Čítanie na 4 min 17 okt 2023

Aké sú charakteristiky japonského módneho štýlu?

Autor: Michaela
Čítanie na 4 minúty

Japonský štýl oblečenia je špecifický a silne prepojený s kultúrou krajiny. Trendy sú tiež dôležité, rovnako ako subkultúry. To všetko vedie k pestrému miešaniu, ktoré je rozpoznateľné po celom svete. Ako vyzerá japonský štýl obliekania? Nemáte ani potuchy? Nebojte sa, pretože v našom článku nájdete všetky charakteristiky. Určite si ho prečítajte!

Japonský štýl – charakteristika

Japonsko je krajina, ktorá prekvapuje mnohými spôsobmi. Nachádza sa v Východnej Ázii a preto pôsobí veľmi exoticky voči Európe. Na každom kroku sa tradícia veľmi mieša s modernitou a to je viditeľné v mnohých odvetviach, najmä v móde. Niet pochybností, že japonský módny štýl sa výrazne odlišuje od ostatných. Vysoká kvalita, minimalizmus a známe módne riešenia sú okamžite rozpoznateľné, spolu s odkazmi na orient a bohatú kultúru krajiny.

Existuje veľké množstvo rozmanitosti, keďže je tu množstvo trendov, štýlov a dobre známej sofistikovanej jednoduchosti, z ktorej si môžete vybrať. Existuje niekoľko kúskov, ktoré sú spojené s krajinou kvetu čerešne. Aké sú? Jednoznačným lídrom je kimono, teda odev s formou plášťa pripomínajúceho písmeno T svojím tvarom. Je to tradičný odev s orientálnymi vzormi, ktorý našiel cestu do pouličnej módy natrvalo. Japonské štýly odevu tvoria aj doplnky, vrátane žabiek a vysokých topánok na platforme. To ukazuje, že historické pozadie je základom pre mnohé každodenné kombinácie. Čo ešte púta pozornosť? Určite vrstvenie a nadrozmerné strihy.

Japonský štýl v uliciach

Japonský štýl v móde nie je jednoznačný, takže je ťažké ho presne definovať. Ulice sú farebné, plné inšpirácie a štýlov „rozprávky“. Deje sa tam veľa, pretože sa miešajú rôzne éry aj štýly. Nikto nie je obmedzený v tom, aby sa bavil s módou! Japonský štýl je o oblečení vysokej kvality, ktoré je veľmi dobre strihané s čistými líniami. Dámske mikiny s uvoľneným tvarom perfektne ladia s rôznymi vzhľadmi, od anime až po tie inšpirované viktoriánskou módou.

Nepochybne, obyvatelia krajiny kvetu čerešne silno čerpajú z tradície, ktorú veľmi vážia. História, umenie, remeslá a ďalšie sú perfektné ako téma pre štýlovanie. Japonský štýl obliekania má pevný základ, no profituje aj z modernosti, vrátane nových foriem a inovatívnych látok. Detaily sú dôležitým aspektom, a preto sa im venuje osobitná pozornosť.

Klasický japonský štýl je založený hlavne na ľahkých a vzdušných, vysoko kvalitných materiáloch. Zaujímavé textúry, vzory a kontrastné farebné kombinácie sú tým, čo dodáva štipku pikantnosti. Dámske tričká s logami sú ideálne na každodenné nosenie, rovnako ako tričká s postavičkami z anime alebo od známych kapiel. Jednoduché modely sú tiež celkom obľúbené, keďže sa hodia ku všetkému. Voľnejšie strihy jednoznačne vyhrávajú nad tesnými. Japonský štýl obliekania je často doplnený množstvom volánov. Tieto detaily sa objavujú najmä v lolita štýle. Práve tu nájdete krajkové šaty, trapézové sukne pre ženy a veľa šperkov. Pančuchy a podkolienky nosené s pevnými, lakovanými topánkami zohrávajú dôležitú úlohu. Niektorí kombinujú sladký štýl s tmavým a rockovým, hľadajú inšpiráciu v staroeurópskej móde alebo kopírujú svojich obľúbených celebrití. Sladké, veľmi dievčenské kombinácie sa pre mnohých ľudí postupne menia na ťažké grunge štýly. Existuje množstvo príkladov trendu lolita.

Originalita na vrchole zoznamu

Japonský štýl obliekania je ovplyvnený mnohými faktormi. Napriek tomu, čo ho odlišuje, je jeho originalita. Na uliciach môžete vidieť typické gejše, roztomilé lolity a skutočných fanúšikov minimalizmu. Obyvatelia tejto krajiny sa neboja kontrastov, vrstvenia a jednoduchosti. Radi nosia bežné oblečenie, športové topánky alebo spodné prádlo, a tiež sú nadšení módou. Bez ohľadu na to, ich vzhľady sú vždy upravené a esteticky príjemné.

Japonská móda niekoľkokrát láme stereotypy. Topánky s vysokými podpätkami, tenisky, espadrilky sú obuv, ktorú môžete nájsť v mnohých kombináciách. Farebné šperky, doplnky do vlasov a kabelky patria medzi najobľúbenejšie doplnky, pokiaľ ide o obyvateľov Japonska. Malé dáždniky chránia pred slnečnými lúčmi rovnako efektívne ako pokrývky hlavy. Bez ohľadu na počasie je japonský štýl obliekania spojený s dlhým oblečením, pretože sa tu nechce ukazovať telo ani v horúcom počasí.

Japonský štýl obliekania nadobúda rôzne formy. Štýly žien sú určite fantasijnejšie a neobvyklé, keďže muži sa hlavne rozhodujú pre klasiku. Hladké tričká a nadrozmerné bundy sú pre nich akýmsi uniformným štýlom. Niekedy sa aj muži nechávajú unášať módou. Vyberajú si výrazné farby, zaujímavé strihy alebo neobvyklé doplnky. Treba si pripomenúť, že japonský kód obliekania je z veľkej časti unisex, takže rozdiel medzi oblečením pre mužov a ženy sa pomaly stáva minulosťou. Muži v sukniach nie sú neobvyklým javom, ani tí, ktorí nosia dlhé kabáty. Tu nie sú žiadne klišé, pretože existuje úplná rozmanitosť. To znamená, že každý má šancu zdôrazniť svoje „ja“, ako si želá. Každý môže interpretovať trendy svojím vlastným spôsobom a využiť dostupné oblečenie a doplnky. Niet pochýb o tom, že ľudia v Japonsku milujú trendy a módu, bez ohľadu na pohlavie alebo vek.

Zhrnutie

Japonské odevné štýly sú naozaj rozmanité. Subkultúry sú v móde veľmi dôležité, pretože dávajú vzniknúť mnohým novým trendom. Štýly harajuku a kawaii sú jasnými lídrami, hoci existuje aj niekoľko ďalších trendov, ktoré sú rovnako obľúbené. Japonské odevné štýly sú moderné trendy, ktoré perfektne dopĺňajú známe klasiky. Milujú tradíciu na jednej strane a eklektiku a inovácie na strane druhej. Súčasný japonský štýl obliekania čerpie západné vplyvy, okrem svojej vlastnej kultúry. Niekedy sa jedno oblečenie nosí viacerými spôsobmi. Dámske nohavice existujú v mnohých strihoch, farbách a dĺžkach, a môžu sa nosiť samostatne alebo napríklad s dresom na tzv. ‚cibuľu‘.

Prečítajte si ďalší článok