Čítanie na 4 min 09 sep 2021

Sandra Sviteková: Projekt GIRL POWER vnímam ako určitú formu odkazu pre všetky ženy

Autor: Henrieta
Girl Power_Sandra Sviteková
Čítanie na 4 minúty

Rebelujúca, inšpirujúca, nebojácna, to sú slová, ktoré charakterizujú novú limitovanú kolekciu GIRL POWER značky answear.LAB. Celý výťažok z jej predaja poputuje na konto Karpatskej nadácie a na podporu jednej z najcennejších životných investícií – do vzdelávania.

Jednou z ambasádoriek projektu je Sandra Sviteková, vyštudovaná učiteľka, ktorá si prostredníctvom svojich náučných YouTube videí s historickou a filozofickou tematikou, získala pozornosť celej mladej generácie. Jej kanál Dejepis Inak má v súčasnosti neuveriteľných 164-tisíc odberateľov. Svojou prácou inšpiruje ostatných a snaží sa prebúdzať lásku k dejinám.

Girl Power_Sandra Svitekováfoto: Katarína Kincelová

Stala si sa ambasádorkou charitatívneho projektu GIRL POWER módneho eshopu Answear.sk. Prečo si sa rozhodli ísť do tohto projektu?

Pretože si uvedomujem, že mám určitú sledovateľskú základňu a tým pádom môžem upozorňovať na témy, ktoré sú môjmu srdcu blízke. V tomto prípade sa spojila snaha o podporu žien a podporu vzdelávania.

 Čo pre teba znamená projekt GIRL POWER?

Ja ho vnímam ako určitú formu odkazu pre všetky ženy. Má motiváciu pozdvihnúť ich sebavedomie, aby si viac verili a nevzdávali sa na ceste za svojimi snami. Mnohé kvality, akými je napríklad vytrvalosť a odhodlanie súvisia s vnútornou, ale i vonkajšou silou človeka. A podľa mňa je dobré upozorniť, že nimi disponujú aj ženy.

V čom podľa teba spočíva skutočná GIRL POWER  ̶  ženská / dievčenská sila?

Podľa môjho názoru v sebadôvere a dôstojnosti. Zároveň aj v určitej nezávislosti a v uvedomení si vlastných schopností a sily svojho hlasu.

Girl Power_Sandra Svitekováfoto: Katarína Kincelová

Predstav si, že by si mala neobmedzenú silu a dokázala by si čokoľvek, možno aj zachrániť svet. Ako by si túto silu využila?

Ak by som mohla naozaj čokoľvek, tak by som zabezpečila kvalitné vzdelanie pre každého človeka.

Celý výťažok z predaja kolekcie GIRL POWER poputuje do Karpatskej nadácie na podporu vzdelávania žien. Akú silu má podľa teba vzdelanie?

Vzdelanie má silu alebo lepšie povedané moc meniť svet. Dokáže pozdvihnúť kvalitu ľudského života, kvalitu každodenného konania a rozhodnutí na najbežnejšej úrovni. Čiže pre mňa rozhodne ultimátnu.

Ako spíkerka vystúpiš na evente Inšpiratívne ženy, ktorý sa bude konať 1. 10. 2021. Celý výťažok z predaja vstupeniek poputuje do nadácie na podporu vzdelávania žien. Prečo by si podľa teba mali ľudia zakúpiť vstupenku a podporiť túto iniciatívu?

Pretože je to zmysluplné trávenie času v príjemnej spoločnosti, zabavia sa a popritom zlepšia svet okolo seba.

Vstupenky na event Inšpiratívne ženy si môžete kúpiť TU.

Ktorá žena ťa (okrem mamy) v živote najviac inšpirovala?

Inšpirovali ma viaceré, v rôznych životných obdobiach a kvôli rôznym charakterovým črtám.  Napríklad v motivácii čítať literatúru a v akomsi utvrdení osobného názoru, že ak žena nie je tradičnou „gazdinkou“, tak to neznižuje jej hodnotu, ma inšpirovala Hana Gregorová. Ďalej od pani prezidentky Zuzany Čaputovej sa dlhodobo snažím obkukávať takú špecifickú pokoru a umiernenosť v komunikácii. A momentálne aj na tréningoch sa stretávam so ženami, ktoré sú odo mňa silnejšie, motivujú a „ťahajú“ ma dopredu. Takže pre mňa je tu stále nejaká žena, ktorá ma v určitej oblasti inšpiruje najviac.

Čo ťa v živote inšpiruje, baví a napĺňa?

Rozprávanie príbehov z histórie, z ktorých si ľudia vedia odniesť niečo do svojich životných skúseností, alebo aj pomoc študentom, aby ľahšie zvládali školské učivo a prebudil sa v nich záujem o javy minulé i prítomné. Predčasom som prvýkrát v živote objavila lásku k pohybu, takže to ma momentálne baví asi najviac a inšpirujú ma všetci, ktorí ma podporujú v tom, čo robím a dodávajú mi silu.

Girl Power_Sandra Sviteková_Katarína Linczényiováfoto: Katarína Kincelová

Čo by si odkázali ženám, ktoré chcú niečo v živote dokázať?

Ak cítite, že v tom, čo robíte, ste naozaj dobré, zároveň je to váš koníček a robí vás to šťastnou – choďte si za tým.  Nezabúdajte však, že po ceste budete potrebovať obrovskú dávku vytrvalosti a odhodlania.

Pomôcť môžete aj vy! Kúpou tejto jedinečnej limitovanej kolekcie GIRL POWER dávate šancu ženám na lepší život, pretože vzdelanie je jedna z najcennejších investícií.

Prečítajte si ďalší článok