Čítanie na 4 min 07 dec 2023

Vianočné dekorácie: Vytvorte si doma špeciálnu atmosféru

Autor: Michaela
Čítanie na 4 minúty

Vianoce sú magický čas, keď srdcia domov sú naplnené teplom, radosťou a blízkosťou rodiny. Jedným spôsobom, ako ešte viac vkročiť do vianočnej nálady, je vhodne vyzdobiť svoj domov. V tomto článku navrhujeme, ako vytvoriť festívnu atmosféru pomocou zaujímavých dekorácií.

Čas strávený s rodinou a priateľmi, zdieľanie jedla, oddych pri dezerte, sviečky a tŕniace svetlá vianočného stromčeka – tieto malé okamihy pridávajú k osobnému vianočnému zážitku. Avšak nie vždy sme schopní z nich čerpať maximálne. Prípravy na Vianoce sú často stresujúce a náročné. Preto je dobrý nápad pripraviť sa na ne čo najskôr. Ako začínate pripravovať svoj domov pre hostí?

Vianočné dekorácie na stole

Základom domáceho vianočného prostredia je krásne vyzdobený stôl. Tým sa zdôrazňuje slávnostný charakter rodinného stretnutia a stáva sa aj centrom udalostí. Pri výzdobe vianočného stola začnite premýšľať o jeho usporiadaní. Jeho najdôležitejším prvkom by mal byť elegantný obrus. Ak neviete, akú farbu vybrať, vsaďte na klasickú bielu. Je to univerzálny výber, ktorý sa skvele hodí k akémukoľvek riadu. Tí, ktorí preferujú výrazné farby, môžu vyberať z vianočnej palety, ako sú tmavozelená, červená, bordová, zlatá a strieborná.

Na vianočnom stole nesme chýbať prestieranie. Vyberte si tanier s jednotným motívom. Na vrch umiestnite hlboký tanier na plochý. K tomu pridajte misku, príbor, dekoratívne poháre na vodu a iné nápoje. Nezabudnite na servítky, ktoré môžete naskladať na trojuholníkový alebo zvinutý tvar, a sviečky, ktoré pridajú útulnú atmosféru stolu.

Na strede stola umiestnite sviatočné dekorácie. Overeným nápadom sú smrekové vetvičky, ktoré sú spojené s decembrovou sviatočnou atmosférou. Zladiť ich môžete s ďalšími prírodnými prvkami, ako sú drevo, šišky alebo aromatické vanilkové tyčinky, a vytvoriť do stredu stola veniec. Nemusíte všetky prvky lepiť dokopy. Jednoducho ich esteticky usporiadajte na drevený podnos. Pamätajte, aby ste stôl nepreťažili príliš veľa dekoráciami, pretože by vyzeral chaoticky. Navyše vysoké dekorácie umiestnené v strede stola budú ztažovať rozhovor s hosťami.

 

Vianočný stromček v jedinečnom štýle

Nič nerozveselí vašich hostí viac než krásne vyzdobený vianočný stromček. Bez ohľadu na to, či si vyberiete živý alebo umelý stromček, premýšľajte o tom, ako prispôsobiť jeho usporiadanie vášmu interiéru a vášmu štýlu. Možnosti sú veľmi široké. Môžete si vybrať ozdoby na vianočný stromček vyrobené z čipky, filcu, dreva, keramiky, skla alebo plastu.

Drevené ozdoby vynikajú svojím jedinečným štýlom, odolnosťou a skvele zapadajú so zelenými vetvičkami vianočného stromčeka. Ozdoby z materiálu vyzerajú mimoriadne šarmantne a vnášajú do domova teplú, rodinnú atmosféru.

Sklo, kov a porcelánové ozdoby sú stále populárnejšie. Ručne malované a viacfarebné figúrky dávajú vianočnému stromčeku jedinečný charakter. Voľbou sú predovšetkým vintage aranžmány, ktoré dokonale obnovujú vianočnú atmosféru minulých rokov.

Vianočné ozdoby na stromček sa dopĺňajú vianočnými svetlami. Začnite výzdobu základným osvetlením, rovnomerne umiestnite svetlá na vonkajšiu stranu vetvičiek a potom ozdobte až hlboko do vianočného stromčeka. Rovnako dôležitý je výber svetiel. Na trhu sú k dispozícii biele a teplé svetlá, ako aj farebné verzie, ktoré pridajú extravaganciu vášmu vianočnému stromčeku. Dôležité je aj regulovanie intenzity, čo vám umožní prispôsobiť osvetlenie podľa okamihu – od jemného osvetlenia po intenzívny žiar.

Vianočné dekorácie na každom kroku

Pri zdobení vášho domova nemusíte dodržiavať pevný rámec. Vyberte si dekorácie, ktoré sa hodia k dizajnu interiéru alebo jednoducho k tým, ktoré máte radi. Ak nemáte miesto pre tradičný vianočný stromček, zvážte alternatívy. Strom vyrobený z konárov, škáry alebo dreva je zaujímavou voľbou. Môžete si tiež vytvoriť vianočný stromček z vianočných svetielok a kovového rámca. Alternatívne vianočné stromčeky vám umožňujú vyjadriť vlastnú kreativitu a pridať originalitu vašim vianočným dekoráciám.

Sklenené ozdoby sú spoľahlivým prostriedkom na vytvorenie vianočnej atmosféry. Ide o klasiku vianočných dekorácií. Jemné sklenené hviezdy a vianočné stromčeky sú ideálne ako ozdoby na stôl alebo na ozdobenie televízneho stolíka. Dodajú vášmu interiéru štipku elegancie, pričom žiarivý lesk svetiel odráža jemné odrazy skla.

Využite vázy na vytvorenie vianočnej atmosféry. Naplňte ich zimnými vetvičkami jedle, červenými bobuľami a striebornými šiškami. Kytice v vázach vnášajú do domova čerstvosť a prirodzenú vôňu. K tomu doplňte sviečky. Vyberte si klasické biele modely alebo zvoľte tie v sviatočných farbách, ako sú červená, zelená alebo zlatá.

 

Zdobenie vášho domova na Vianoce je príležitosťou vytvoriť kúzelnú sviatočnú atmosféru. Použite dekorácie, ktoré spravia vaše interiéry ešte krásnejšími. A nezabudnite pridať osobný dotyk, odrážajúci váš štýl a vkus v dekore.

Prečítajte si ďalší článok