Čítanie na 3 min 07 sep 2018

5 FAKTOV O DENIME, KTORÉ MOŽNO NEPOZNÁTE

Autor: Nicole
Čítanie na 3 minúty

Život bez denimu si v súčasnosti už ani nedokážeme predstaviť. Džínsy, džínsové bundy a sukne sa stali kultovými, ale čo všetko viete o tejto tkanine? Zoznámte sa s päticou faktov, ktoré vám  viac poodhalia príbeh tohoto nezabudnuteľného materiálu.Fakt 1 – Pôvod denimu

Dnes je denim bavlnená tkanina s keprovou väzbou, ale jeho pôvod je odlišný. Všetko sa to začalo vo francúzskom meste Nimes, kde sa denimový materiál vyrobil zo zmesi vlny a hodvábu, ktorý sa neskôr zafarbil indigom a použil na pokrytie nábytku. Mimochodom, názov denim (de Nimes) pochádza z mesta Nimes.

Fakt 2 – Ako sa zrodili džíny

Džínsy, ktoré sa nám nielen dnes tak veľmi páčia, sú spojené so zlatou horúčkou v USA a tvorivými prisťahovalcami. A práve muž menom David Jacob prišiel s myšlienkou šitia pracovného oblečenia z denimu. Pevné a odolné nohavice boli navyše zosilnené kovovými nitmi – tento model sa stal hitom práve medzi baníkmi a robotníkmi a Jacob ich okamžite predal 200 kusov. Čoskoro sa k nemu pripojil ďaľší úspešný pán, menom Levi Strauss, ktorý v roku 1853 založil prvú továreň na ich výrobu. Spoločnosť funguje dodnes a  všetkým fanúšikom kultových nohavíc je dobre známa – samozrejme, ide o značku Levi´s.

Fakt 3 – Slávni  fanúšikovia džínsov

Milovníkmi modrých nohavíc boli také hviezdy ako James Dean, Marlon Brando, Elvis Presley a dokonca aj Marylin Monroe! Práve im vďačíme za to,že sa  denimové kúsky preniesli z plátna do každodenného života. V 50. rokoch  si chcel každý vziať kúsok štýlu zo svojho filmového idolu alebo ho aspoň v niečom napodobniť. Vďaka tomu, džínsové nohavice prestali byť len pracovným oblečením a mládež rockenrollu  ich upravila do outfitu s jednoduchými tričkami, flanelovými košelami a koženými bundami.

Fakt 4 – Tajomstvo malého vrecka

Typické džínsy pozostávajú z piatich vreciek, z ktorých jedno vás určite  prinúti zaujímať sa aký je jeho účel. Malá kapsička umiestnená hneď nad pravým predným vreckom, nie je len dekoratívnym príslušenstvom, aj keď dnes už stratila svoju pôvodnú funkciu. Páni v nich boli zvyknutí  nosiť … vreckové hodinky na retiazke. Dobré  riešenie, čo poviete? Dnes môžete do neho vložiť kľúče alebo iné drobnosti, ktoré vám zbytočne zaťažujú ruku.

Fakt 5 – Typy džínsov

V módnom svete sú dané tri základné línie džínsov: pravidelné (rovné), to znamená, nohavice po úroveň bokov s jednoduchým klasickým strihom, veľmi priliehavé, ktoré pôsobivo zdôrazňujú siluetu a široké, celkom voľné. A ktoré by ste si vybrali vy?

Pozrite sa na celú ponuku >>>

Prečítajte si ďalší článok