Čítanie na 4 min 18 okt 2023

Puma: Športová stránka módy

Autor: Michaela
Čítanie na 4 minúty

Puma už desaťročia podporuje športovcov počas ich najdôležitejších výziev. Značka tiež vytvára bezstarostný štýl pre tých, ktorí jednoducho chcú pohodlie v bežných situáciách. Oblečenie vytvorené Pumou nepochybne zmenilo svet športu a neformálnej módy. V najnovších kolekciách značka znovu navštevuje klasické a teraz ikonické formy, kombinujúc ich s moderným dizajnom.

Byť najlepší na svete

Puma je značka dobre známa milovníkom rôznych športov. V priebehu rokov sa táto značka etablovala ako gigant v obuvníckom a odevnom priemysle pre menšie aj väčšie výzvy. História značky Puma sa začala v roku 1948. Bratia Rudolf a Adolf Dasslerovci vlastnili firmu Gebrüder Dassler Schuhfabrik 24 rokov, mali dve továrne, zamestnávali desiatky pracovníkov, boli úspešní a ich obuv nosili najväčší športoví hviezdni. Ich predstavy o rozvoji značky sa výrazne líšili, a preto sa rozhodli pre oddelenie.

Rudolf Dassler zakladá značku s názvom Ruda – čo je kombinácia prvého písmena jeho krstného mena a priezviska. Až neskôr sa názov vyvinul na Puma, ktorá je pripravená na skok. Rudolf dobre vedel, že najlepším spôsobom, ako propagovať výrobky, je spojiť sa s úspešnými športovcami. Jeho vizionársky prístup k stratégii rozvoja obrazu značky umožnil Pume stať sa vedúcou športovou značkou. Futbalisti ako Maradona a Eusebio nosia štýly značky. Oblečenie tejto značky nosili aj Boris Becker, Serena Williams alebo Michael Schumacher.

 

Dodnes Puma stále vyrába oblečenie venované tímom, sponzoruje najlepších športovcov na svete a spolupracuje na tvorbe kolekcií s najvýznamnejšími umelcami sveta. V športovej móde sa zameriava na pohodlie a výrazný dizajn.

Kolekcia inšpirovaná klasickými automobilmi

Milovníkom áut iste nemusíme predstavovať ikonický model Porsche 911 Turbo. Odvážne farby vozidiel inšpirovali značku Puma k vytvoreniu kolekcie v spolupráci s výrobcom áut. Spolupráca viedla k elegantným a vysoko kvalitným dizajnom, ktoré odkazujú na retro siluetu Porsche Legacy.

V oblečení nie je ťažké vidieť priamu inšpiráciu vzhľadom modelu Porsche 911 – od farieb odkazujúcich na charakteristický odtieň tapicérie alebo Lemon Chrome plechu, až po štíhly dizajn celého vozidla. Odkazy sa vyskytujú v každom elemente kolekcie: tričká, mikiny, nohavice a bundy. Oblečenie od značky Puma je tak dokonalým spoločníkom pre jazdu s modelom 911 Turbo.

 

Odkazy na klasický model Porsche možno nájsť aj v dvoch modeloch tenisiek, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou kolekcie. Prvé z nich, Retro Sneaker, má klasický štíhly tvar vyrobený z ľahkej modrej semišovej kože inšpirovanej modelom Porsche 911 S 2.5 z roku 1972. Druhý model, Heritage Sneaker, čerpá návrhové inšpirácie z moderného Porsche 911 S/T. Kožené topánky majú sivý odtieň – rovnako ako karoséria športového auta. Podšívka je však konjakovo hnedá, pripomínajúca interiér vozidla.

Pre športovcov a výzvy každodenného života

Kolekcie od značky Puma majú športový a módny charakter. Značka tvrdí, že hranice medzi športovým oblečením a bežným šatníkom sa stále viac zlievajú. Pre svoje nové dizajny preto smeruje k štýlu athleisure, ktorý je v súčasnosti jedným z vedúcich trendov. Athleisure móda od Puma pre jeseň/zimu je v odtieňoch béžovej, ružovej, modrej a bielej. Kontrast k týmto farbám poskytujú oblečenie v čiernej a olivovej zelene.

 

Všestranné farby sa dokonale hodí k multifunkčným strihom. Športové štýly od Puma sú vyrobené z vysokokvalitnej bavlny a technických materiálov, ktoré sa prispôsobujú telu. V jesennej a zimnej kolekcii zohrávajú veľkú rolu proporcii. Puma tvrdí, že kombinácia tesných legín a nadrozmerného svetra je skvelým módny krokom. A k širokým teplákom je najlepšie zvoliť rovnaký typ blúzky. Bez ohľadu na to, akú kombináciu zvolíte, budete sa cítiť pohodlne.

Prečítajte si ďalší článok