Čítanie na 3 min 26 nov 2023

Čo je dekonštrukcia v móde?

Autor: Michaela
Čítanie na 3 minúty

Móda nie je vždy len o estetike a funkcionalite. Každý dizajnér má svoj vlastný štýl a víziu. Odevy pre ženy a mužov často prekvapia svojou formou a detailmi. Niekedy malá zmena môže urobiť kus oblečenia úplne iným. Čo je dekonštrukcia v móde? Ak to neviete, odpoveď na túto otázku nájdete v našom článku.

Dekonštrukcia v móde – čo to je?

Podľa „PWN Encyklopédie“ je dekonštrukcionizmus „slobodná hra s formami a prvkami prevzatými z rôznych tradícií, ktoré v novej konštrukcii menia svoj pôvodný význam a funkcie.“ Dekonštrukcionizmus v móde nie je nič nové. Ide o fenomén, ktorý vznikol súčasne s dekonštrukcionizmom v architektúre. Existuje mnoho spoločných prvkov oboch oblastí – forma, materiál, konštrukcia sú len niektoré z prvkov, ktoré ich spájajú.

Dekonštrukcia v móde neznamená nič iné ako rozoberanie odevov. Každý tvorca vytvára úplne odlišnú definíciu tohto slova, pretože pracuje podľa vlastných myšlienok. Je zaujímavé poznamenať, že termín bol prvýkrát použitý v roku 1989 na opis návrhov značky Maison Martin Margiela. Najčastejšie však dekonštrukcia v móde odkazuje na odevy, ktoré vyzerajú nedokončene, sú recyklované alebo úmyselne poškodené.

Dekonštrukcia v móde – charakteristika

V mnohých návrhoch možno vidieť, že tvorcovia odchádzajú od známych klasík a neboja sa lámať vzory, vymýšľať nové formy alebo miešať štýly. Niet pochýb o tom, že dekonštrukcia v móde vyvoláva zmiešané emócie. Vyznačuje sa nepravidelnými formami, nedokončenými okrajmi, voľnými strihmi, viditeľnými švami a zaujímavými výrezmi. Ženské oversized košele s netradičným vzhľadom sú výborným príkladom.

Dekonštrukcia v móde je kontrolovaný chaos. Používajú sa prekvapivé riešenia, lámu sa pravidlá a konštrukcie sa rozoberajú. Strohosť formy je vidieť na každom kroku. Dizajnéri menia známu pánsku a dámsku módu na niečo úplne iné, niekedy ich ani nedokončia, alebo ich zámerne ničia. Funkčnosť nie je vždy na prvom mieste, pretože tu ide skôr o vizuálny efekt. Punková a grunge estetika jasne ilustruje, čo je dekonštrukcia v móde. Hra s formou a ozdobnými prvkami poskytuje úplne iný pohľad na oblečenie.

Príklady dekonštrukcie v móde

Dekonštrukcia v móde sa najčastejšie objavuje na módnych prehliadkach. Občas je možné ju vidieť aj na uliciach veľkých miest, hoci v tlmených farbách a štruktúrovaných strihoch. Jedno je isté a to že formy sú skreslené, nekonečné alebo znovušité.

Niekoľko dizajnérov radi experimentujú, čo sa stáva ich obchodnou známkou. Rei Kawakubo, Sacai a Yoji Yomamoto sú všetci tvorcovia z Japonska, ktorí sa s touto myšlienkou cítia perfektne doma. Ich návrhy sú kontroverzné, pretože rozbíjajú existujúci pocit krásy. Avšak nie každý jednoznačne zaradí každú ich kolekciu do oddelenia dekonštrukcie v móde. Väčšina tvorcov sa nechce nechať zaraďovať do škatúľ a uprednostňuje operovať v úplnej slobode bez jasných definícií.

Dekonštrukcia v móde doslova ‚konfliktuje‘ s ustálenou estetikou a predovšetkým so známymi pravidlami. Ide o silný trend, ktorý propaguje celá rada značiek. Ich inovatívny prístup k móde im priniesol slávu a uznanie. Mnohí avantgardní dizajnéri sa rozhodujú používať techniky dekonštrukcie. Maison Margiela je v tomto ohľade jasným lídrom. Šaty pre ženy značky sú charakterizované hravosťou s textúrou a formou, a dokonca farbami a vrstvením. Dekonštrukcia v móde sa tiež našla v kolekciách napríklad u Driesa van Notena, Helmuta Langa a Ann Demeulemeestera.

Prečítajte si ďalší článok