Čítanie na 3 min 24 aug 2022

Ako sa obliecť na promócie? Zvoliť správne šaty na promócie je dôležité

Autor: Henrieta
Ako sa obliecť na promócie? Zvoliť správne šaty na promócie je dôležité
Čítanie na 3 minúty

Trendy sa stále menia, a to čo bolo v móde pred 5 rokmi, nemusí a často ani nie je trendy v súčasnosti. Preto môžu mať niektorí absolventi problém s tým, ako sa obliecť na promócie. My vám prinášame pár tipov, ktoré vám pomôžu k tomu, aké šaty na promócie zvoliť tak, aby ste v dave vynikli.

Ako sa obliecť na promócie?

Promócie patria medzi formálne slávnosti udalosti, ktoré si vyžadujú aj formálny dress code. Keďže ide o udalosť, ktorá sa koná na akademickej pôde univerzity, je potrebné mať slávnostné a elegantné oblečenie, ktoré bude výnimočné. Elegantné oblečenie na promócie má určité pravidlá, ktoré by sa mali dodržiavať.

Promócie – oblečenie v správnom štýle

Nielen absolventi, ale aj rodičia, rodinní príslušníci či hostia by sa mali pravidlami dress code riadiť. Kým páni to majú pri výbere oblečenia ľahšie, dámy si musia dať skutočne záležať. Čo sa však týka pánov, štandardne by ich outfit mal pozostávať z obleku, oblekových nohavíc, bielej košele s dlhým rukávom, elegantných šnurovacích topánok, najlepšie typu Oxford a a jednofarebnej kravaty. Farba topánok by mala byť vo farbe opasku a mala by ladiť k obleku. To, či zvolíte tmavý alebo svetlý oblek, je len na vás. Štandardne sa však nosí ten tmavý.

Šaty na promócie

Dámy to pri výbere oblečenia na promócie budú mať trochu komplikovanejšie. Šaty na promócie by mali byť predovšetkým po kolená, aby ste dodržali správny dress code. Keďže ide o slávnostnú udalosť počas dňa, pokojne môžete zvoliť šaty na promócie v svetlých, ale aj tmavých odtieňoch. Je len pár slávnostných udalostí, kam si môžete obliecť biele šaty, a to prijímanie, birmovanie, promócie a vlastná svadba. Preto sú biele šaty na promócie vítané. Pozor však na to, aby neboli priesvitné. Dôležité je tak zvoliť správnu dĺžku, strih, ktorý bude vašej postave lichotiť, farbu, ale tiež aj materiál šiat. Čo sa týka šiat s výstrihom, tie sa neodporúčajú nosiť, no môžete mať šaty s decentným rozparkom. Nepotrebujete mať ani dlhé šaty. Ak budete mať šaty s odhalenými ramenami, mali by ste mať prehodenú štólu alebo sako, aby ste nepôsobili vulgárne.

Nohavicový kostým na promócie

Na promócie nemusíte mať vyslovene len šaty. Pokojne môžete zvoliť aj sukne s elegantným topom, nohavicový kostým alebo dlhý elegantný overal. Tým budete rovnako pôsobiť vznešene, elegantne a ako dáma.

Topánky na promócie

Dôležitou súčasťou oblečenia a šiat sú aj topánky. Dámske topánky na promócie by mali mať uzatvorenú špičku a tiež pätu. Preto sa odporúča zvoliť lodičky na mierne vysokom opätku. Vysoké ihličky nie sú vhodné a skôr uprednostnite topánky na 2 – 6 centimetrovom opätku. Tým zabránite aj nepríjemnému faux pas, ktorý by sa mohol stať v prípade, že nie ste zvyknutá na vysoké podpätky. Čo sa týka farby topánok, tie zvoľte v závislosti od farby šiat. Avšak klasickými čiernymi topánkami či topánkami v nude odtieňoch nikdy nič nepokazíte.

Doplnky na promócie

Čo sa týka doplnkov, najpodstatnejšie je, aby ste mali na sebe silonky vo vhodnom telovom odtieni, a to napriek tomu, že bude vonku nadmerné teplo. Formálne udalosti si jednoducho silonky vyžadujú. Ostatné doplnky, ako sú náušnice, náhrdelníky či náramky alebo prstene zvoľte decentné. Výstrednosť sa skutočne pri promóciách neodporúča.

Stále neviete, ako sa obliecť na promócie? Zvoliť správne šaty na promócie môže byť náročnejšie než si myslíte. Preto si výber šiat nenechávajte na poslednú chvíľu.

Prečítajte si ďalší článok