Čítanie na 4 min 30 sep 2020

Green Friendly Fashion

Autor: Nicole
Čítanie na 4 minúty

Zaujíma vás, ako zabezpečiť, aby oblečenie, obuv a doplnky, ktoré nosíte, nemali negatívny vplyv na životné prostredie? Prinášame Vám niekoľko tipov o tom, aké materiály, technológie a nákupné návyky môžu pomôcť našej planéte – vaše rozhodnutia sú koniec koncov veľmi dôležité.

Materiály priateľské k planéte

Akiste viete, že určité odevy a módne doplnky nemajú negatívny vplyv na životné prostredie. Začnime s ich materiálmi. Je známe, že prírodné tkaniny, akými sú ľan alebo bavlna, sú k našej pokožke šetrnejšie ako umelé vlákna. Z ekologických dôvodov sú lepšie ako polyester: sú biologicky odbúrateľné, a pri ich výrobe sa emituje menšie množstvo oxidu uhličitého. Okrem prirodzeného zloženia látok stojí za to venovať pozornosť, aj ich pôvodu a spôsobu výroby. Najlepšou možnosťou budú certifikované organické materiály. Napríklad organická bavlna sa vyrába spôsobom, ktorý je bezpečný pre ekosystémy, a navyše je farbená neškodnými farbivami. Tričká, košele, džínsy a ďalšie výrobky z organickej bavlny sa tiež vyznačujú svojou odolnosťou a pevnosťou. Zoznámte sa teda s návrhmi značiek ako G-Star Raw, Vagabond, Lee alebo Wrangler.

Viac produktov z organickej bavlny nájdete tu

TOMMY JEANS / MEDICINE / MEDICINE

MEDICINE / TOMMY JEANS / TOMMY JEANS

Použitie prírodných materiálov sa neobmedzuje iba na oblečenie – aj pri výrobe topánok alebo tašiek sa dá použiť dubová kôra a latexové mlieko. Značka Birkenstock využíva tento návrat k prírode vo svojich výrobkoch. Tommy Hilfiger naopak ponúka topánky zakončené inovatívnou jablkovou kožou – materiálom vytvoreným z odpadu používaného v jablčnom priemysle.

Recyklácia sa vo svete módy stále zlepšuje a mnohé brandy začali používať materiály rôznymi spôsobmi. Ak teda potrebujete kúpiť niečo vyrobené z polyesteru, vyberte si vlákno z recyklovaného plastu. Recyklovať môžeme nielen plast, ale aj bavlnu. Materiály, ktoré sú výsledkom recyklácie, nájdete v ponuke mnohých značiek (Femi Stories, Vero Moda), ktoré niekedy slúžia aj ako výplň páperových búnd (Jack Wolfskin, The North Face) a častí topánok: podrážky, hrejivá časť, či zvršok (Converse, Gumbies).

Viac produktov z recyklovaného materiálu nájdete tu

TOMMY JEANS / MEDICINE / PALLADIUM

TOM TAILOR / TOMMY JEANS / TOMMY JEANS

Inovatívne riešenia pre životné prostredie

Správny materiál nie je všetko. Výroba konečného produktu, odevu alebo obuvi, je zavŕšená zafarbením a spracovaním. Práve tieto procesy spôsobujú veľké škody na životnom prostredí, či už prostredníctvom spotreby vody (módny priemysel je druhým najväčším spotrebiteľom vody na svete) alebo produkcie odpadových vôd obsahujúcich toxické látky. Pretože degradácia našej planéty pokračuje, prioritou sa stáva zavedenie nových výrobných procesov bezpečných pre ľudí, aj životné prostredie. Našťastie sa z roka na rok objavuje čoraz viac inovatívnych riešení. Nájdeme medzi nimi nové spôsoby farbenia látok a nápady na zníženie spotreby vody v odevnom priemysle. Napríklad spoločnosť Pepe Jeans vytvára časť svojich džínsových výrobkov v Desert Studio, modernej továrni umiestnenej uprostred púšte, ktorá spotrebuje o 85% menej vody ako v iných továrňach. Značka tiež vyvinula technológiu Wiser Wash na elimináciu pemzy a chemikálií, ktoré sa nedostávajú do životného prostredia. Spoločnosť Levi’s tiež zaviedla zníženie spotreby vody na výrobu rifloviny. Vďaka technológii uplatňovanej od roku 2011. Značka Water <Less ušetrila viac ako 3,5 miliárd litrov vody.

Viac produktov nájdete tu

LEVI´S / LEVI´S / LEVI´S

LEVI´S / LEVI´S / LEVI´S

LEVI´S / LEVI´S / LEVI´S

LEVI´S / LEVI´S / LEVI´S

Dobré módne návyky

Pozitívne zmeny sa oplatí implementovať aj do vášho každodenného života. Možno si myslíte, že vaše činy nemajú dopad na nič – koniec koncov, na našej planéte žije takmer 8 miliárd ľudí. Sú to však individuálne rozhodnutia, zvyky a zmeny, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu planéty. Pamätajte, že ako spotrebiteľ ste ten, kto rozhoduje o tom, čo značka robí alebo nie. Preto vás vyzývame, aby ste nakupovali informovane. Zamerajte sa na značky, pre ktoré sú dôležité problémy životného prostredia, a zamerajte sa na výrobky, ktoré nie sú škodlivé pre prírodu. Dbajte na kvalitu – oblečenia i doplnkov z dobrých materiálov, nech sú perfektne navrhnuté a ich ušitie, nech vám slúži niekoľko sezón. Nezabudnite ani na tie na drobné návyky: pravidelne si urobte poriadok v skrini, pokúste sa ju preorganizovať a sprehladniť skôr, ako niečo vyhodíte, a ak môžete, dajte svojmu oblečeniu druhý život.

Prezrite si všetky produkty tu

FEMI STORIES / TOMMY JEANS / THE NORTH FACE

MEDICINE / FEMI STORIES / TIMBERLAND

WRANGLER / TOMMY JEANS / TIMBERLAND

JACK WOLFSKIN / TOMMY JEANSTHE NORTH FACE

Prečítajte si ďalší článok