Čítanie na 7 min 19 jan 2023

Ako si nájsť správne hobby?

Autor: Michaela
Čítanie na 7 minúty

Nový rok – nové ja! Keď otvoríte ďalšiu kapitolu svojho života, možno premýšľate o zmene, hľadáte ďalšie príležitosti a chcete sa otestovať v úplne novej oblasti. Čo tak nový prvý alebo ďalší koníček? Ponúkame vám niekoľko tipov, ako začať!

Ako si nájsť hobby?

To je otázka, ktorú si mnohí z nás kladú. Ak ste niekedy čelili tejto dileme – sme tu pre vás. Koniec koncov, mať hobby je spôsob, ako tráviť čas, prejavovať sa, rozvíjať svoje zručnosti, objavovať skryté talenty, zlepšovať svoju kreativitu alebo konečne relaxovať a odbúravať stres. Zoznam výhod je obrovský, horšie je, ak sa objaví nepriazeň osudu, ktorá vám bráni začať vašu vášeň – vlastne ani neviete, čo je pre vás hobby. Ako to zistíte? V prvom rade stojí za to zvážiť seba, svoju postavu, záujmy a preferované aktivity. Preferujete aktivity vo vnútri alebo vonku? Sám alebo v skupine? Psychické alebo radšej fyzické? Alebo máte manuálne zručnosti? Chvíľkové zamyslenie vám pomôže vybrať si správnu cestu. Pri výbere koníčka sa oplatí zvážiť aj finančnú situáciu – niektoré vášne si vyžadujú veľa peňazí, iné napríklad výlet do najbližšej knižnice. Nezabúdajte, že medzi záľuby patria aj nenápadné, každodenné činnosti. Varenie, pečenie, čítanie, sledovanie televíznych seriálov môže byť aj vašim koníčkom!

Ako zistíte, či je tento koníček pre vás?

Záľuba je v podstate vášeň pre predmet alebo činnosť. Má byť pre vás formou relaxu, formou príjemne stráveného voľného času (pamätajte, že nie pre každého je práca jeho koníčkom). Záľuba by vás mala na jednej strane uspokojovať a relaxovať, na druhej strane by nemala byť zdrojom frustrácie. Keďže si často vyberáme konkrétne záľuby na dlhý čas (a niekedy aj na celý život), oplatí sa staviť na niečo, čo vás skutočne robí šťastnými.

Zoznam zaujímavých koníčkov

Nebudete to milovať, ak to nevyskúšate – pokiaľ ide o koníčky, táto zásada by mala byť vašou prvoradou zásadou. Aj po vymenovaní svojich silných stránok, záujmov a vykonaní množstva online testovaní sa vám môže stať, že vami zvolený koníček, ktorý mal byť tým vysnívaným a ideálnym, vám z nejakého dôvodu nevyhovuje. Pri hľadaní novej vášne si možno budete chcieť pozrieť zoznam nižšie. Tu nájdete množstvo nezvyčajných koníčkov, rozdelených podľa kategórií.

Pre zberateľov

Máte pocit, že by ste mohli niečo zbierať, skompletizovať, hľadať a mať potrebný úložný priestor? Zberateľstvo nepôsobí ako monotónna činnosť, zároveň vám dáva zámienku na rozšírenie vedomostí a vzrušenie z objavovania vás bude sprevádzať ešte dlho. V skutočnosti môžete zbierať všetko od tradičných pečiatok až po gombíky, neobvykle tvarované kamene alebo porcelán.
Autogramy – od miestnych osobností až po svetové celebrity.
Bibliofilstvo – knihomoľstvo, zberateľstvo vzácnych alebo krásnych tlačí a kníh.
Deltiológia – pod týmto zvláštnym názvom sa skrýva zbierka pohľadníc.
Filatelia – alebo zbieranie známok, nových aj starých, z celého sveta.
Filobutonistika – zbieranie gombíkov.
Magnetky – túto vášeň môžete spojiť s cestovaním.
Militaria – zbrane z rôznych období, patriace konkrétnym jednotlivcom.
Numizmatika – staré mince.
Staré fotografie – môžete sa špecializovať na konkrétne témy a obdobia, ako napríklad carte de visite.

Pre milovníkov dobrej chuti

Kuchyňa skrýva mnoho tajomstiev – možno ich budete chcieť objaviť?
Destiláty – domáce likéry, likéry, vodky a vína sa pripravujú už stovky rokov. Znalosti z chémie a fyziky sa tu určite zídu.
Cukrovinky – od poschodových tort až po ovocné zákusky, cupcaky a maličké pralinky.
Zdobenie torty – niekto to spája s pečením, aj keď tvorba ozdôb napríklad z čokolády alebo cukrovej pasty sa môže stať samostatnou tvorivou činnosťou.
Varenie – z tejto každodennej činnosti môžete urobiť svoju najväčšiu vášeň! Oplatí sa zúžiť túto oblasť. Možno sa chcete špecializovať na konkrétnu kuchyňu? Variť vegánsky? Alebo sa možno chcete zamerať na molekulárnu gastronómiu?
Káva a čaj – svet státisícov druhov kávy a čajov je vám otvorený. Môžete sa špecializovať na konkrétny druh nápoja, experimentovať s metódami varenia a dokonca sa stať odborníkom na históriu.
Pečenie chleba – tento koníček sa v poslednej dobe opäť dostáva do obľuby. Možno by ste sa aj vy chceli pochváliť domácim kváskovým chlebom?
Zaváraniny – určite budete potrebovať veľa pohárov, ale chuť domáceho jahodového džemu nič nenahradí.
Výroba syru – od bežného tvarohu až po ovčie a kozie syry!
Údeniny – alebo príprava domácich pochúťok z mäsa.

Pre tých, ktorí sa zaujímajú o módu a krásu

Teoreticky je to súčasť nášho života. Možno si každý deň robíte rýchly make-up, vytvárate stylingové sety, vymýšľate farbu vankúšikov do vášho nového bytu. Čo keby sme sa však do týchto oblastí ponorili hlbšie?
Make-up
Manikúra
Výroba kozmetiky
Módny dizajn
Interiérový dizajn

Pre umelecké duše

Máte pocit, že máte skrytý talent? Alebo sa možno chcete kreatívne prejaviť, zmierniť stres alebo vytvoriť niečo užitočné a pekné pre váš domov. Akýkoľvek dôvod je dobrý začať dobrodružstvo s umením.
Šperky – snívali ste o vytvorení náušníc úplne od začiatku? Tak smelo do toho! Na výber je veľa metód, od výroby šperkov tradičnými metódami až po hru s korálkami, plsťou atď.
Keramika – výroba hrncov, pohárov, tanierov.
Decoupage – nalepovanie motívov vyrezaných z obrúskov a dekoračného papiera na drevo alebo plast
Pletenie – väzby, slučky, uzly… Pomocou háčika alebo drôtu vytvoríte obrúsky, svetre, šály, čiapky
Kvetinárstvo – aranžovanie kytíc zo suchých aj živých kvetov
Výšivka – alebo ‚maľovanie‘ niťou na plátno. Môžete sa špecializovať na konkrétnu techniku vyšívania, napr. zlatá práca, vyšívanie stuhou, korálkové výšivky, krížikové vyšívanie, čeľusťové práce zdobia oblečenie alebo vytvárajú dielo pripravené na zavesenie na stenu
Kaligrafia – umenie krásneho písania je opäť v prospech. Môžete použiť nielen klasické pero a atrament, ale aj moderné perá a fixky
Maľovanie – zrejme ste maľovali na hodinách výtvarnej výchovy v škole. Možno je čas sa k tomu vrátiť? Akvarely, olejové a akrylové farby, gvaše, tempery, stojany, plátna a štetce už čakajú.
Modelárstvo – môžete vytvárať nielen miniatúrne verzie áut, lodí či lietadiel, ale aj postaviť model dediny alebo budovy, čím vytvoríte napríklad malý svet pre postavy z televíznych seriálov. Alebo sa vráťte do svojich detských čias a vytvorte si krásny domček pre bábiky.
Origami – na vytvorenie trojrozmerného majstrovského diela stačí kúsok papiera a šikovné prsty.
Patchwork – keď sa šitie spája s precíznym plánovaním a skladaním vzorov z rôznych látok.
Kresba – ceruzka/pero/pero do ruky!
Sochárstvo – do kameňa a dreva.
Šitie – od jednoduchých foriem, ako sú podšívky vankúšov až po nositeľné odevy a ozdobné vzory.
Tkanie – vytváranie farebných čmáraníc, šál, dekorácií, umeleckých látok zo špecifických prameňov nití. Vyžaduje si to čas, trpezlivosť, ale je veľmi obohacujúce.
Prútené výrobky – pletenie košíkov, váz a zložitých dekorácií.

Pre fanúšikov fyzickej aktivity

Chcete byť stále v pohybe, či už doma alebo vonku? Alebo sa chcete udržať vo forme a vytvarovať si skvelú postavu? Akákoľvek motivácia je dobrá na to, aby vás zaujala fyzická aktivita. Endorfíny získate po cvičení zadarmo.
Tanec – tango, valčík, folk alebo možno niektorý z latinskoamerických tancov? Áno, je to aj forma cvičenia a šanca nadviazať nové priateľstvá.
Bojové umenia – sila a vytrvalosť v jednom, napr. karate, taekwondo, judo.
Individuálne športy – tu je zoznam naozaj veľký, od behu cez plávanie, jogu, končiac korčuľovaním či bicyklovaním.
Kolektívne športy – volejbal, basketbal, futbal….
Rybolov – áno, aj to je šport!
Golf – na rozdiel od zdania to nie je šport pre snobov.

Pre dobrodružné povahy

Niektorí ľudia nevedia žiť bez adrenalínu, vy áno? Ak stále hľadáte nové zážitky a máte gén na neustále objavovanie, vyskúšajte jednu z týchto aktivít.
Horská turistika – pre ľudí, ktorí v horách nájdu všetko, čo majú radi.
Paintball – ideálna zábava s partiou priateľov, ak chcete zažiť trochu adrenalínu. Buďte varovaní, niekedy to môže byť bolestivé.
Cestujte – do blízkych i vzdialených kútov sveta, autom či lietadlom, sami alebo s partiou priateľov.
Extrémne športy – zvyčajne vyžadujú výbornú kondíciu a prípravu, takže nie sú pre každého. Patrí medzi ne lezenie, windsurfing, parašutizmus a bungee jumping.
Urbex – putovanie po opustených budovách.

Prečítajte si ďalší článok