Čítanie na 4 min 08 feb 2024

Petrolejová farba: Ako ju implementovať do módy a dizajnu?

Autor: Michaela
Čítanie na 4 minúty

Svet farieb je neuveriteľne bohatý a neustále nás inšpiruje. Pomocou farieb sa môžeme vyjadriť alebo vytvoriť priestory, ktoré odrážajú našu predstavivosť. Móda čerpá veľa zo širokej farebnej palety. Takže otvorte vašu skriňu pre… petrolejovú farbu.

Petrolejová – čo je to za farbu a ako vznikla?

Niektoré farbné názvy sú zrejmé, zatiaľ čo iné nám na prvý pohľad neprezradia veľa. Petrolejová často patrí do tejto druhej skupiny. Ako vyzerá? Napríklad zimná bunda v tomto odtieni? Petrolejová je farba, ktorá kombinuje tmavomodré a zelené tóny. Je neobvyklá v tom, že presný odtieň veľmi závisí od uhla svetla – v jednom čase môže byť o niečo modrejší, v inom môže byť zelený.

Môže sa zdať, že je to jednoducho tyrkysová. Avšak, petrolejpvá sa radí do úplne odlišných odtieňov a má oveľa väčšiu hĺbku farby. Takže odkiaľ má táto farba svoje meno? Petrolejová jednoducho znamená… petrolej. Ale čo to má spoločné s tmavou tyrkysovou farbou?

Nevzťahuje sa to na farbu benzínu, napríklad vo fľaši alebo kanistri, ale na farby, ktoré sa z neho uvoľňujú na asfalte osvetlenom slnkom. Už ste niekedy pozorovali takýto jav pri prechádzke? Určite ste si všimli modrozelenú farbu benzínu, ktorá mu dáva jeho meno.

Niektorí ľudia túto farbu prirovnávajú k hĺbkam búrlivého oceánu – a táto je platná analógia. Ako odtieň tmavého, ťažkého tyrkysového, petrolejovú taktiež možno zaradiť aj ako morskú farbu.

 

Farba petrolejová – inšpirácie

Petrolejová je netradičná farba, ktorá je populárna vo vnútorných priestoroch alebo v módnom svete. Vďaka svojej hĺbke a ťažkosti sa najčastejšie vyberá na styling v chladnejších ročných obdobiach. Jesenné a zimné mesiace sú obdobiami, keď petrolejová vládne v našich šatníkoch. Napríklad sa oplatí obstarať zimnú čiapku v tejto farbe a zladiť ju so šálom a rukavicami. Takéto výrazné doplnky sú skvelé pre túto sezónu.

Čo ďalej zvážiť pri rozhodovaní sa pre kúsok oblečenia v petrolejovej farbe? Stojí za to mať na pamäti, že sa najlepšie hodí k chladným typom, pre tých s jasnou pokožkou a očami určite dobre vyzerajú. A čo teplé typy pleti? V ich prípade bude petrolejová skvelým farebným doplnkom.

Petrolejová bude vyzerať ešte lepšie v správnom prostredí. Zladiť ju s farbami, ktoré umožnia dať svoju prítomnosť najavo. Veľmi dobrá voľba je slivková fialová, ak máte radi odvážny vzhľad. Ak však dávate prednosť trochu decentnejším farbám, zladte petrolejovú s bielou alebo béžovou. Táto kombinácia určite bude elegantná a nadčasová voľba.

 

Petrolejová a najnovšie trendy

Teoreticky nie je ťažké nájsť správny vzhľad s výraznými farbami. Ale čo v praxi? Tu sú niektoré tipy, ktoré vám pomôžu zostaviť váš dokonalý outfit v petrolejovej farbe.

Jednofarebný outfit: Považujete za nudné zostaviť celý outfit z kúskov rovnakej farby? Nič by nemohlo byť ďalej od pravdy! Outfity ako tento vždy majú svoje miesto vo svete módy. Vsádzajte na oblečenie v rovnakej farbe, ale v rôznych odtieňoch. Zladiť petrolejové sako s tyrkysovou blúzkou a tmavomodrými nohavicami. Toto je bezpečný a overený spôsob, ako vytvoriť elegantný vzhľad.

Kombinácia niekoľkých farieb spolu: Už sme spomenuli, že petrolejová dobre ladí s fialovou. Avšak bude vyzerať rovnako dobre s odtieňami ružovej alebo žltej. Nebojte sa experimentovať s farbami – odvážne štýly sú nevyhnutnosťou.

Vsádzajte na farebný akcent: Nemusíte nutne nosiť všetky farby. Ak máte šatník plný tlmených farieb, hlboký a ťažký tyrkys môže pôsobiť ako nekonvenčný akcent. Pre ženy by to mohli byť napríklad topánky; pre mužov kravata.

Ako inak využiť petrolejovú farbu?

Čo by bol módný vzhľad bez doplnkov? Často sú to práve doplnky, ktoré nás robia jedinečnými a štýlovými. Využite to a vyberte si doplnky v zaujímavej farbe, aby ste svoj outfit oživili a dodali mu charakter.

Petrolejová farba tu bude skvelou voľbou. Napríklad si môžete vybrať trendy kabelku v tejto farbe a zladiť ju s topánkami v rovnakej farbe. Petrolejové náušnice alebo doplnky do vlasov tiež budú vyzerať dobre. Je tiež skvelým nápadom použiť túto farbu na líčenie alebo nechty.

A čo muži? Tu by veľmi dobrým nápadom bolo vybrať si kravatu v čistom odtieni morského tyrkysu. Na každodenné nosenie môžu byť zaujímavým riešením športové topánky alebo basebalové čiapky v petrolejovej farbe.

Aj keď ste fanúšikom klasických a tlmených riešení, petrolejová farba by vás mohla zaujať a pridať vašim outfitom štipku energie. Pozrite sa, čo táto farba dokáže, a doplňte si šatník kúskami v tomto odtieni.

Prečítajte si ďalší článok