Čítanie na 5 min 09 sep 2021

Katarína Linczényiová – od modernej ženy spoločnosť očakáva, že bude excelovať naraz v rozličných rolách

Autor: Henrieta
Girl power_Katarína Linczényiová
Čítanie na 5 minúty

Rebelujúca, inšpirujúca, nebojácna, to sú slová, ktoré charakterizujú novú limitovanú kolekciu GIRL POWER značky answear.LAB. Celý výťažok z jej predaja poputuje na konto Karpatskej nadácie a na podporu jednej z najcennejších životných investícií – do vzdelávania.

Jednou z ambasádoriek projektu je Katarína Linczényiová, mentorka mentálnej reziliencie a stres manažmentu, leadership koučka, motivačná spíkerka a bývalá profi atlétke v športe freediving, ktorá v roku 2013 dosiahla tretí najhlbší ženský ponor na svete v disciplíne s plutvou, a to neuveriteľných 85 metrov na jeden nádych.

Girl power_Katarína Linczényiováfoto: Katarína Kincelová

Stala si sa ambasádorkou charitatívneho projektu a kolekcie GIRL POWER módneho eshopu Answear.sk. Prečo si sa rozhodli ísť do tohto projektu?

Celý svoj život verím, že medzi najdôležitejšie faktory potrebné k tomu, aby jednotlivec aj spoločnosť prosperovala, patrí kvalitné vzdelávanie – pre mužov aj ženy a zároveň vzájomná pomoc, resp. podpora.

Čo pre teba znamená projekt GIRL POWER?

Pekná a zároveň zmysluplná iniciatíva. Prednedávnom som si na jednom sociálnom médiu prečítala názor, že akoby je toho už priveľa – neustále diskusie a kampane o právach žien, rovnosti, LGBT aj o trvalo udržateľnom rozvoji, alebo klimatickej zmene. Nie, nie je toho priveľa. V reálnom živote, v praxi stále vidíme, že problém existuje. Je preto dôležité upozorňovať, rozprávať sa o výzvach v našej spoločnosti a ak sa dá, tak aj pomôcť, aj keď iba v malom.

V čom podľa teba spočíva skutočná GIRL POWER – ženská / dievčenská sila?

V našej spoločnosti sa od modernej ženy očakáva, že bude excelovať naraz vo veľa rozličných rolách. Iba behom jedného dňa ich žena vystrieda hneď niekoľko, nehovoriac potom ešte počas celého života. Profesionálka v svojej práci, vzdelaná žena s titulom z univerzity, matka, dcéra, partnerka, milenka, „pani domáca“, kuchárka a ešte si tam pridajme aj voľnočasové hobby, napr. lyžiarka, plavkyňa a našlo by sa toho viac. A aby toho nebolo málo, očakáva sa, že žena bude pekná, upravená, možno až štýlovo oblečená – niečo v tomto smere. Okrem toho, že je to veľmi veľa rolí a s nimi spojených povinností, zároveň, ako keby museli byť ženy perfektné v každej z nich, pretože ak nie sú, spoločnosť im to dá negatívne pocítiť.

Koordinovať a zvládnuť výzvy spočívajúce v rolách a očakávaniach spoločnosti a zároveň si ponechať úsmev na tvári, to považujem za skutočnú ženskú silu.

Girl power_Katarína Linczényiováfoto: Katarína Kincelová

Celý výťažok z predaja kolekcie GIRL POWER poputuje do Karpatskej nadácie na podporu vzdelávania žien. Akú silu má podľa teba vzdelanie?

Markantnú. Ťažko to vyjadriť v pár riadkoch. Kvalitné vzdelanie prináša hneď niekoľko benefitov. Samozrejme, lepšie uplatnenie na pracovnom trhu a aj vyšší plat, ale je toho viac. Vzdelaný človek má lepšie logické a kritické myslenie, ktoré umožňuje posúdiť informácie – či sú napr. pravdivé alebo nie, alebo argumentovať a riešiť problém. Takýto človek žije tiež bezpečnejší život, pretože sa dá ťažšie manipulovať. So vzdelaním tiež prichádzajú hodnoty a s nimi morálka, s čím súvisí schopnosť rozlišovať dobré a zlé, čo sa odzrkadlí napr. na menšej kriminalite a zároveň väčšej spoločenskej zodpovednosti.

Vzdelaný človek si dobre uvedomuje benefity života v stabilnej a, povedzme, že aj zdravej spoločnosti, chová sa teda tak, aby k nej prispieval. Vzdelaný človek má tiež väčšiu slobodu rozhodnúť sa, čomu sa chce v živote venovať, napr. tomu čo má rád alebo načo má talent, čo znamená že taký človek bude pravdepodobne aj podávať v danej profesii dobrý výsledok a zároveň bude šťastný. Za veľký problém považujem práve fakt, že na svete je obrovské množstvo žien odrezaných od možností vzdelávania, a to z rôznych dôvodov.

Na evente Inšpiratívne ženy, ktorý sa bude konať 1. 10. 2021, sa zúčastníš moderovanej diskusie. Celý výťažok z predaja vstupeniek poputuje do nadácie na podporu vzdelávania žien. Prečo by si podľa teba mali ľudia zakúpiť vstupenku a podporiť túto iniciatívu?  

Veľakrát ľudia aj chcú pomôcť alebo podporiť dobrú vec a nevedie presne kde a ako, teraz majú možnosť. Zároveň je to príležitosť dozvedieť sa niečo zaujímavé od žien, ktoré budú v diskusii. No a ja osobne sa teším na to, že po takmer dvoch rokoch lockdownu prídem na event, kde je možné sa porozprávať s ľuďmi a nie so zoom štvorčekmi na monitore.

Vstupenky na event Inšpiratívne ženy si môžete kúpiť TU.

Ktorá žena ťa (okrem mamy) v živote najviac inšpirovala?

Moja stará mama. Bola to jedinečná žena s obrovskou prirodzenou a úprimnou dobrosrdečnosťou, s týmto sa dneska stretnem naozaj výnimočne. Zároveň bola pre mňa vzorom mentálnej reziliencie. Aj v posledných rokoch života, počas ktorých nesmierne trpela v agónií spôsobenej chorobou, sa dokázala usmievať, starala sa o to ako vyzerá, ako sa oblieka, chcela byť za každých okolností za dámu, čo ale vždy bola, pretože to išlo hlavne z jej vnútra a šaty to iba doplňovali. Vedela si užiť aj malé radosti a zároveň tu byť pre druhých. Veľmi ma inšpirovala jej láskavosť aj sila nevzdávať sa.

Aký je tvoj najväčší životný sen?

Mojim snom bolo objavovať oceán a našu modrú planétu a to sa mi podarilo, resp. vďaka mojej práci aj stále darí. A som za to nesmierne vďačná. O svojich cestách aj pravidelne rozprávam príbehy na svojich sociálnych sieťach alebo počas prednášok. Práve pomocou storytellingu sa tiež snažím ľudí inšpirovať v sférach ako mentálne zdravie, trvalo udržateľný rozvoj a sebarozvoj. Vytváram tiež príležitosť pre ľudí, aby sa mohli pridať, naučiť sa freediving a nájsť stratené spojenie s prírodou, prostredníctvom môjho klubu, Kyanos Club.

Girl Power_Sandra Sviteková_Katarína Linczényiováfoto: Katarína Kincelová

Čo by si odkázala ženám, ktoré chcú niečo v živote dokázať?

Nájdite svoju vášeň, niečo čo vás napĺňa alebo niečo o čom snívate. A keď to budete mať, hlavne začnite, aj keď možno neviete presne ako. Majte cieľ, ale aj plán ako za ním. A hlavne sa nevzdávajte pri každej chybe alebo neúspechu. Chýb bude veľa, ale chyba nie je synonymum neúspechu. Chyba je príležitosť, ktorú, ak nepremrháme, učí nás ako robiť veci inak a lepšie, aby sme mohli uspieť.

Hlavne si ale myslím, že život nie je iba o tom niečo dokazovať. Nie všetci majú ambiciózne ciele napr. v kariére. A je to tak úplne v poriadku. Cieľom môže byť aj niečo ako napríklad nájsť vnútorný pokoj po rokoch v strese, zlepšiť svoj zdravotný stav po rokoch života s chorobou, naučiť sa cudzí jazyk, zlepšiť sa v športe, ktorý robím alebo iba prekonať strach z niečoho čoho sa bojím.

Pomôcť môžete aj vy! Kúpou tejto jedinečnej limitovanej kolekcie GIRL POWER dávate šancu ženám na lepší život, pretože vzdelanie je jedna z najcennejších investícií.

 

Prečítajte si ďalší článok