Čítanie na 2 min 29 júl 2019

5 RÁD AKO SI VYBRAŤ SPRÁVNE SLNEČNÉ OKULIARE – LENKA / The Stylemon

Autor: Nicole
Čítanie na 2 minúty

Veľké, malé s čiernymi sklami alebo zrkadlové. Kto sa v tom má vyznať? Priznávam sa, že aj pre mňa ako pre módnu blogerku bol donedávna výber správnych slnečných okuliarov poriadnou španielskou dedinou. Po absolvovaní laserovej operácii očí mi doktor odporučil nosiť kvalitné slnečné okuliare, a tak som si vtedy musela posvietiť na to, čo sa považuje za kvalitné a ako vybrať správne. Dnes už v tom mám jasnejšie a dúfam, že moje tipy budú užitočné aj pre vás.Ako nakupovať?

Všetci odborníci vám poradia, aby ste si okuliare pred kúpou vyskúšali. Môžete tak urobiť v showroome Answear alebo v pohodlí domova a ak vám náhodou daný model nesadne, pokojne ich vrátite. Na vyskúšanie si zvoľte čo najslnečnejší deň. Na slnku je totiž pohľad cez slnečné okuliare iný než v predajni.

Akú veľkosť?

V tomto prípade platí, čím väčšie, tým lepšie. Respektíve, tým lepšie ochránia oko. Okuliare by mali pokrývať minimálne celú veľkosť oka, a preto sú módne výstrelky v podobe mikro okuliarov, aké nosia napríklad Kardashianky, len na okrasu a oči skutočne neochránia. Dobré okuliare by tiež mali oko zakrývať nielen spredu, ale aj z bokov a sklá by preto mali byť jemne zaoblené.

MICHAEL KORS / MICHAEL KORS / RAY-BAN / RAY-BAN

Aký UV filter?

UV 400. UV filter s touto vlnovou dĺžkou si skúste zapamätať a vyhľadávať tento údaj pri každých okuliaroch. Ide totiž o štandardný 100% systém ochrany, ktorý neprepúšťa ultrafialové svetlo rizikovej vlnovej dĺžky. Ak tento údaj nikde napísaný nevidíte, pravdepodobne ho okuliare ani nemajú. Taktiež treba spozornieť, ak majú okuliare len nápis 100% UV. To totiž nehovorí jasne o tom, koľko ultrafialového žiarenia neprepúšťajú. Nie je pravdou, že čím sú okuliare tmavšie, tým nás ochránia lepšie. Je to všetko o UV filtri.

BURBERRY / MICHAEL KORS / VERSACE / MICHAEL KORS

Akú priepustnosť?

Existuje 5 typov podľa toho, koľko žiarenia prepúšťajú. Ak hľadáte okuliare, ktoré nebudú len módnym doplnkom (kategória 0), ale budú vaše oči naozaj kvalitne chrániť pred slnkom a budú vám perfektne slúžiť, sústreďte sa na kategórie 2 (každodenné nosenie), 3 (vhodné už aj k vode) alebo 4 (vhodné na dovolenku pri mori alebo na hory, nie však na šoférovanie, pretože už skresľuje farby).

VANS / RAY-BAN / EMPORIO ARMANI / EMPORIO ARMANI

Akú farbu skiel?

Na Answear nájdete ponuku snáď všetkých možných farieb skiel. Ako si vybrať tú pre vás najvhodnejšiu? Nie všetky farby sú totiž vhodné na všetky príležitosti. Modrá skresľuje farby, a tak nie je vhodná na šoférovanie. Na to sú ako stvorené hnedé alebo sivé.  Naproti tomu, zelená je trochu viac univerzálnejšia a hodí sa na slnečné aj zamračené dni. Žlté a oranžové sú zasa vhodné na šport a horšie podmienky – hmla alebo dážď.

ADIDAS ORIGINALS / VOGUE / RAY-BAN / ADIDAS ORIGINALS

Prečítajte si ďalší článok