Čítanie na 4 min 04 jan 2022

Majú novoročné predsavzatia zmysel?

Autor: Henrieta
Čítanie na 4 minúty

Nový rok, nové ja! – radostne kričíme, keď si robíme zoznam nových predsavzatí. Je tu eufória, nadšenie, veľké plány a sny… Na konci nasledujúceho roka sa k zhrnutiu týchto predsavzatí nevraciame, systematicky na ne zabúdame v priebehu 12 mesiacov a opäť začíname začarovaný kruh a vytvárame si body, ktoré sa ťažko odškrtávajú. Ako to môžeme zmeniť? A majú novoročné predsavzatia vôbec zmysel?

Najobľúbenejšie novoročné predsavzatia

Každý rok môže váš zoznam cieľov na nasledujúcich 12 mesiacov vyzerať podobne. Medzi najobľúbenejšie novoročné predsavzatia určite patria tie, ktoré sa týkajú fyzickej aktivity. Každý rok v januári telocvične a fitness centrá praskajú vo švíkoch, aby sa s každým ďalším týždňom uvoľnili,  a na jar už prakticky nezostali žiadni pravidelní návštevníci. Každý rok si mnohí z nás sľubujú, že schudnú, prestanú fajčiť (ak fajčia), naučia sa nový jazyk alebo budú viac pracovať na tom, ktorý ovládajú, či pôjdu na vysnívaný výlet… Budú žiť aktívnejšie, obliekať sa a vyzerať ako hviezdy, stretávať sa len so zaujímavými ľuďmi, či byť ešte dokonalejší. Zoznam je dlhý, požiadavky vysoké a času málo.

 

Čo je podstatou novoročných predsavzatí?

Prečo je prelom starého a nového roka priaznivý na prijímanie predsavzatí? Je v tom určitá symbolika. Máme radi konkrétne čísla a dátumy, ktoré môžu byť pre nás začiatkom niečoho nového. Začiatok ďalšieho roka, mesiaca alebo týždňa je ideálnym symbolickým momentom na to, aby ste konali so zdvojnásobenou silou a s nadšením prijímali nové výzvy. Treba si však uvedomiť, že väčšina vašich cieľov si nevyžaduje konkrétny dátum. Ak chcete niečo zmeniť, nečakajte do polnoci – začnite hneď!

Objavte význam novoročných predsavzatí

Väčšina novoročných predsavzatí sa týka návykov: chceme zdravšie jesť, viac sa hýbať, študovať, vstávať skôr, byť aktívnejší. Zvyky sú však v nás zvyčajne zakorenené – ich zmena si vyžaduje čas, pravidelnosť a vytrvalosť.

 

„Urobiť rozhodnutie, ktoré je o 1 % lepšie alebo o 1 % horšie, sa v danom okamihu zdá bezvýznamné, ale v priebehu životných okamihov, takéto rozhodnutia robia rozdiel medzi tým, kým ste a kým by ste mohli byť. Úspech je výsledkom každodenných návykov, nie jednorazových, významných životných zmien.“  Novoročné predsavzatie sa nesplní jednorazovou aktivitou. Stojí tiež za to zvážiť, či skutočne vyplývajú z vašich potrieb alebo z potrieb iných a ich očakávaní od vás (alebo možno z vašich predstáv o nich?). Len predsavzatia, ktoré vznikli na základe vašich vnútorných túžob, snov a želaní, majú šancu na splnenie.

James Clear, kniha Atómové návyky

Čo vás priblíži k dosiahnutiu vášho cieľa?

Pri príležitosti ďalšieho roka si tradične vytvoríte zoznam svojich cieľov, snov a túžob. Máte radi tento druh zoznamov, radi si zapisujete veci a zostavujete rôzne druhy tzv. bucket listov? Pokračujte v tom! Napísanie novoročných predsavzatí vám pomôže uvedomiť si, koľko toho ešte musíte urobiť (a koľko toho máte skutočne vo svojich rukách), možno obmedzí vašu chuť do jedla a nastaví vám jasnú cestu k určitému cieľu. A mimochodom, odškrtávanie ďalších predsavzatí bude naozaj fascinujúce! Je však dôležité mať si čo odškrtnúť. V prvom rade sa vyhnite zbožným želaniam, zanechajte nereálne očakávania (nikto nie je schopný schudnúť 20 kg za 3 mesiace a vyrysovať svaly) a nesústreďte sa na samotný cieľ, ale len na kroky, ktoré vás k nemu priblížia. Alebo skôr malé kroky – pravidelnosť je dôležitejšia ako kvantita.

  • Chcete sa lepšie naučiť jazyk? Skúste sa každý deň 20 minút učiť nové slovíčka.
  • Plánujete viac čítať? Možno by bolo dobré čítať minimálne 10 strán denne v určitom čase.
  • Chcete prestať fajčiť? Na začiatku obmedzte počet cigariet a postupne ich každý týždeň znižujte, až kým nedosiahnete nulu.

Čo sa stane, ak sa na svoj zoznam pozriete o 12 mesiacov a so smútkom zistíte, že ste svoje novoročné predsavzatia nesplnili? V prvom rade si nedovoľte pocítiť sklamanie z neúspechu – ak ste sa snažili, váš nesplnený cieľ nie je zlyhaním, je to malá prekážka na ceste k splneniu vášho sna. Vstaňte a choďte ďalej. Alebo ste si možno stanovili cieľ, ktorý je ťažko dosiahnuteľný?

Robte tak, ako to cítite, nebojte sa, ale ani sa nevzdávajte – sú to len novoročné predsavzatia.

Prečítajte si ďalší článok