Čítanie na 3 min 09 aug 2023

Prečo je Fashion Week in Copenhagen taký unikátny?

Autor: Michaela
Čítanie na 3 minúty

Kodaň je hlavným mestom architektúry, dizajnu a udržateľnosti. Už roky sa považuje za piate hlavné mesto módy na svete. Hlavným dôvodom je Fashion Week, ktorý sa koná v dánskom hlavnom meste. Prečo sa najdôležitejšia módna udalosť sveta koná práve v tomto škandinávskom meste?

Ohromujúca architektúra, dômyselné urbanistické plánovanie, všadeprítomné bicykle a príjemné mestské priestory – to je to, s čím si Kodaň najčastejšie spájame. Odkazy na svet módy sú najčastejšie odsunuté do pozadia. Medzitým, od roku 1960, sú módne výrobky jedným z najdôležitejších vývozov krajiny. Preto nie je žiadnym prekvapením, že Kodanský týždeň módy je špičkovou medzinárodnou udalosťou, ktorej sa zúčastňujú všetci módni odborníci.

Fashion Week ako žiadny iný

Fashion Week in Copenhagen sa vyznačuje prístupom k udržateľnosti a tvorbou týždňa módy budúcnosti. „Aby to bolo nezabudnuteľné, musí to byť iné“ je jednoduchý a jasný slogan dánskeho organizátora podujatia. Čo je to za inakosť? Inovovať a motivovať módne značky, aby boli šetrné k životnému prostrediu.

– Ak sa odvážime, môžeme zmeniť spôsob, akým podnikáme. Môžeme byť nielen zdrojom inšpirácie a provokovať diskusiu, ale predovšetkým motivovať k činom,“ povedala Cecilie Thorsmark, generálna riaditeľka Copenhagen Fashion Week.

Počas niekoľkých sezón sa kodanský týždeň módy vyvinul z vedľajšej udalosti na udalosť medzinárodného významu. Teraz sa koná dvakrát ročne a hostí množstvo komerčne úspešných značiek a menej známych značiek zo severských krajín. Zároveň dláždi cestu mladým talentom. Jedinečný prístup k organizovaniu týždňa módy priťahuje do Kodane tisíce influencerov, novinárov a nadšencov módneho priemyslu a inšpiruje ich k objavovaniu podstaty škandinávskej módy.

 

Móda v Škandinávii

Až donedávna bol známy svojím minimalizmom a teraz nadobudol úplne novú farbu. Škandinávska móda je stále synonymom kvality a jednoduchého dizajnu. Teraz funguje na princípe mix and match. Zdanlivo nesúrodé prvky často vytvárajú jedinečný celok. Aby sme to videli, stačí sa pozrieť na dánske „it-girls“, ktorých štýly súperia so zavedenou francúzskou eleganciou a odrážajú energiu kodanských ulíc. Predefinovanie módy sa Dánom osvedčilo. Vytvorili jedinečnú zmes, kombinujúcu veľké módne značky s vintage módou, nádych nonšalancie a pri zachovaní prvkov klasickej elegancie.

Dánska móda pramení z pragmatizmu tamojších ľudí. Cieľom je predovšetkým byť čo najpohodlnejší. Dáni radi vrstvia oversized svetre, bundy alebo tričká a kombinujú ich s teniskami. Sú to obyvatelia Dánska, ktorí propagovali trend bielej košele, ktorá trčí spod svetru. Džínsová bunda pod trenčkot alebo robustný sveter nosený pod koženou bundou je štýlovým vyhlásením v Kodani.

V tomto všetkom nezabúdajme na ekológiu. Každá položka, ktorá tvorí škandinávsky štýl, by mala byť vyrobená udržateľným spôsobom, rešpektujúc materiály a pracovníkov, ktorí ju vyrobili. Koniec koncov, premýšľanie o móde, ktorá je priateľská k planéte a jej obyvateľom, je to, čo odlišuje dánsky štýl od ostatných.

Prečítajte si ďalší článok