Čítanie na 4 min 08 feb 2023

Najobľúbenejšie interiérové trendy, ktoré budú dominovať v roku 2023

Autor: Michaela
Čítanie na 4 minúty

Nový rok – nový interiér! Pozrime sa na najobľúbenejšie interiérové trendy. Rozhodnite sa, ktoré z nich necháte u vás doma sa dlhodobo usadiť.

Štýly z ďalekého východu

Japonsko inšpiruje a ozýva sa v najmódnejších štýloch interiérov v roku 2023! Tento rok sú na popredných priečkach trendy inšpirované kultúrou ďalekého východu hneď dva. Na prvom mieste je niečo pre minimalistov a milovníkov harmónie, tzv. japonský štýl. Pútavá zmes škandinávskeho štýlu, minimalizmu a japonskej filozofie wabi sabi, inšpirovanej pominuteľnosťou, kde menej je viac! Štýl japandi je predovšetkým o prirodzenosti a jednoduchosti, no zároveň o vysokej kvalite, funkčnosti a útulnosti, a v neposlednom rade o prepracovanej farebnej schéme založenej na maximálne 3 farbách, ktoré upokojujú zmysly.

Protipólom je štýl kawaii – v doslovnom preklade sladký, očarujúci. A naozaj, interiéry v pastelových, cukríkových farbách, niekedy vyzerajú ako fotografie z japonských detských príbehov. Dominujú tu pastelové farby ako púdrová ružová, mätová, svetlomodrá a bledá oranžová. Oblé tvary a trojrozmerné vzory. Štýl kawaii si určite obľúbia tínedžeri, fanúšikovia k-popu a anime. Hoci starším ľuďom nič nebráni v tom, aby sa oň taktiež zaujímali. Všetci predsa v sebe môžeme prebudiť driemajúce dieťa.

V rytme eko

Rozumné voľby nepatria len do nášho šatníku, ale predovšetkým aj do priestoru, v ktorom žijeme. Preto aj tento rok budeme pokračovať v ekologických trendoch v našich domácnostiach. A týkajú sa mnohých aspektov. Predovšetkým, dekorácie interiéru. Vyberáme si prírodné materiály, šetrné k životnému prostrediu: drevo, bambus, ratan a kameň. Do okien zavesíme ľanové závesy a podlahy prikryjeme vlnenými kobercami. Dôležitú úlohu zohrávajú aj recyklované výrobky. Vintage nábytok je možné zakúpiť bez ohľadu na veľkosť vašej peňaženky. Eko trend v interiéroch sa prejavuje aj v produktoch, ktoré používame: od ekologických farieb na steny, bez škodlivých látok, až po každodenné čistiace prostriedky, ktoré obsahujú ekologicky nezávadné zložky. Ak ste ešte neinvestovali do octu, jedlej sódy a kyseliny citrónovej, je čas to urobiť! V neposlednom rade sa trend trvalej udržateľnosti v interiéroch týka spôsobu organizácie nášho každodenného priestoru, ktorý by mal zahŕňať nádoby na triedenie odpadu, opakovane použiteľné látkové vrecia, rôzne nádoby na potraviny a energeticky úsporné spotrebiče.

Urban džungľa

Exotická džungľa u vás doma? Prečo nie! Tento rok sa ešte výraznejšie obklopíme zelenými rastlinami. Žiadané sú domáce, paprade aj exotické palmy, až po strop, monstery a fikusy. Čím viac rastlín, tým lepšie! Zoskupte našich zelených spoločníkov na parapety, police a knižnice a zároveň im poskytnite tie najlepšie možné podmienky a prednostný prístup k svetlu. Okrem pestrosti rastlín sa oplatí venovať pozornosť aj kvetináčom, ktoré sú ďalším dekoratívnym prvkom, ktorý priestor spestrí.

Ešte viac svetla!

Určite jeden z najzaujímavejších interiérových trendov roku 2023 je svetlo! V našej zemepisnej šírke ho máme príliš málo. Možno práve z tejto potreby sa zrodil trend „svietivosti“ v našich interiéroch. Dá sa to dosiahnuť niekoľkými spôsobmi. Napríklad zrkadlami. Hladké plochy odrážajúce svetlo a opticky zväčšujúce priestor usporiadané do zložitých kompozícií, očarujúce svojou funkčnosťou a dekoratívnosťou zároveň. Leštené povrchy, ktoré odrážajú slnečné lúče, sú ďalším spôsobom dosiahnutia svietivosti. Napríklad stoly s oceľovými doskami a kovovými dekoráciami. Nakoniec – sklo. Odrazy svetla sa odrážajú v sklenených vitrínach a nábytku, čím poskytujú nový orientačný bod a umožnia vám ešte viac zachytiť perspektívu a vzdialenosť.

Ach, tá farba

Poďme sa na chvíľu baviť o farbe. Trend 2023 nie je niečím úplne novým, ale skôr plynulým pokračovaním predchádzajúcej sezóny. Vsádzame teda na intenzívne odtiene kobaltovej a fialovej, ako aj jej svetlejšiu sestru levanduľu. Nechýbajú ani rôzne odtiene červenej a gaštanovej na čele s farbou roka inštitútu Pantone, Viva Magenta. Tento rok budú akcentovať aj tyrkysové a terakotové odtiene. Medzi touto zmesou vzrušujúcich farieb sú tlmené klasiky: šedá, čokoládovo hnedá a pastelovo modrá.

Zamerajte sa na stenu

Dizajnujte svoju stenu podľa vás, aj toto je jeden z interiérových trendov v roku 2023. Atraktívna stena, viditeľná napríklad pri online rozhovoroch so spolupracovníkmi alebo slúžiaca ako kulisa pre prepracované fotografie na Instagrame, získava čoraz viac na popularite. Mala by upútať pozornosť a vyjadriť naplno váš vkus, osobnosť, záujmy. Lákať barokovým glamourom, retro eklekticizmom alebo snúbením minimalizmu a prírody. Pri zdobení stien preto pracujte s farbou a textúrou, napríklad pomocou štuku, dizajnových tapiet alebo drevených panelov. Nezabúdajte ani na rámy, do ktorých zarámujte svoje fotografie, plagáty a vyberajte výrazné zrkadlá, poličky a knižnice, v ktorých budú popri knihách uložené aj spomienky z vášho života. V roku 2023 tiež zaznamenávame veľký návrat závesných rastlín – možno práve teraz je ten moment, kedy dostať na stenu tradičnú papraď alebo modernú monsteru.

Prečítajte si ďalší článok