Čítanie na 3 min 21 mar 2024

Kapsulový šatník – ako minimalistická móda môže transformovať váš štýl?

Autor: Michaela
Čítanie na 3 minúty

Zaujíma vás móda a už ste sa stretli s pojmom “kapsulový šatník”? Čo to vlastne znamená? Zistite v našom článku, čo je to kapsulový šatník, ako si ho vytvoríte sami a čo by ste mali mať v šatníky.

Kapsulový šatník – základné princípy a výhody

Predtým, ako sa dozviete o princípoch a výhodách tohto riešenia, chceme vás zoznámiť s pojmom zvaným kapsulový šatník. Čo presne to je? Myšlienka nie je vôbec nová, pretože bola vymyslená pred viac ako polstoročím Susie Faux, majiteľkou londýnskej butikovej predajne Wardrobe.

Susie Faux verila, že ženy kupujú príliš veľa oblečenia a stále sa sťažujú, že nemajú čo na seba. Rozšírila koncept minimalistického šatníka, kde ženy majú len pár základných kúskov a každodenný štýl vytvárajú z nich. Myšlienka kapsulového šatníka bola neskôr využitá módnou návrhárkou Donnou Karan. Vďaka nej sa tento koncept stal populárnym po celom svete.

A kapsulový šatník je nič iné ako zbierka najnutnejších kúskov a doplnkov, ako sú napríklad dámske kabelky alebo šperky, ktoré v rôznych konfiguráciách vytvárajú všestranný set na prácu, každodenné nosenie alebo špeciálne príležitosti. V praxi to znamená, že šatník ženy nemusí praskať vo švíkoch. Všetko, čo potrebujete, sú jedno alebo dva páry priliehavých džínsov, niekoľko blúz, bunda alebo sveter.

Aké sú výhody kaspulového šatníka? Predovšetkým šetrí miesto. Na vytvorenie kapsulového šatníka nepotrebujete veľa miesta. Stačí vám dvojdverový šatník, niekoľko vešiakov a poličiek. Tiež sa vyhnite nezodpovednému nakupovaniu a tým aj ušetríte peniaze. Namiesto desiatok párov nohavíc, ktoré nenosíte, máte jeden dobre padnúci pár dámskych džínsov alebo látkových nohavíc. Tieto odevy vám vydržia niekoľko dlhých rokov.

Ako vytvoriť kapsulový šatník? Praktický sprievodca

Chceme vám uľahčiť vytvorenie kapsulového šatníka, pretože veľmi dobre vieme, že to môže byť dosť náročná úloha v týchto dňoch. Predovšetkým by mal kapsulový šatník obsahovať maximálne 50 rôznych kúskov odevov. Samozrejme, položky v kapsulovom šatníka by mali byť prispôsobené vašim individuálnemu vkusu a potrebám. Napríklad, ak preferujete nosiť šaty a sukne každý deň, toto oblečenie by malo tvoriť väčšinu vášho šatníka.

Začnite vytvárať kapsulový šatník všeobecným upratovaním vašich odevov. Zbavte sa odevov, ktoré sú príliš veľké, príliš malé a tých, ktoré ste roky nenosili. Nepotrebné odevy môžete darovať charitám alebo ich predať. Týmto spôsobom im dáte druhý život.

V ďalšom kroku premýšľajte o tom, čo potrebujete. Pamätajte, že položky v kapsulovom šatníku by mali byť čo najlepšej možnej kvality. Vsaďte na prirodzené materiály – ľan, bavlnu alebo hodváb, a držte sa jednotného tónu a štýlu vo vašich voľbách. Vyberte si maximálne päť farieb oblečenia, ktoré budete mať vo svojom šatníku. Uvažujte aj o tom, aké strihy lichotia vašej postave a na čo by ste mali vyhnúť.

Položky v kapsulovom šatníku – nevyhnutný doplnok minimalistického šatníka

Už viete, čo je kapsulový šatník. Avšak zoznam položiek nie je pre všetky ženy rovnaký. Veľa záleží na vašom individuálnom štýle a tom, či dávate prednosť ležérnemu, pracovnému alebo športovému vzhľadu. Napriek tomu sme pripravili oblečenie a doplnky, ktoré sú skvelou voľbou pre minimalistický kapsulový šatník. Tu sú:


3-4 šaty na jeseň a zimu,
3-4 šaty na jar a leto,
1 večerné šaty na špeciálnu príležitosť,
1 športové legíny,
2 páry dobre padnúcich džínsov (jeden svetlý a jeden tmavý),
2 blúzky (na zips a dobre padnúce),
2 sukne na leto,
2 sukne na zimu,
plášť na jar,
plášť na jeseň,
zimná bunda,
bunda na jar a jeseň prosti dažďu,
1 biela košeľa,
3 svetre (vrátane jedného kardigánu),
4 klasické tričká,
2 topy bez ramienok na leto,
4 blúzky (dve s krátkym a dve s dlhým rukávom).

Samozrejme, máte voľnosť tento zoznam upraviť podľa vašich preferencií. Ak nenosíte blúzky, môžete ich nahradiť viac tričkami a naopak.

Kapsulový šatník – príklady a inšpirácia na nasledovanie

Už viete, čo by mal obsahovať kapsulový šatník. Príklady a inšpirácia – je čas vám ukázať, ako spájať vyššie uvedené odevy. Ak chcete vytvoriť každodenný vzhľad, napríklad na nákupy alebo do mesta s priateľmi, zvoľte klasické biele tričko, modré džínsy a pohodlné tenisky alebo topánky.

Elegantné nohavice s bielou blúzkou a lodičkami sú ideálne do práce, obchodné stretnutia alebo obed s obchodnými partnermi. Večerný vzhľad môže pozostávať z elegantného a nadčasového čiernych šiat. Doplňte vzhľad minimalistickými zlatými alebo striebornými šperkami a samozrejme, kabelkou na párty.
V dnešnej dobe viac a viac módnych stylistov a influencerov propaguje vytvorenie kapsulového šatníka. Môžete sa inšpirovať aj ich štýlmi.

Prečítajte si ďalší článok