Čítanie na 4 min 20 dec 2023

Streetwear – ako ho nosiť?

Autor: Michaela
Čítanie na 4 minúty

Keď príde na obliekanie do ulíc, každé trendy sú rôznorodé. Streetwear je obzvlášť populárny medzi ženami aj mužmi. Čo ho robí odlišným? Ako ho nosiť? Určite si prečítajte náš článok. Tu nájdete všetky najdôležitejšie informácie o tejto módnej vlne.

Čo je streetwear?

Streetwear je známy aj ako mestská móda. Tento termín odkazuje na štýly, ktoré sú originálne a zároveň pohodlné, pretože sú založené hlavne na športových veciach. V tomto prípade nikto slepo nenasleduje trendy, každý si ich vlastným spôsobom interpretuje. Všetko sa neustále vyvíja a ulica je najlepším zdrojom inšpirácie. Streetwear je nadčasový trend, ktorý sa zakladá predovšetkým na funkcionalite, ktorá si vždy nájde svoje miesto.

Streetwear, alebo mestský štýl, vznikol v 70. rokoch 20. storočia. Bol to prelomový okamih, keď veľkomestá začali vytvárať úplne nový spôsob obliekania. Vtedy bolo možné vidieť neformálne štýly s vysokým podielom športových prvkov doslova všade. Na streetwear štýl mala obrovský vplyv Kalifornia, pretože surferi tam silno presadzovali svoju individualitu, mimo iného aj prostredníctvom konkrétnych odevov. Mnohé zdroje naznačujú, že Shaw Stussy, tvorca módnej značky Stüssy, bol jedným z predchodcov tohto spôsobu obliekania. Surferi, hudba hip-hop a graffiti – to všetko viedlo k vzniku streetwear štýlu. Dnes pravdepodobne neexistuje miesto na zemi, kde by niekto nebol fanúšikom mestského štýlu.

Čo nie každý vie, je to, že streetwear štýl je viac než len oblečenie a doplnky. Mnohí ľudia prostredníctvom svojich vzhľadov vyjadrujú svoje presvedčenia alebo jednoducho chcú vyniknúť medzi ostatnými. Tu platí pravidlo, že čím originálnejší súbor, tým lepšie.

Ženský streetwear

Nepochybne, ženský streetwear je mimoriadne populárny. Ženy, ktoré preferujú neformálny a originálny štýl, ho milujú. Je to pre ne spôsob, ako ukázať svoje individuálne módne preferencie a zároveň príležitosť zdôrazniť svoju vlastnú osobnosť. V tomto prípade je možné dosiahnuť impozantné outfity bez veľkého úsilia. Základom štýlovania sú vždy pohodlné kúsky. Dôležitým doplnkom sú tenisky, ktoré možno nosiť nielen k športovým oblekom, ale aj k ženskejším outfitom.

Čo ešte môžeme nájsť v šatníkoch fanúšičiek streetwearu? Nadrozmerné a nesmierne pohodlné outfity. Chlapčenské nohavice, tepláky a športové strihy, ako aj úzko strihané nohavice s dierami – všetky tieto kúsky možno štýlovať rôznymi spôsobmi. Skvele vypadajú s krátkymi alebo dlhými topmi. Dámske tričká môžu ľahko nahradiť šaty, rovnako ako mikiny. V chladnejších dňoch je ideálnym vonkajším oblečením mikina, denimová bunda, bomber jacket alebo bunda s náplňou. Samozrejme, streetwear štýl dopĺňajú doplnky. Baseballová čiapka je vždy praktická, rovnako ako bedrová taška a batoh. Dlhé ponožky dokonale dopĺňajú celkový vzhľad.

Ženský streetwear má veľa spoločného s mužským streetwearom. To znamená, že veľa vecí možno požičať od partnera, otca alebo brata. Voľné strihy je ľahké „pohrať“ tak, aby boli výraznejšie. Odvážne vzory a farby, ako aj látky, pridávajú charakter základom. Dievčatá opakovane dopĺňajú športové sady výraznými šperkami alebo volia vysoké opätky.

Mužský streetwear štýl

Muži ocenia pohodlie a slobodu vo voľbe svojich outfitov. Tepláky majú módny potenciál. Bez ohľadu na to, či sa nosia spolu alebo samostatne, s výraznými doplnkami vždy vyzerajú dobre. Muži sa neboja výrazných vzorov a farieb, ale radšej ich kombinujú s tlmenými základmi, aby veci zostali vyvážené. Vrstvenie je zaujímavý efekt, rovnako ako kombinovanie úplných základov so športovým oblečením a doplnkami.

Štýl streetwearu je založený na jednoduchosti, no napriek tomu imponuje. Voľné tričká skvele vypadajú s úzko strihanými alebo širokými nohavicami, zatiaľ čo košele možno nosiť klasicky alebo nedbalo zviazané v bokoch. To ukazuje, že jediný model nám dáva mnoho možností využitia. Džínsy sú nevyhnutné pre chladné outfitové dni, spolu s bomber bundami a stepovanými bundami. Vrstvené kombinácie cibule sú populárne, pretože pridávajú cool dotyk. Tričko vrstvené nad dlhým rukávom je pravdepodobne najobľúbenejší vzhľad pre fanúšikov streetwearu, bez ohľadu na pohlavie.

Streetwear je o vibe slobody spojenej s pohodlím a štipkou individuality. Muži miešajú športové tepláky a mikiny s džínsami alebo naopak, s elegantnými kúskami oblečenia, ako sú biele košele. Niekedy sa rozhodnú pre uvoľnené strihy, ktoré dopĺňajú jedinečnými detailmi.

Aké doplnky by ste mali vybrať pre váš mužský vzhľad? Baseballové čiapky sú nevyhnutné, hoci im vážne konkurujú teplé čiapky. Niektorí ľudia sa rozhodnú pre malé modely opaskov namiesto tašiek alebo naopak veľkých batohov. Mužské tenisky sú ideálne k všetkým druhom nohavíc. Skvele sa hodia k vystupujúcim ponožkám v kontrastnej farbe.

Prečítajte si ďalší článok