Čítanie na 4 min 19 feb 2024

Old money: Štýlovo a prestížne

Autor: Michaela
Čítanie na 4 minúty

S príchodom roku 2024 sa štýl old money opäť teší obľube. Aké sú charakteristiky jedného z najhorúcejších trendov tejto sezóny? Zistite v tomto článku.

Old money – charakteristika

Začnime tým, že tento štýl je založený na piatich elementárnych pravidlách, ktoré musia byť dodržané. Prvým a najdôležitejším je, že musí byť spojený s prestížou. Jeho pôvod sa odkazuje na ľudí na vrchole finančníctva a presne tak sa v ňom máte prezentovať. Vaša odevná kombinácia musí byť elegantná a zároveň diskrétna. Vyhnite sa upútaniu pozornosti na seba.
Niektoré outfity môžu byť inšpirované uniformami zo špičkových škôl, tenisovými alebo jazdeckými oblekmi. Inými slovami, outfity, ktoré sú spojené s prestížou.

Pri hľadaní správnych farieb pre štýl starých peňazí sa zamerajte na jasné farby a minimalizmus. Tiež si všimnite logo výrobcu, ktoré by nemalo byť nápadné. Vyhnite sa kýču a zbytočnej nápadnosti.

Hoci sa môže zdať, že takýto štýlový vzhľad bude veľmi drahý, v skutočnosti existuje niekoľko cenovo dostupných možností. Na sociálnych médiách sa objavuje niekoľko štýlov, ktoré odkazujú na staré peniaze, ale zároveň nestoja veľa peňazí.

Ikony elegancie z minulosti

Nedá sa poprieť, že v svojej dobe bol tento štýl mimoriadne populárny. Stačí len povedať, že sa objavil v mnohých kultových filmových produkciách. Dodnes sú isté obleky stále analyzované tými, ktorí preskúmavajú svet módy. Časovo neobmedzené klasiky aj naďalej obhajujú svoje nápady a kvalitu dodnes.

Je pravdepodobne preto, že sociálne médiá ho opäť pritiahli do obľúbenosti. Opäť je inšpiráciou pre mnohých, súčasné variácie sa objavujú. Ak patríte medzi tých, ktorí majú radi eleganciu, ale necítia potrebu vystavovať svoje oblečenie a upútať na seba pozornosť, možno by ste si ho mali sami overiť.

Je old money pre každého?

Je to vhodný čas vysvetliť, odkiaľ pochádza názov tohto štýlu. Old money sa odkazujú na skutočnosť, že generácie aristokratov získali svoje bohatstvo v ich dobe, ktoré prenášali svojim nástupcom. Môžeme povedať, že pre nich byť bohatým bolo dokonca akýmsi druhom tradície, niečo v zmysle titulu vznešenosti – dôvod na hrdosť, ale zároveň niečo zaslúžené svojím pôvodom.

Samozrejme, dnes žijeme v iných časoch. Takže to nie je tak, že musíte byť bohatý, aby ste mohli používať old money vo svojich outfitoch. Je to pre každého? Nie, pretože každý má svoj štýl. Každý z nás má svoje vlastné preferencie a chuti, ktoré vás vedú. Z tohto dôvodu, kto sa hodí old money štýl, je hlavne na vašom výbere.

Čo je tiež zaujímavé, je, že táto variácia módy môže vyhovovať ľuďom všetkých vekových kategórií. Ak sa pýtate, aký štýl by sa hodil 40-ročnému, tento je na zváženie. Avšak, hodí sa aj starším aj mladším ľuďom. V tomto ohľade je dosť všestranný.

Kde kúpiť oblečenie v štýle old money a ako je to so stylingom?

V tomto bode je potrebné vysvetliť, ako sa líši retro a vintage štýl. Aj keď sa oboje odkazujú na minulosť, v prvom prípade je jeho hlavným cieľom vytvoriť atmosféru minulosti, často s dotykom modernosti. Druhý štýl sa naopak zameriava na udržiavanie pôvodnosti a charakteru odevov z minulosti, často zdôrazňujúc ich kvalitu jedinečnosti.

Old money môže stavať na oboch týchto odkazoch. Odkazujúc sa na retro štýl, môžete vsadiť na tweedové súpravy, ktoré sa odkazujú na uniformy nosené významnými školami pre aristokraciu. Midi šaty, štýlové staré kabáty alebo dvojradové saka budú tiež fungovať.

Uprednostňujete vintage štýl? Potom by jedným návrhom bol štvorcový sakko alebo boxový kabát. Pod ním môžete nosiť košieľku z hodvábu a ceruzkovú sukňu. V tomto prípade zohráva materiál tiež dôležitú úlohu. Napríklad prírodná vlna alebo ľan sa dobre hodí.

Aké sú najlepšie príležitosti pre štýl old money? Určite dobrá príležitosť je obchodné stretnutie alebo návšteva divadla či reštaurácie. Podľa vašich preferencií môžete zvoliť svetlú alebo tmavú farebnú paletu. Obe zvládnu test.


Ak hľadáte oblečenie vysokej kvality, ktoré dobre odráža štýl starých peňazí, máme pre vás dobrú správu. Nájdete ich v našom obchode Answear.sk, takže si ľahko môžete zostaviť nový outfit.

Dá sa povedať, že staré peniaze sú ďalším dôkazom toho, že klasika nikdy nevyjde z módy. Aj keď na chvíľu ustúpi novým trendom, vždy sa vráti, aby znova ohúrila. Nakoniec, elegancia nie je len o súčasnej móde, ale aj o určitých univerzálnych hodnotách. Vďaka tomu určité outfity nezostarli.

Prečítajte si ďalší článok