Čítanie na 3 min 09 okt 2023

Didriksons: Bundy ktoré zahrejú a majú krásny dizajn

Autor: Michaela
Čítanie na 3 minúty

Na západnom pobreží Švédska, v malom rybárskom mestečku Grundsund, Julius a Hanna Didriksonovci založili značku s jednoduchou filozofiou: je čas prispôsobiť sa zákonitostiam prírody namiesto toho, aby sme ich výzvali. Od tej doby uplynulo viac ako storočie a Didriksons zostal verný svojmu konceptu, vytvárajúc funkčné oblečenie, ktoré udržuje nositeľov v pohodlí nezávisle na počasí.

Pozoruhodný príbeh značky Didriksons

Hanna a Julius sa stretli v roku 1910 prostredníctvom matrimoniálnej inzerácie. Po ich prvom stretnutí sa zamilovali jeden do druhého. Mali rovnaký pohľad na budúcnosť, mysleli mimo bežných konvencií a videli možnosti tam, kde ostatní videli len problémy. Oboje navyše stratili príbuzných na mori. Hanna a Julius sa rozhodli podporiť rybárov svojich dedín vytvorením vodotesného oblečenia, v ktorom by mohli prežiť prehánky, búrky a vichrice bez ohrozenia svojho zdravia.

V začiatkoch boli látky používané na výrobu produktov Didriksons impregnované olejom, aby sa zvýšila odolnosť voči vode. V 30. rokoch 20. storočia prišla revolúcia pre rybárske oblečenie v podobe gumy. Správy o perfektne navrhnutom odevnom sortimente sa rýchlo šírili dedinami pozdĺž západného pobrežia Švédska, čo mladej značke umožnilo rásť na lokálnom trhu.

V polovici 60. rokov a na začiatku 70. rokov sa Didriksons otvoril pre výrobu oblečenia aj pre iných používateľov v móde, keď na trh prišli technické látky. Značka začala získavať popularitu a exportovať produkty aj mimo škandinávskych krajín. Dodnes sa Didriksons stará o to, aby oblečenie, ktoré vytvára, bolo pohodlné a chránilo pred dokonca aj najhoršími poveternostnými podmienkami.

Praktický dizajn v škandinávskom štýle

Široká škála produktov a zaujímavé formy kombinujúce moderný štýl a vynikajúce remeselné zručnosti sú výrazné znaky značky. Produkty od Didriksons získavajú stále viac fanúšikov po celom svete. Značka však stále zostáva malým rodinným podnikom, ktorý riadi stovka odborníkov.

Všetko začína v našom výrobnom oddelení v Boråse. Tu sa vyvíjajú naše nápady. Vyberá sa materiál a určuje sa a testuje funkčnosť odevov. V každej fáze výroby spolupracujeme s najlepšími odborníkmi v odvetví,“ uvádza oficiálna webová stránka značky.

Didriksons nie je len o inováciách a funkcionalite, ale aj o minimalistickom dizajne charakteristickom pre škandinávsku módu. Nová jeseň/zima kolekcia značky s názvom „Welcome to our hoods“ sa farebne inšpiruje pobrežnou prírodou. Útulné kabáty, štýlové bundy a vodotesné parky chránia pred drsnými poveternostnými podmienkami a dokonale zapadajú do takmer každého módneho vzhľadu. Navyše, vonkajšie oblečenie je vyrobené z recyklovaných materiálov a farbené technikami, ktoré výrazne znižujú spotrebu vody.

,,Názov kolekcie odkazuje na kapucne, ktoré vás chránia a zahrievajú počas škandinávskej jesene a zimy. Taktiež odkazuje na dedičstvo: drsné pobrežie. Tentoraz zachytili krásu Nórskych Lofotských ostrovov v kolekcii, predvádzajúc ich tajuplnú scenériu a nezvyčajné podnebie,“ – zdôrazňuje Marc Eastmond, kreatívny riaditeľ Didriksons.

>

Prečítajte si ďalší článok