Čítanie na 4 min 29 okt 2021

Nielen Halloween. Čo je mexický sviatok Dia de Muertos?

Autor: Henrieta
Čítanie na 4 minúty

V najbližších dňoch sa budeme zabávať nielen pri príležitosti Halloweenu. Pozrite sa, ako Mexičania oslavujú Dia de Muertos!

 

Pár dní medzi októbrom a novembrom pre mnohých znamená Halloween. Každá krajina má svoje zvyky: v Mexiku je v tomto čase úplne iný sviatok – s vôňou sladkých rožkov, posiatymi lupienkami nechtíka a plný farebných lebiek a kostier Dia de Muertos – potvrdenie života a smrti. Naša ambasádorka a porotkyňa súťaže Lifespiration Starts Here, Agata Stankiewicz známa ako @sugar.ladyyy, ktorá sa vybrala na druhý kontinent, aby tento nezvyčajný, farebný sviatok videla zblízka, vám o tejto neobyčajnej tradícii povie viac. Prečítajte si jej príbeh:

Dia de Muertos – radostný sviatok mŕtvych

Dia de Muertos alebo Deň mŕtvych je najstarší mexický náboženský sviatok na počesť posmrtného života mŕtvych a rodinných väzieb a jeho tradícia siaha až do predkolumbovských náboženstiev a je stará 3 000 rokov. Oslavy sa konajú niekoľko dní. Mexičania veria, že od polnoci 31. októbra zostupujú duše zosnulých detí z neba na zem a 1. novembra sa stretávajú so svojimi rodinami, a že duše zosnulých dospelých prichádzajú na návštevu 2. novembra. Na rozdiel od našich miestnych zvykov a chápania smrti je Dia de Muertos veľmi farebný a radostný, pretože znamená dlho očakávané stretnutie s blízkymi, ktorí zomreli. Mexičania pevne veria, že dobré prijatie duchov ich zosnulých príbuzných im zabezpečí blaho, zdravie a ochranu pred nešťastím. Stojí za zmienku, že pre Mexičanov sú život a smrť prepojené a smrť nie je dôvodom na smútok alebo oplakávanie. Jej uvedomenie nás núti viac milovať život, vážiť si ho a brať si z neho to najlepšie. Mexičania sú jedným z najnáboženskejších národov na svete a tento sviatok je v ich kultúre najpestrejší a najfarebnejší. Milujú ho!

V čom sa Dia de Muertos líši od Halloweenu?

Všimnite si, že tento sviatok, i keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, nemá nič spoločné s Halloweenom, hoci pripadá na podobné dátumy! Dia de Muertos má svoje korene v predkolumbovskej kultúre a od začiatku bolo jeho cieľom uctievanie puta s duchmi predkov. Na druhej strane Halloween pochádza z úplne iného kontinentu (Európy) a jeho pôvod siaha až ku keltským tradíciám. Oslava Halloweenu sa spájala s koncom jesene a začiatkom zimy – niekedy, keď je hranica medzi posmrtným životom a svetom živých nezreteľná, a preto majú k ľuďom prístup dobrí aj zlí duchovia. Zvyk nosiť masky a strašidelné kostýmy súvisí s ich odháňaním.  Samozrejme, Halloween prenikol do dnešnej popkultúry a spája sa so zábavou. Jeho vplyv zasahuje aj do Mexika, kde konkuruje miestnej tradícii Dia de Muertos.

Symboly Dia de Muertos

Dia de Muertos sa nezaobíde bez niekoľkých symbolov. Jedným z nich je žltooranžový kvet – nechtík, nazývaný aj Flor de Muerto. Sú doslova všade. V tento deň Mexičania zdobia hroby svojich príbuzných a oltáre pre mŕtvych. Farebné oltáre sú všade: na ulici, pred obchodmi, v domoch, na pracoviskách, v školách… Zaujímavosťou je, že sprievody Dia de Muertos v Mexiku nikdy neboli tradíciou, až do filmu James Bond Spectre. Po tom, čo sa sprievod objavil vo filme, sa ministerstvo cestovného ruchu rozhodlo jeden zorganizovať, aby ľudia, ktorí v tom čase prichádzajú do krajiny, neboli sklamaní. Dnes sú sprievody poctou kultúre, tradíciám a identite. Mexičania ich milujú. Dia de Muertos nemôže existovať bez charakteristickej dámy – ktorá je inšpiráciou pre kostýmy. La Catrina je neformálna prvá dáma Mexika, symbol smrti v podobe kostlivca v elegantných šatách a klobúku. Vytvoril ju mexický umelec José Guadalupe Posada a jej slávu spečatil Diego Rivera, ktorý ju umiestnil na jednu zo svojich slávnych fresiek. La Catrina nie je strašidelná, pretože v mysliach Mexičanov je smrť pokračovaním pozemského života. Počas festivalu môžeme vidieť množstvo kostier – tancujúcich, hrajúcich a farebných lebiek, ktoré sú ozdobou prakticky každého oltára.

Prečítajte si ďalší článok