Čítanie na 3 min 29 feb 2024

Pochette: Sprievodca nie len pre džentlmenov

Autor: Michaela
Čítanie na 3 minúty

Pánska šatka v elegantnom pánskom outfite? Tak nazývame pánsku pochette. Je potrebné dbať na to, aby skutočne dopĺňala váš vzhľad. V našom sprievodcovi sa dozviete, ako získať plný potenciál tohto malého prvku.

Ako nosiť pochette správne? Krok za krokom sprievodca

Začnime tým, že existuje mnoho spôsobov, ako nosiť pochette. To vám umožňuje rozhodnúť, aký kúsok najlepšie vyhovuje vášmu štýlu. Ak ste sa ešte nikdy nezaoberali týmto doplnkom k obleku, mali by ste vedieť, že jeho klasická veľkosť je 40 × 40 cm. Tiež si treba všímať tkaninu. Hodí sa hodváb alebo ľan. Treba tiež poznamenať, že na trhu sa objavili vankúšiky vyrobené z kvalitného polyesteru – môžete zvážiť aj také modely.

Pokiaľ ide o farby, môžete experimentovať s rôznymi odtieňmi. Biela, béžová a hnedá sú v súčasnosti v móde, ale nič vám nebráni vo voľbe kockovaných, pruhovaných alebo pepita vzorov. Nezabudnite tiež, že veľa závisí od farby vášho obleku.

Pochette – ako ju správne zložiť?

Tu je niekoľko rôznych spôsobov, ako nosiť vašu pochette:


Trojuholníkové zloženie – dobrá voľba pre začiatočníkov. Stačí zložiť šatku diagonálne a potom ohnúť rohy, keď ju zasuniete do vrecka.


Klasická verzia – v tomto prípade zložte kapesník do tvaru obdĺžnika a potom ohnite pochette na spodku, aby sa pekne vošiel do vrecka saka. Mal by trochu vyčnievať, asi centimeter.

Puff – toto je rýchla a pôsobivá verzia nosenia pochette. Chyťte šatku za stred a potom dajte rohy do hrsti. Teraz vložte pochette do vrecka s rohmi dole. Výsledkom bude niečo ako polmesiac.


Dvojitý trojuholník – ide o ďalšiu variantu klasického trojuholníka. Aj tu by ste mali zložiť šatku diagonálne, ale s miernym posunutím, aby sa vytvorili dva vrcholy trojuholníkov.

Čo nosiť s pochette? Oblek alebo sako?

V tomto prípade záleží len na vašej preferencii. Hoci pochette dodáva vážnosť, môže sa nosiť aj k ležérnemu vzhľadu. Z tohto dôvodu ju môžete nosiť s oblekom, sakom alebo menej formálnymi outfitmi.

Avšak, existuje niekoľko pravidiel, ktoré treba dodržiavať. Po prvé, ak máte motýlik alebo kravatu, vaša pochette by mala mať podobný odtieň, aby nekontrastovala príliš veľa. Po druhé, venujte pozornosť aj košeli, najmä ak sa staráte o formálny štýl. V módnom svete sa prijíma, že košeľa, pochette a kravata by mali byť komplementárne. Dvojfarebný šál, ktorý farbou dopĺňa celý outfit, vám s tým pomôže. Zaujímavé je, že niektorí páni, ktorí radi experimentujú, sa snažia zladit pochette so svojimi topánkami alebo ponožkami.

Je pochette nevyhnutná?

Začíname z predpokladu, že nie je žiadny zmysel niečo niekomu vnucovať násilím. Z tohto dôvodu, ak máte pocit, že tento doplnok jednoducho nezodpovedá vášmu vkusu, potom… neponáhľajte sa ho nosiť. Nedávať si pochette nie je považované za chybu. Dokonca naopak, zle zladená pochette môže spôsobiť, že váš šýl bude trpieť. Takže nevkladajte šatku do vrecka, keď cítite, že nebude kompatibilný s ostatnými kúskami vášho oblečenia. Niektorí ľudia uprednostňujú tiež minimalizmus, takže pre nich je každý ďalší prvok nežiadúci.

Napriek tomu môže byť pochette dobrým doplnkom vášho štýlu. Hoci nie je nevyhnutným doplnkom, môžete s ním získavať na vizuálnej stránke. Ak máte pocit, že takáto šatka je pre vás, ale obávate sa, že nezvládnete správne farbu a vzor, vždy môžete požiadať o pomoc asistenta v obchode so oblekmi. Ďalšou možnosťou je pozrieť si tutoriály na internete, ktoré vám povedia, aké kombinácie sú vhodné a ktorým by bolo lepšie vyhnúť sa.

Pochette ako doplnok k ležérnemu štýlu

Hoci je pochette najčastejšie vidieť s elegantných outfitoch, niektorí ľudia sa stále viac odvažujú používať ju aj v ležérnych outfitoch. Napríklad môžete nosiť džínsy, biele tričko, modré sako a pridať snehobiely pochette. Toto je dobrá možnosť pre menej formálnu udalosť alebo výlet s partnerkou do reštaurácie.
Pridajme ešte, že pochette môžete nosiť aj bez kravaty alebo motýlika. Toto len dokazuje, v koľkých rôznych situáciách môžete tento doplnok použiť. Ďalšie zaujímavé je, že sa niekedy používa aj u žien. Nie len ako doplnok k saku, ale aj ku kabelke. Niektoré dámy si ju viažu na opasok, aby pridali rozmanitosť do svojho štýlu.

Ak ste fanúšikom horoskopov, mohli by vás zaujímať aj pochette, ktoré sa odkazujú na znamenia zverokruhu. Súčasný módny trh ponúka mnoho možností, aby ste si mohli vytvoriť vlastný jedinečný štýl.
Dúfame, že náš článok bol pre vás užitočný! Ako vidíte sami, pochette je zaujímavý doplnok, ktorý dokáže dobre doplniť váš štýl.

Prečítajte si ďalší článok