Čítanie na 4 min 21 nov 2023

Ako ozdobiť váš byt na jeseň?

Autor: Michaela
Čítanie na 4 minúty

Jeseň je ideálnym časom na prestavbu vášho domova. Všetko, čo potrebujete, je správne osvetlenie, sviečky a textílie, aby ste svojmu interiéru dodali tú správnu atmosféru. Vďaka jesenným dekoráciám sa daždivé a chladné dni stanú farebnými, a čas strávený doma bude príjemný. Pozrite si, ako ozdobiť váš byt na jeseň.

Prečo meniť interiér vášho domova?

Zmeny v interiéroch majú pozitívny vplyv na náladu obyvateľov. Byť v esteticky príjemnom prostredí zlepšuje náladu a zvyšuje kvalitu odpočinku. To je obzvlášť dôležité počas menej slnečných mesiacov, ako sú september, október a november. Jeseň je teda ideálnym časom na prestavbu bytu.


Ozdobenie vášho bytu jesennými ozdobami nie je, navzdory zdaniu, časovo náročný úkon. Všetko, čo musíte urobiť, je dobre sa pripraviť na celý proces. Starostlivo naplánujte nákupy a premýšľajte o tom, ktoré dekoračné trendy najlepšie vyhovujú vašim interiérom. Ako to určíte? Začnite tým, že preskúmate najmodernejšiu farebnú paletu tejto sezóny. Jednou z trendy farieb je intenzívna škorica, vhodná pre štýl života v škandinávskom štýle. Karamelové odtiene nemožno ignorovať, hoci sú hlavne vhodné pre elegantné, moderné interiéry. Olivovozelená je tiež v obľube na jeseň. Táto farba prinesie harmóniu a útulnú atmosféru do vašich miestností.

Jesenná výzdoba v byte

Už poznáte farby, ktoré sa hodia k vášmu bytovému dekoru? Skvelé, potom si vyberte konkrétne druhy dekorácií. Typické jesenné farby môžete vidieť vo vázach, hrncoch, figurínach, obrazoch a rastlinách a medzi inými vecami. Textílie tiež pridávajú charakter interiérom – vankúše, deky, prikrývky, posteľné prádlo s motívmi listov, tekvica alebo jesenná fauna.

Veľmi obľúbené sú aj dekorácie so sezónnymi rastlinami ako hlavným prvkom, a celková estetika odkazuje na minimalistický, prírodný štýl škandinávskeho dizajnu. Materiály ako slama, ľan alebo čipky sa hodia.

Dôležité je aj usporiadanie dekorácií v byte. Aby ste interiér nezahltili, umiestnite dekorácie na niekoľko strategických miest. Jedno z nich je kuchynský alebo jedálenský stôl. Je to kus nábytku, ktorý upúta pozornosť vašich hostí, keď prekročia prah bytu. Avšak pamätajte na zdržanlivosť pri zdobení stola. Preťažený príslušenstvom bude pôsobiť chaoticky a preplnený. Miska alebo tácka s jesennými motívmi pridá jesenný nádych.

 

Umiestnite dovnútra aj sezónne ovocie, ako sú tekvice, hrozno a jablká. Dbajte na to, aby bol riad nápadný. Rozhoďte na vrch stola obrus z prírodného materiálu a umiestnite naň plytký tanier a hlboký tanier. Položte k tomu príbory. Doplňte to modernými doplnkami, ako sú servítky, behúne a sviečky. Jesenné dekorácie umiestnite aj na komody, skrinky na CD a nočné stolíky. Voňavé sviečky, estetické držiaky sviečok a lampióny sú ideálne. Dekoratívne figuríny a iné stojace ozdoby tiež pridajú k sezónnej výzdobe.

Spálňa v jesennom štýle

S jesennou melanchóliou väčšina ľudí trávi túto časť roka snažiac sa upokojiť a hľadať útechu. Preto sa snažíme v našom domácom dizajne využiť útulnú a obopínajúcu teplotu. Na tento účel poslúžia najlepšie spálňové textílie. Vymeňte posteľnú bielizeň za jemnú na dotyk a príjemný pocit. Vyberte si prikrývku ako deku, ktorá bude slúžiť ako dekoratívny prvok, ale zároveň vás zahreje v chladnejšie dni. Vankúše v jesenných teplých farbách budú tiež dekoratívne.

Atmosféru v aranžovaní spálne podčiarkne osvetlenie. Viacbodové osvetlenie je v tejto miestnosti obzvlášť vhodné. Okrem stropnej lampy plánujte aj ďalšie menšie zdroje svetla – nočné lampy, lampy a girlandy – v spálni. Takto si môžete ľahko prispôsobiť intenzitu osvetlenia podľa svojich potrieb.

Aké doplnky zahrejú spálňu? Zvyčajne stačí len niekoľko drobností, aby ste z obyčajnej miestnosti vytvorili jesenný kútik. Jedným z nich sú závesy, ktoré zodpovedajú farbám aktuálnej sezóny. Zvoľte si aj mäkký koberec vedľa postele, sviečky a rámy na fotografie s obrázkami jesennej krajiny.

Jesenné dekorácie, ktoré budú závidieť všetci

Chcete svoje sezónne dekorácie ešte viac viditeľné? Ozdobte okná a parapety jesennými dekoráciami. S tým vám môžu pomôcť LED žiarovkové girlandy, dekoratívne vence a ďalšie hotové dekorácie s jesennou tématikou. Tvarovanie tekvíc a flóry a fauny lesa krásne ozdobia vaše okná.

Ak ste fanúšikom minimalistického štýlu, ozdobte parapetu okna. Je to ideálne miesto na umiestnenie jesenných dekorácií. Vázy a svietniky sa tam budú špeciálne pekne hodiť. Ich odlesk odrazený od skla bude krásne žiariť v chladné, daždivé večery. Okrem toho môžete na parapet umiestniť svoje obľúbené jesenné fotografie, obraz alebo akúkoľvek inú dekoráciu, ktorá sa vzťahuje k motívom tejto sezóny. Bez ohľadu na kompozíciu bude dekorácia viditeľná nielen vnútri, ale aj mimo bytu.

Prečítajte si ďalší článok