Čítanie na 3 min 13 okt 2022

Ako sa zamilovať do jesene

Autor: Michaela
Čítanie na 3 minúty

Jeseň, ach, tak už si opäť tu? S tebou jemne melancholická nálada a čas rozlúčiť sa s teplými letnými dňami.

Práve jeseň bude odteraz našou nadýchanou dekou a so šálkou aromatickej kávy aj vernou spoločníčkou. Len, čo v kalendári pretočíme stránku (robí to ešte niekto?) s dátumami po 22. septembri (jesenná rovnodennosť) sa dni automaticky skracujú, noci sú tmavšie a rána sú hmlistejšie a chladnejšie. Obalení vo vrstve teplejšieho oblečenia sa preskakovaním cez mláky vrátime do čias minulých. Hej leto, prečo si s nami nezostalo dlhšie?

Jesenný kútik sťažností

Žiadne ročné obdobie nesymbolizuje plynutie a krehkosť okamihu tak ako jeseň. Všímame si to vo svojom okolí, aj keď na balkóne pozorujeme čoraz viac smutných muškátov či žltnúce listy. Do konca roka už toho veľa nezostáva, čas zhrnutí, plnenia cieľov či novoročných predsavzatí je neúprosne pred nami a ak ste nestihli nič z toho, čo ste si naplánovali, môžete pociťovať miernu paniku. Vo vzduchu je cítiť aj nervozitu z návratu do školy, univerzity či práce. Aj keď máme radi svoje každodenné povinnosti, po slnečných, pohodových týždňoch sa vraciame do reality ťažšie.

Ako si obľúbiť jeseň?

Niektorí ľudia majú jeseň radi a dokonca ju milujú. Nevieme, či to vonia ako vyprážaný džem, jablkový koláč so škoricou, alebo nebodaj tekvicové latté. Alebo možno za to môže útulnosť dlhých večerov strávených s knihou či seriálom. V každom prípade sa s jeseňou dá spriateliť. Kľúčom je pozitívny prístup. Ak si budete nahovárať, že vás čakajú sivé a nepríjemné mesiace, v skutočnosti take aj budú. Prestaňme sa sťažovať a vychutnajme plnými dúškami čo nám jeseň ponúka. Tak čo robiť, aby si ju mal rád?

Neseďte doma!

Opustite svoju komfortnú zónu a choďte von (nie ste predsa medveď, ktorý až do jari prespí vo svojej nore). Čo najčastejšie, a nielen do práce. Nasajte čoraz vzácnejšie slnečné lúče a snažte sa zapamätať si čo najviac jesenných radovánok. Prvé z nich na vás čakajú napríklad v parku. Jeseň je vhodná aj na večerné návštevy reštaurácií, kaviarní a galérií.

Postarajte sa o priestor okolo vás

Pozitívna energia nevzniká z ničoho. Skúste sa obklopiť vecami, ktoré vám navodia dobrú náladu. Usporiadajte si priestor okolo seba. Jesenné upratovanie by malo byť rovnakým zvykom ako jarné. Vytvorte si v byte oázu pokoja a pohody. Niekedy atmosféru ovplyvní aj voňavá sviečka či farebné vankúše. Ak to tak cítite, zaobstarajte si čerstvé kvety alebo lampu, ktorej svetlo je podobné tomu dennému.

Nájdite si hobby na jesenné večery

Puzzle, šach, dekorovanie alebo nebodaj vyšívanie? Teraz je ideálny čas na objavovanie nových koníčkov, prípadne oživenie tých starých. Dlhé večery sú na to ako stvorené.

Prečítajte si ďalší článok