bielizeň, ktorá zabráni ich poškodeniu;

– pridajte tekutý prací prostriedok;

– perte pri 30 °C, bez žmýkania;

– po vypratí zaveste tenisky na šnúru za pätu a jazyk vytiahnite.

 

Aby boli tenisky žiarivo biele, je potrebné sa o nich dôkladne starať. Preto používajte impregnáciu, ktorá je skvelou prevenciou pred znečistením a poškodením topánok. Spôsob, ako vyčistiť biele tenisky a ako prať biele tenisky zvoľte na základe typu obuvi.

Prečítajte si ďalší článok