Čítanie na 3 min 24 aug 2022

Ako kombinovať topánky k obleku podľa príležitosti? Poradíme vám

Autor: Henrieta
Ako kombinovať topánky k obleku podľa príležitosti? Poradíme vám
Čítanie na 3 minúty

Dostali ste pozvánku na svadbu, promócie či neformálnu oslavu a neviete, aké topánky si k obleku vziať? V závislosti od príležitosti či farby obleku si vyberte ten správny typ topánok. Toto je návod, ako kombinovať topánky k obleku podľa príležitosti.

Pánske topánky k obleku

Nosíte oblek príležitostne alebo je súčasťou vášho každodenného outfitu? Či už patríte do jednej alebo druhej skupiny, váš outfit si vyžaduje vhodné topánky k obleku. V závislosti od typu príležitosti či od účelu by ste si mali vybrať správny typ a farbu topánok. Pánske topánky k obleku sú alfou a omegou a musia byť nielen dizajnovo pekné, ale aj kvalitné a pohodlné.

Typy pánskych topánok k obleku

V súčasnosti na trhu nájdete množstvo topánok, ktoré je vhodné kombinovať k oblekom. Každý typ je charakteristicky niečím iným a ich výber podlieha určitým zásadám. Toto je 7 typov pánskych topánok, ktoré môžete využiť pri špeciálnych príležitostiach či ako súčasťou každodenného outfitu.

1. Oxford topánky

Sú typické svojim uzavretým minimalistickým vzhľadom. Ide o veľmi pohodlný typ pánskych topánok k obleku, ktorý je symbolom formálnosti a elegancie. Ich dizajn je doplnený o praktické uzavreté šnurovanie a sú hladké bez vzorov.

2. Derby topánky

Derby na prvý pohľad pripomínajú typ Oxford, no ich základný rozdiel je v tom, že derby majú otvorené šnurovanie a sú viac vypuklé.

3. Brogue topánky

Sú známe tiež pod názvom brogsy. Sú charakteristické svojim povrchom, ktorý je ozdobený malými bodkami. Čím viac sú brogue topánky bodkami ozdobené, tým viac sa hodia k menej formálnym príležitostiam.

4. Spectator topánky

Tento typ nie je v našich končinách veľmi známy. Ich dizajn síce pripomína typ brogue, avšak spectator topánky sú vyrábané v kombinácii dvoch farieb.

5. Mokasíny

Mokasíny sú na rozdiel od iných topánok typické tým, že nemajú šnúrky a často sú vyrábané zo semišu. Sú vhodné najmä k letným neformálnym outfitom.

6. Loafer topánky

Podobne ako mokasíny sú typické tým, že nemajú. šnúrky. Aj keď na prvý pohľad pôsobia elegantne, k oblekom na formálne udalosti sa ich neodporúča nosiť.

7. Monk Straps topánky

Monk straps sú veľmi atypické topánky. Neobsahujú šnúrky, no obsahujú remienok s prackou.

Topánky k obleku a smokingu

Smokingový oblek patrí medzi elegantný typ oblečenia, po ktorom bežne muži siahajú pri špeciálnych príležitostiach. K tomuto slávnostnému oblečeniu však musíte siahať aj po elegantne vyzerajúcich topánkach. To znamená, že z vyššie spomenutých typov môžete k smokingu kombinovať najmä Oxford, Derby a Brogue topánky. Práve tieto typy patria medzi elegantné pánske topánky k obleku.

Topánky k obleku na bežný deň

Ak je však oblek súčasťou vášho každodenného outfitu, potom pokojne môžete siahnuť po mokasínach, loafer topánkach, topánkach typu monk straps, ale taktiež aj po brogue. V poslednej dobe sú obľúbené aj tenisky k obleku. Ide o typ topánok, ktorý dodá vášmu outfitu športovejší a mladistvejší vzhľad. Odporúčame však siahnuť po bielych teniskách alebo sneakers topánkach.

Topánky k obleku podľa farby obleku

Topánky k obleku je dôležité vyberať aj podľa farby obleku. V prípade, že je váš oblek tmavomodrý, potom môžete siahnuť po tmavohnedých, tmavomodrých, čiernych alebo bordó topánkach. Ak je oblek čierny a tmavošedý, odporúčame čierne topánky k obleku. Ak máte oblek vo svetlých odtieňoch, potom môžete zvoliť čierne alebo svetlohnedé topánky k obleku či biele tenisky k obleku.

Prečítajte si ďalší článok