Čítanie na 3 min 26 júl 2022

Casual dress code vs. Smart casual dress code. Viete, aký je medzi nimi rozdiel?

Autor: Henrieta
Casual dress code vs. Smart casual dress code. Viete, aký je medzi nimi rozdiel?
Čítanie na 3 minúty

Dostali ste pozvánku, na ktorej bolo uvedené, že si máte obliecť smart casual dress code? Každý dress code má predpísané zásady obliekania a smart casual dress code nie je výnimkou. Ako sa však obliecť tak, aby ste pravidlá dodržali a neboli len v štýle casual dress code? Poradíme vám.

Casual dress code

Casual dress code je najbežnejšie sa vyskytujúci typ dress code, ktorý miluje každý. Už názov prezrádza, že ide o veľmi pohodlný a neformálny štýl. V podstate ide o taký športový typ dress code, pri ktorom si môžete obliecť to, v čom sa cítite najlepšie. Ak teda milujete tepláky, legíny, džínsy, obyčajné jednofarebné tričká a tenisky, potom je casual dress code práve pre vás. Napriek tomu, aj tento typ má ďalšie podkategórie, pre ktoré sú charakteristické iné druhy oblečenia.

 

Kategórie casual dress code

Pri casual dress code tak môžeme rozlišovať:

 – Dressy casual dress code

–  Smart casual dress code

–  Business casual dress code

Síce ide stále o casual dress code, avšak v prípade smart alebo business casual dress code ide úplna neformálnosť bokom.

Dressy Casual Dress Code

Rozdiel medzi klasickým casual dress code a dressy casual dress code nie je veľký. Aj v tomto prípade si môžete na seba dať pohodlné a ležérne oblečenie, ktoré je však potrebné doplniť niečím štýlovým, aby ste zachovali zásady dressy casual dress code. Preto sa tomuto typu dress code hovorí aj Casual Chic. Svoj obľúbený džínsový outfit tak môžete doplniť o výrazné šperky, topánky na podpätku, štýlovú kvalitnú kabelku či napríklad klobúk, ktorý dodá outfitu štýl.

Smart casual dress code

Smart casual dress code je odvodený od slov „Smart“, čo v preklade znamená bystrý a „Casual“, ktorý môžete chápať ako neformálny. Ako si však predstaviť Smart casual dress code a kedy si oblečenie v tomto štýle obliecť? Ide o typ, ktorý prepája formálnosť a neformálnosť. To znamená, že pri tomto dress code si môžete obliecť napríklad džínsy, košeľu, košeľové šaty, topánky na vysokom opätku, sako, elegantné nohavice, no nikdy nie dva elegantné kúsky dohromady. To znamená, že elegantnú bielu košeľu môžete kombinovať s džínsami a mokasínkami. Taktiež môžete kombinovať džínsy, biele tričko, biele elegantné sako a biele tenisky. Smart casual ženy tak vyzerajú štýlovo, elegantne, moderne, no stále sa cítia maximálne pohodlne vo svojom outfite.

Business casual dress code

Business casual dress code je charakteristický najmä pre dress code nadnárodných spoločností či malých a veľkých podnikov. Bežne sa s týmto typom obliekania môžete stretnúť v bankách a podobných inštitúciách. To znamená, že ide o formálnejší štýl než je smart casual dress code. Napriek tomu, aj v tomto outfite sa môžete cítiť pohodlne. Netreba si business casual dress code predstavovať ako formálne oblečenie, ktoré si vyžaduje mať nohavicový oblek, to nie. Ak chcete byť oblečené v štýle business casual dress code, potom by ste si mali obliecť, elegantné nohavice, bielu košeľu, topánky na vyššom opätku a napríklad svetrík. Samozrejme, ani pri tomto dress code sa nemusíte báť farieb. Business casual dress code si taktiež môžete predstaviť ako neformálnu eleganciu na pracovisku.

Smart casual ženy sa jednoducho aj v tomto dress code môžu cítiť príťažlivé a zároveň aj pohodlne. Výhodou smart casual dress code je tiež to, že je jednoduché ho vytvoriť vďaka bežne dostupným kúskom, ktoré sa nachádzajú aj vo vašom šatníku.

 

Prečítajte si ďalší článok