Čítanie na 2 min 30 máj 2018

ŠPORTUJTE. ALE ÚSPECH VÁM PRINESIE VHODNÁ STRAVA! – SIMONA,www.cisarovenovesaty.sk

Autor: Nicole
Čítanie na 2 minúty

Nie som vyškolený odborník na stravu. Ale prezradím vám svoje skúsenosti a názory. Ale vychádzajúc z praxe, je potvrdené pravidlo, že neodmysliteľnou súčasťou cvičenia je aj strava. A to nemám na mysli rozmanité diéty. Hovorím o každodennom spôsobe stravovania. O to, čo si každý deň pripravíte na tanier, alebo to čo doslova zhltnete na stojáka po ceste do práce.

Zastávam názor, že každý človek je jedinečný a preto predpoklad, že diéta, ktorá fungovala susede bude fungovať aj u vás rovnakým účinkom, je viac menej nereálna. Diéty pri, ktorých nie ste v pohode a máte neustále rozmanité chute či dokonca hlad nikdy nevydržia dlho. Ich efekt bude iba taký – nijaký, na „chvíľku“. Keď sa ma moji klienti pýtajú na to, čo jem tak im nikdy neviem odpovedať presne. Musíte sa pozorovať, pochopiť, čo vám vyhovuje, pri akom jedle či potravine je vaše telo v pohode a naopak kedy máte pocit tráviaceho diskomfortu.  A vedieť to rozšifrovať a nájsť si svoju cestu a stravovaciu rovnováhu.

Ja sa napríklad musím strániť cukrov a bielej múky. Musím jesť pravidelne (aj 5 -6x za deň). A obzvlášť veľký pozor si dávam na prísun čistej vody v priebehu celého dňa (2-3litre). Nepotrebujem veľa mäsa a každý týždeň sa snažím dať do tela veľa čerstvej zeleniny. Ak si doprajem náhodou niečo nezdravé ,tak sa tým netýram. Daný moment si užijem a na ďalší deň si doprajem ešte viac niečoho telu prospešného.

Ak mám tréning, tak si dávam veľký pozor, čo v daný deň zjem. A to pred tréningom aj po tréningu. Najmä manažovanie času je niekedy problém. Cvičiť s plným bruchom, či naopak dobre sa napapať po tréningu nie je úplne vhodné.

Strava nie je iba o fyzickom zdraví. Jednoznačne ovplyvňuje aj moju náladu, spánok či celkovú psychickú pohodu. Tým pádom aj kvalitu života. A toto všetko mám v rukách iba ja! Potom je to naozaj veľmi jednoduché. Dať si radšej jablko ako čokoládu?

Prečítajte si ďalší článok