Čítanie na 3 min 10 júl 2022

Ako vyčistiť semišové topánky bez poškodenia?

Autor: Henrieta
Ako vyčistiť semišové topánky bez poškodenia?
Čítanie na 3 minúty

Semišové topánky patria medzi módne kúsky, ktoré je ťažké ochrániť pred poškodením a znečistením. Existuje viacero spôsobov čistenia topánok, avšak semišové topánky si vyžadujú špeciálnu starostlivosť. Ako vyčistiť semišové topánky tak, aby ste ich nepoškodili?

Semišové topánky

Semišové topánky patria medzi nadčasové kožené módne kúsky, ktoré sa nachádzajú v topánkovníku žien a mužov po celom svete. Na nohách vyzerajú dokonalo a hodia sa ako ku každodennému outfitu, tak aj k tomu elegantnému. Pri každodennom nosení sa však semišové topánky môžu poškodiť a znečistiť. Ak túžite po skvelo vyzerajúcich topánkach, vyskúšajte tieto spôsoby, ako vyčistiť semišové topánky tak, aby získali opäť svoj tvar a farbu.

5 spôsobov, ako vyčistiť semišové topánky

Semiš je špeciálny kožený materiál, ktorý nemá rád vlhkosť, priame slnečné svetlo, blato či dážď. Preto čistenie semišových topánok môže byť o čosi komplikovanejšie. Vyskúšajte týchto 5 šetrných a bezpečných spôsobov.

Ako vyčistiť semišové topánky od prachu?

Aj pri bežnom nosení môžu byť semišové topánky znečistené prachom, ktorý na prvý pohľad nie je vidieť. Preto vždy, keď prídete domov, zoberte suchú handričku a jemnými ťahmi prejdite svoje topánky. Tak im dodáte opäť farbu a jemnosť.

Vyčistite semišové topánky od blata

Blato môže semišovým topánkam narobiť veľké škody, a to najmä vtedy, ak sú topánky zle ošetrené. Ak sa na vašich topánkach vyskytlo blato, nikdy sa ho nesnažte utierať, keď je vlhké. Semišové topánky vždy čistite až potom, keď uschnú. Následne blato oklepte a topánky dočistite s kefkou na semišové topánky, ktorá má jemné štetinky. Túto kefku si zakúpite vo všetkých kvalitných predajniach s obuvou.

TIP: Kefku na semišové topánky môžete nahradiť aj mäkkou zubnou kefkou. Pri čistení buďte jemný, aby ste semiš nepoškodili.

Semišové topánky vyčistite od fľakov a soli

Soľ sa na semišových topánkach objavuje najmä v zimných mesiacoch. Ak sa na vašich topánkach vyskytujú akékoľvek fľaky alebo soľ, namočte si kefku do vody a jemnými krúživými pohybmi prejdite po topánkach. Dôležité je, aby ste si takto vyčistili úplne celé topánky. Tým zabezpečíte topánkam jednotnú farbu. Na fľaky od soli môžete použiť aj čistiacu penu na semišové topánky, ktorú si zakúpite v obuvi.

Je možné vyčistiť semišové topánky od vody?

Prekvapilo vás počasie a vaše semišové topánky boli vystavené nadmernej vlhkosti či dažďu? Po príchode domov vysajte z topánok čo najviac prebytočnej vody, a to pomocou starých novín. Tie pokrčte a vložte do topánok. Následne opäť semiš pretrite suchou kefkou alebo handričkou na semiš.

TIP: Semišové topánky nikdy nesušte fénom, neukladajte ich na radiátor a nikdy neperte v práčke.

Vyčistiť semišové topánky môžete pomocou bežne dostupných prostriedkov

Na vyčistenie semišových topánok môžete taktiež použiť:

– gumu, ktorou vyčistíte gumené časti na topánkach;

– múku, v prípade, že sa na topánkach objavia mastné škvrny;

– suchú kôrku od chleba, ktorá funguje rovnako ako guma;

– ocot, ktorý zmiešate v pomere 1:1 s vodou a jemnou handričkou ňou pretriete obuv;

– lyžičku sódy bikarbóny, ktorú zmiešate v pohári mlieka a jemnou handričkou ňou prejdete po topánkach;

– mokré miesta utrite suchou handričkou.

 

Ako prevenciu vždy použite impregnačný sprej, ktorý semišové topánky ochráni pred znečistením a poškodením. Ak premýšľate, ako vyčistiť semišové topánky, ktoré vám ležia v topánkovníku, odporúčame použiť špeciálne prípravky na semišové topánky.

 

Prečítajte si ďalší článok