Čítanie na 4 min 29 feb 2024

Y2K štýl – ako ho obnoviť vo vašom šatníku?

Autor: Michaela
Čítanie na 4 minúty

Jasné farby, denim, voľné nohavice, krátke flitrované topy… Znie vám to známo? To je Y2K štýl, ktorý sa teraz s nadšením vracia. Vidieť ho medzi módnymi návrhármi, celebritami, ako aj medzi tínedžermi.

Y2K – aký štýl je to?

Nikoho už neprekvapuje, že móda sa rada vracia, s trendami, ktoré vládli roky dozadu a znovu sa dostávajú na vrchol. Nie je to iné ani pri Y2K štýle. Čo to vlastne je? V angličtine môžeme skratku preložiť ako „Rok 2 Kíl“, čo v preklade do slovenčiny jednoducho znamená roky 2000.

V tomto bode si mnohí z nás pravdepodobne spomenú na outfity z tohto obdobia. Niektorí ľudia kedysi popisovali módu konca 90. rokov a nového tisícročia až takú zlú až bola dobrá. Odkiaľ pochádza tento pojem? Niet pochýb o tom, že to bolo obdobie veľmi kontroverzných trendov, ktoré sa niekomu môžu zdať gýčové. Je to naozaj tak?

Je ťažké tu urobiť jednoznačné vyhodnotenie. Bola to určite móda plná kontrastných kombinácií, farebných protikladov, v ktorej prevládajúcim princípom bola zásada „čím viac, tým lepšie“. Tento štýl ukradol srdcia niektorých, zatiaľ čo iným sa nepáčil. Niet však pochybností o jeho vynaliezavosti, absencii obmedzení a nudy. Krátke flitrované topy a úzke nohavice? Samozrejme! A čo minisukne v kombinácii s platformovými sandálmi? Určite! Kontrast, farba, bohaté vzory a inšpirácia pop-kultúrou sú charakteristické znaky Y2K módy.

Y2K móda – ako vytvoriť outfit v štýle rokov 2000?

Teraz, keď je Y2K štýl na vrchole módnych trendov, nie je ťažké vytvoriť si vzhľad v duchu rokov 2000. Väčšina obchodov má vo svojom sortimente všetko, čo by ste mohli potrebovať na vytvorenie originálneho outfitu. Niektorí z nás možno stále máme oblečenie z tohto obdobia – stojí za to vyhľadať ho na dne skrine alebo prehľadať na povale. Určite tam nájdete niečo, čo dokonale zapadne do Y2K módy a prinesie vám nezabudnuteľné spomienky.

Ale kde hľadať inšpiráciu v móde? V skutočnosti… všade! Stačí sa pozrieť na teenagerov na ulici. Voľné nohavice, veľké mikiny alebo dámske teplákové nohavice z velúru – všetky sa vracajú do rokov 2000. Tieto kúsky oblečenia sú obľúbené najmä u mladých ľudí už niekoľko sezón. Veľká sloboda a originalita tohto štýlu im umožňuje vyjadriť sa a vytvoriť si svoj obraz podľa vlastných pravidiel.

Internet a sociálne médiá sú tiež plné inšpirácie z tých rokov. Celebrity sa radi objavujú v outfitoch z predchádzajúcich desaťročí a návrhári odvážne zavádzajú prvky, ktoré už boli na prehliadkach. Dokonca aj najväčšie módne domy sa nakláňajú k trendom minulosti a vytvárajú oblečenie v štýle Y2K.

Y2K štýl – prehľad trendov

Dnešní tridsiatnici určite s veľkou náklonnosťou spätného pohľadu vracajú do rokov 2000. Vtedy ikony, ktoré všetci chceli napodobňovať, boli napríklad Britney Spears, Paris Hilton alebo speváčky Spice Girls. Boli to práve ony, ktoré najjasnejšie vymedzili módne trendy týchto rokov, ktoré sa teraz prejavujú vo Y2K štýle. V dnešnom svete celebritný štýl prijali aj sestry Jennerove, Hailey Bieber a Shakira, medzi inými.

Čo charakterizovalo ich vzhľad? Čo sa stalo súčasťou trendu Y2K štýlu?

Originálne, geometrické vzory – to boli tie, ktoré pridávali charakter a jedinečnosť vzhľadom. Šachovnice, čiary, kruhy alebo trojuholníky – takmer nemôžete mať vzhľad vo Y2K štýle bez nich. Zvieracie vzory, najmä leopardie tlače, boli rovnako módnymi. Mohli sa nájsť najmä na priliehavých topoch alebo sukniach, ale aj na nohaviciach a šatách.

Farby, farby a ešte viac farby! V nudných a monochromatických kúskoch šatníka nebolo miesto v štýle 2000-tych rokov, s dôrazom na žiarivé, jasné farby ako ružová, zelená a žltá. V kombinácii s uvedenými vzormi vytvárali energické a nápadité outfity.

Sila doplnkov – retiazky na telo, rôzne druhy slnečných okuliarov, baseballové čiapky alebo klobúky. Doplnky boli neoddeliteľnou súčasťou každého outfitu, ako môžeme vidieť aj dnes.

Y2K štýl a must-have pre váš šatník

Keď vás štýl Y2K oslovil a presvedčil svojou pestrosťou a farebnými riešeniami, je čas dokončiť svoj šatník. Aké sú nevyhnutné kúsky vo vašom šatníku, aby ste sa mohli ľahko obliekať ako pred desaťročím?

Džínsy – nadčasové nohavice, ktoré takmer nikdy nevychádzajú z módy. Zvoľte model s nízkym pásom a širokými nohavicami. Vaše obľúbené zvonové nohavice sú späť v móde, a je čas z nich vyťažiť maximum. Čo viac, aj celkový denimový look je dobrá voľba.

Topánky na platforme – dokonale pasujú k nohaviciam aj minisukniam. Zvoľte extravagánne sandále v neonových farbách alebo tenisky vo vašej obľúbenej farbe.

Krátky top – vsaďte na priliehavé modely, ktoré odhalia brucho. Čo sa týka farby, voľba je naozaj obrovská a neexistujú žiadne obmedzenia.

Doplnky – ako sme už spomínali, sú kľúčové! Vyberte si niečo, čo podčiarkne jedinečnosť vášho štýlu. Môžu to byť napríklad predĺžené okuliare s ružovými sklami alebo farebný opasok na nohavice.

Nechajte svoju predstavivosť rozkvitať a vráťte sa v čase do krásnych rokov 2000 s vašim šatníkom. Buďte módnymi a zároveň sa vyjadrite originálnymi kombináciami farieb, vzorov a strihov.

Prečítajte si ďalší článok