Čítanie na 6 min 16 nov 2023

Black Friday: Klasika, ktorú stojí mať vo vašom šatníku

Autor: Michaela
Čítanie na 6 minúty

Black Friday je ideálny čas na vyskladanie šatníka, ktorý je funkčný a vhodný na každú príležitosť. Prichádza množstvo ponúk a vybrať tie najatraktívnejšie nemusí byť jednoduché. Preto sa oplatí pristupovať k nakupovaniu strategicky, aby ste využili výnimočné cenové ponuky a vytvorili si trvanlivú, viacsezónovú zbierku oblečenia.

Pár slov o pôvode Black Friday

Predaje, akcie a atraktívne zľavy. Black Friday, veľké nákupné sviatky, našli svoju cestu do obchodov po celom svete. Korene Black Friday možno vysledovať až k severoamerickej nákupnej tradícii.

Už v 60. rokoch mnoho Američanov volilo dovolenku po Dni vďakyvzdania, predĺžili si tak svoj víkend. Táto dlhšia dovolenka zvýšila túžbu po nakupovaní. Podobným spôsobom fungovali aj mestské oslavy , ktoré boli neodeliteľnou súčasťou Dňa vďakyvzdania. Práve počas týchto osláv sa objavili prvé akcie. Obchody na trase pochodu ohlasovali zľavy, povzbudzujúc Američanov k nákupu.

Odkiaľ pochádza názov ‚Black Friday‘? Okolo pôvodu termínu koluje mnoho anekdot. Podľa jednej z nich bol názov ‚Black Friday‘ prvýkrát použitý v roku 1961 filadelfskými policajtmi, ktorí zasahovali v nákupnom centre v deň ohlásenia obrovských zliav a upokojovali dav nakupujúcich.

Iná teória o pôvode názvu ‚Black Friday‘ ho spája so systémom určovania príjmov v amerických kamenných obchodoch, založeným na rôznych farbách atramentu. Čierna znamenala zisk a červená stratu. V deň výpredaja prevládala čierna všade.

Ako plánujete nákupy počas Black Friday?

Dnes sa Black Friday stal celosvetovým nákupným sviatkom. Každý rok predstavuje príležitosť nielen na dokončenie vianočných darčekov, ale aj na rozšírenie osobnej šatníkovej zbierky. Predtým, než sa pustíte do nakupovania, zostavte si zoznam odevov a doplnkov, ktoré chcete kúpiť počas výpredaja. Týmto spôsobom udržíte kontrolu nad túžbou kúpiť si veci, ktoré sa vám páčia, ale dlhodobo by nemuseli byť užitočné v šatníku.

Black Friday je ideálnym časom na kúpu kvalitných odevov za výborné ceny. Špeciálne v tejto ére minimalizmu pred maximalizmom a sústredenia sa na tvorbu kapsulovej šatníkovej zbierky, z ktorej možno vytvárať rôzne módne kombinácie. Preto sa pri nakupovaní zamerajme na hľadanie odevov, ktoré sú univerzálne, vynikajú kvalitou a spracovaním a hodia sa na každú príležitosť.

Perfektne šité kabáty

Neoddeliteľnou súčasťou každého šatníka je elegantný kabát. Pri výbere ideálneho si všímajte nielen vzhľad produktu, ale aj praktické vlastnosti a kvalitu spracovania. Začnime látkou, z ktorej je kabát vyrobený. Najlepšou voľbou je jednoznačne vlna, pretože v studených dňoch zvyšuje tepelný komfort ako žiadny iný materiál. Venujme pozornosť aj tomu, či bola vlna ťahaná eticky. Príkladom vonkajšieho oblečenia vyrobeného touto cestou je kabát z kolekcie Herskind. Vytvorený bol z vlny bez Mulesingu, bez použitia bolestivej metódy mulesingu na ovce. Okrem toho jeho oversized strih, kombinácia mnohých odtieňov béžovej a charakteristický károvaný vzor zabezpečí, že ostane trendy po mnoho sezón.

 

Časovo neobmedzené kabáty vo voľnom strihu s dvojradovým zapínaním a nízkou ramennou líniou zostanú obľúbené rovnako dlho. Taktiež ich nájdeme v kolekcii Herskind. Značka navrhla prechodný kabát z hladkej látky s vysokým obsahom vlny. Poskytuje vynikajúcu ochranu pred chladom a je odolný voči zmačkaniu. S tromi farbami – čierna a dva odtiene béžovej – je ľahké ho prispôsobiť vašim preferenciám a štýlu oblečenia. Tento klasický kabát bude skvelým základom pre elegantné aj neformálne outfity.
Pre tých, ktorí sledujú globálne trendy, odporúčame kabát z kolekcie Hugo. Izolovaný model je podšitý bielou ovečkou a krásne kontrastuje s jemným hnedým odtieňom ekologickej imitácie kože, z ktorej je vyrobený. Kabát bude vynikajúco ladíť predovšetkým s bežnými outfitmi – džínsy, teplými svetrami a koženými topánkami.

Džínsy pre každú príležitosť

Sú nevyhnutným kúskom v každom šatníku. Pohodlné, vhodné ku každému neformálnemu vzhľadu a vhodné pre rôzne siluety. Džínsy sú nohavice, ktoré nosíme najčastejšie. Kúpiť ich však cez online obchod môže byť zložité. Bez toho, aby sme ich skúsili, nie je ťažké získať nesprávnu veľkosť alebo strih pre vašu postavu. Jednoduchý trik môže pomôcť pri nákupe. Prejdite si vašu skriňu a vyberte džínsy, v ktorých sa cítite najpohodlnejšie. Určte, aký typ nohavíc je ten najlepší a na základe toho začnite hľadať ďalšie džínsy.
Pohodlnou a štýlovou voľbou sú nohavice so strihom priamo s vysokým pásom. To je preto, že budú vyhovovať väčšine postáv. Džínsy z kolekcie Abercrombie & Fitch nielenže majú správny strih, ale sú aj v umytej skromnej farbe, ktorá sa dokonale hodí k stlmujúcim aj intenzívnym farbám ostatných odevov.
Nohavice typu mom carrot sú populárne už niekoľko sezón. A to nie je náhoda. Džínsy dobre ladia s outfitmi mužov aj žien, zvýrazňujú postavu a skrývajú jej nedostatky. Vysoký pás zdôrazňuje pás, zatiaľ čo priamne zúžené nohy zjemňujú stehná. Tak vyzerá kolekcia džínsov od značky Pepe Jeans. Elastický denim vám v nich poskytne extrémny komfort. Model je súčasťou série Pepe Future, ktorá zahŕňa výrobky vytvorené v udržateľnom výrobnom procese.

Klasické doplnky

Každý vzhľad potrebuje dobre šité doplnky. Preto sa pri nákupe počas Black Friday oplatí vyhľadávať produkty s nadčasovým dizajnom, ktoré ľahko pridáte k elegantným aj každodenným outfitom. Príkladom takého doplnku je kabelka od značky Silvian Heach, vyrobená z čiernej eko kože. Vďaka svojim zlatým doplnkom a originálnemu dizajnu skvele doplní každý styling. Zaujímavou alternatívou by bola aj kabelka od značky Guess v podobnej farebnej škále. Formát cez hrudník je ideálny pre takmer každý styling – či už na formálne príležitosti alebo na stretnutie s priateľmi. Kabelka bude výborne vyzerať v kombinácii s módnym dámskym oblekom, ale aj s jemným svetrom a džínsami.

 

Black Friday je dobrý čas na to, aby ste zvážili kúpu klasických topánok. Pár čiernych lodičiek sa hodí do každého ženského šatníka. Tento model od značky Michael Kors je vyrobený z prírodnej kože, má tvarovanú mäkkú stielku a vystuženú špičku. Lodičky budú perfektným doplnkom ku mnohým outfitom. Počas chladných dní obstoja ikonické topánky od značky Vagabond. Topánky sú vyrobené z kombinácie prírodnej kože a eko kože. Vynikajú svojou zpevnenou špičkou, odolnou podrážkou a silnou stabilitou. Nadčasový dizajn znamená, že tak rýchlo nevyjdú z módy.

Teplý úplet

V jesennom a zimnom období nás udržiava v teple pletenina. Preto sa oplatí počas Black Friday vybrať niekoľko módných strihov, ktoré dlho zostanú na zozname najžiadanejších trendov sveta. Jedným z nich je prúžkovaný sveter z kolekcie Notes du Nord inšpirovaný parížskym štýlom. Má voľný strih, raglánové rukávy a príjemné pletivo.

 

Prečítajte si ďalší článok