Čítanie na 3 min 27 júl 2022

Neviete, ako vybrať obuv na široké chodidlá? Poradíme vám

Autor: Henrieta
Neviete, ako vybrať obuv na široké chodidlá? Poradíme vám
Čítanie na 3 minúty

Sú vaše chodidlá v štandardnej dĺžke, no problém vám pri výbere topánok robí vaše širšie chodidlo? Nemajte strach! V súčasnosti na trhu nájdete aj obuv na široké chodidlá. Ako však takéto topánky vybrať? Postupujte podľa týchto krokov.

Široké chodidlo – vysoký priehlavok

To či je vaše chodidlo široké určuje výška vášho priehlavku, ktorý sa inak nazýva aj nart. Kým v minulosti existovalo len pár typov obuvi, v súčasnosti sa obuvníci zameriavajú aj na ľudí, ktorí majú rôzne disproporcie chodidiel, aby im zabezpečili pri chodení maximálne pohodlie. Ak teda máte široké chodidlá, nebudete mať problém s výberom akejkoľvek obuvi. Šírku chodidla tak určuje obvod priehlavku chodidla.

Obuv na široké chodidlá

Ľudia so širokými chodidlami majú zväčša problém nájsť si vhodnú obuv na široké chodidlá. Zväčša im problém nerobí dĺžka, ale šírka topánky. Na to sa v posledných rokoch zameriavajú aj výrobcovia obuvi , ktorí vytvorili rôzne kategórie. Podľa týchto hodnôt sa pri výbere obuvi na široké chodidlá môžete jednoducho orientovať. Šírka obuvi je tak označená písmenami E – K. Štandardne sa však môžete stretnúť s označením E, F, G, H pričom:

– E (5) – obuv určená na veľmi úzku nohu;

– F (6) – obuv na úzku alebo štíhlu nohu;

– G (7) – obuv štandardnej šírky chodidla;

– H (8) – obuv na širší typ chodidla, týka sa to najmä zimnej obuvi.

Okrem týchto označení sa môžete pri obuvi tiež stretnúť s označením I (9) – čo znamená, že ide o širšiu obuv určenú na ešte viac širšie chodidlá, CH (13) – označuje opäť pracovnú obuv určenú na široké chodidlá a K (10) – opisuje najširší typ pracovnej obuvi. Rovnako sa môžete stretnúť aj s podkategóriami, a to E ½, F ½, G ½ a H ½. Čo však v prípade, že nakupujete obuv na široké chodidlá online formou a nemôžete si obuv vyskúšať? Vypočítajte si šírku vášho chodidlá.

Ako vypočítať šírku chodidlá?

Tento výpočet vám môže pomôcť pri nákupe obuvi na široké chodidlá. K výpočtu budete potrebovať len krajčírsky meter. Zmerajte si veľkosť priehlavku v milimetroch (OPK) a vydeľte ho číslom 7. Od hodnoty následne odpočítajte svoju štandardnú veľkosť obuvi v metrickej hodnote (Vč).Výsledná hodnota určuje číslo obvodovej skupiny, teda šírku obuvi vhodnú na váš typ chodidla. V matematickom výraze to vyzerá takto:

i= OPK/7 – Vč  

i – číslo obvodovej skupiny (šírka obuvi)

OPK – obvod priehlavku v milimetroch

Vč – veľkosť vašej obuvi v metrickej sústave.

Pri každej obuvi je zväčša uvedené francúzske číslo (EU), podľa ktorého si obuv vyberáte, anglické číslo (UK), veľkosť obuvi v metrických číslach, prípadne dĺžka chodidla v milimetroch. Obuv na široké chodidlá si vypočítate práve týmto spôsobom.

Materiál obuvi na široké chodidlá

Okrem veľkosti a šírky chodidla sa pri výbere obuvi zamerajte aj na materiál topánok. Širokým chodidlám najviac vyhovuje obuv z pružných, elastických a stretchových materiálov, ako je napríklad koža či semiš. Menej vhodné sú napríklad syntetické materiály, ktoré sa ani po dlhšiu dobu chodidlu neprispôsobia, čo môže spôsobovať odieranie. Ideálnou obuvou na široké chodidlá sú tiež espadrilky, mokasíny a baleríny. Sandále odporúčame skôr so širšími remienkami a lodičky v modeli H na nižšom a širšom opätku.

Pri najbližšom nákupe vyskúšajte tieto spôsoby a už viac nebudete mať problém nájsť vhodnú obuv na široké chodidlá.

Prečítajte si ďalší článok