Čítanie na 4 min 05 dec 2023

Ako vrstviť oblečenie a neprehnať to?

Autor: Michaela
Čítanie na 4 minúty

Zima je v plnom prúde a my čoraz viac riešime ako sa štýlovo obliecť a pritom nezamrznúť. Najväčšou výzvou bývajú chladné rána a cestovanie, ktoré striedajú pobyty v interiéroch, či už ide o prácu, školy, či návštevu priateľov. Najideálnejšie je v tomto prípade takzvané vrstvenie oblečenia. A ako teda vrstviť oblečenie správne?

Funkčné vrstvenie športového oblečenia

V prípade športového oblečenia je vrstvenie jednoduchšie ako pri bežných, každodenných stylingoch. Predsa len pri športe nejde až tak veľmi o štýl, dôležitá je najmä funkčnosť. Preto sú aj pravidlá vrstvenia v tomto prípade praktické a celkom jasné. Oblečenie sa v prípade športových outfitov vrství do prvej, základnej vrstvy, ktorú tvoria termoregulačné materiály, ktoré naše telo zahrievajú, druhej vrstvy, ktorú tvoria priedušné materiály, ktorých úlohou je odvádzať vlhkosť z prvej vrstvy. Za nimi nasleduje posledná, tretia vrstva, ktorá slúži ako ochranný štít pred vonkajšími vplyvmi.

Ako vrstviť fashion kúsky a neprehnať to?

V prípade módnych stylingov, ktoré využívame v bežné dni však vrstvenie nie je až tak funkčné a má jednoznačne menej jasné pravidlá. Existuje však zopár tipov, ktoré vám vrstvenie uľahčia.

V prvom rade je dôležité uvedomiť si, že kombinovanie módnych kúskov je o zábave. Teda ak vymyslíte takú kombináciu, ktorá bude zaujímavá, skúste ju! Avšak nikdy by nemala byť na úkor proporcií vášho tela. Teda by ste nemala v outfite vyzerať ako cibuľa. A na to je dôležité to s vrstvením neprehnať a vrstviť maximálne tri kúsky oblečenia.


Rešpektujte proporcie vášho tela, ak navrstvíte viacero topov vždy by mali kopírovať líniu vašej postavy a opticky nezväčšovať jej objem.
Proporciu vrstveniu dodá napríklad opasok.
Ak navrstvíte viac horných kúskov oblečenia (dlhorukávové tričko, tielko, sako), nohavice, alebo sukňu voľte úzku.
Najjednoduchšie je vrstviť jednofarebné kúsky oblečenia a farby tón v tóne.
Ak chcete vrstviť farby a vzory vybertajte jednoduchšie strihy.
V prípade kombinovania vzorov voľte podobné vzory (napríklad károvaný vzor v rôznej veľkosti).
Ideálne je ak veci pri vrstvení „vytŕčajú“, aby bolo jasné že sú navrstvené a tvoria celok (rukávy vytŕčajúce spod svetra košeľa spod roláka..atď.)

„Pri vrstvení je dôležité zachovať proporciu vašej postavy“

Aké oblečenie je ideálne na vrstvenie?

Vrstvenie má teda dve funkcie. Štýlovú a praktickú. V zime sa snažíme do outfitov spojiť obe. Teda aby sme boli aj štýlové a aby nám bolo aj teplo. Toto sa dá dosiahnuť ak skombinujete fashion kúsky s tými hrejivými. Napríklad pod jednoduchú bielu košeľu si môžete obliecť vzorovaný rolák a na košeľu obliecť ešte jednoduchú vestu. Alebo si dať košeľu a na ňu vlnenú vestu a navrch sako. Veľmi pekná je tiež kombinácia roláka, alebo dlho rukávového topu a šiat, doplnené o dlhý vlnený kardigán. Nič tiež nepokazíte navrstvením saténových a vlnených šiat- táto kombinácia kedy vám spod vlnených šiat ako keby presvitá hodvábne negližé, je v módnom svete aktuálne veľmi populárna. Pri vrstvení je veľmi pekné ak sú jednotlivé prvky vždy priznané a je teda vidno že ich nositeľka skombinovala zámerne.


Kombinujte dlhorukávové topy rôznych farieb a vzorov so svetrami a mikinami.
Tielka a topy pokojne noste na tričká s dlhým rukávom, ideálne však ak sú voľnejšie a z padavých materiálov.
Na vrstvenie sú najlepšie krátke vlnené vesty rôznych farieb pod ktoré si môžete dať rôzne dlhorukávové topy, roláky a košele.
Oversize vlnené šaty vrstvite na rôzne dlhorukávové topy a saténové negližé.
Kardigány sú ideálne ako vrchná vrstva, najlepšie oversize a otvorené.

„Ideálne je vrstviť maximálne 3 kúsky oblečenia“

Nezabúdajte, že vrstvenie je predovšetkým hra. Vrstvite ako to intuitívne cítite, kombinujte krátke s dlhým a nebojte sa byť iná. Ak sa budete riadiť základnými pravidlami určite nešliapnete vedľa.

Prečítajte si ďalší článok