Čítanie na 4 min 15 jan 2024

Štýl grunge – ako ho správne nosiť?

Autor: Michaela
Čítanie na 4 minúty

Hudba má obrovský vplyv na svet módy. Nie je preto prekvapujúce, že štýl grunge sa pevne zakorenil v našich šatách. Je to špecifický trend, ale predsa len osloví nielen tých rebelov. Ako sa teda obliecť v grunge štýle? Tu sú niektoré nápady na úspešný vzhľad.

Čo je grunge štýl?

Grunge štýl vychádza z hudobného žánru rovnakého názvu. Alternatívny rock vznikol v 90. rokoch v Spojených štátoch. Skupiny ako Nirvana, Alice in Chains a Pearl Jam mali výrazný vplyv na vývoj tohto hudobného žánru. Uvedení umelci boli hviezdami pódia a zároveň predchodcami módneho trendu grunge, keďže ich fanúšikovia intenzívne napodobňovali ich štýly. Kurt Cobain je dodnes považovaný za ikonu.

Grunge štýl je odkazom na hudobný žáner. Oblečenie a doplnky sú často priamo prebraté zo scény a prenášajú sa do každodenného života. Fanúšikovia alternatívneho rocku zabezpečili, že výrazné štýly ich idolov sa objavili aj na uliciach. Odvážny obraz bol akýmsi manifestom. Grunge štýl rýchlo zapustil korene v popkultúre a stal sa dôležitým zdrojom inšpirácie pre dizajnérov.

Charakteristiky grunge štýlu

Na prvý pohľad pôsobí grunge dosť neupravene, no každý jeho prvok je dobre premyslený. Táto nedbálosť je podstatná, rovnako ako vzpurný charakter štýlu. Čo je štýlové na grunge? Hľadajte inšpiráciu v hudobnej scéne. Nadrozmerné svetre, mikiny a topy sú nevyhnutnosťou. Dámske nohavice s dierami pridávajú charakter, zatiaľ čo vysoké tenisky a košeľa zdôrazňujú rockovú vibráciu. Kožené bundy sú ďalším indikátorom tohto štýlu.

Nezabudnite na ťažkú obuv vo vojenskom štýle a bomber bundy v tomto štýle. Pár náramkov a reťazí vám tiež príde vhod. Grunge oblečenie je spojením klasiky s vysokým podielom úmyselne roztrhaných vecí. Dodajú správny charakter každému outfitu. Dámske tričká s grafikou, napríklad od kapiel, alebo úplne jednoduché modely, sa nosia vo vrstvených kombináciách, napríklad s košeľou a nadrozmerným svetrom. Dôležité je, že ‚cibuľkový‘ vzhľad sa nosí bez ohľadu na ročné obdobie.

 

Grunge štýl nám dáva vzpurný vzhľad. Tmavá farebná paleta je rozbitá červenou a zelenou, doplnenou kockovaným motívom. Dámske a pánske grunge štýly majú veľa spoločného. Obe pohlavia môžu vymieňať rôzne kúsky oblečenia. Dámske blúzky sú nosené vo veľkosti oversized, takže ich môžete ukradnúť z partnerovej skrine. Dámy dokončujú svoj vzhľad červenou pomádou a jasne namaľovanými očami.

 

Ako sa obliecť v grunge štýle?

Grunge štýl je odvážny. Chcete vytvoriť vzhľad v tomto duchu? Musíte si pamätať, že ho musíte štylizovať tak, aby vyzeral nevšedne, ale stále pohodlne. Rock chic je nevyhnutný, takže siahnite po ozdobených opaskoch, veľkom množstve reťazí a rukaviciach. Grunge oblečenie je o tričku s logom kapely nosenom s dierovanými džínsami a teniskami. Kompletný outfit dotvoríte doplnením košele a dámskou bundou Ramones. Dôležité je, že vo väčšine prípadov je unisex kombinácie, takže vhodné pre ňu aj pre neho. Grunge štýl je založený na jednoduchosti. Umiernené farby a prírodné materiály sú ďalšie charakteristické rysy tohto trendu.

Grunge štýl sa objavuje v móde takmer v každej sezóne. Dlhé kabáty a parky nosené s ťažkými topánkami sú jednou z najpopulárnejších kombinácií. Niekedy nie je žiadnou novinkou viazanie košele okolo pása, ale aj tak to zvýrazní aj ten najjednoduchší outfit. Niekedy stačí zmena doplnkov na to, aby ste pridali charakter outfitu. Skombinujte svoje kožené nohavice s teniskami s vysokými topánkami a nadrozmerným tričkom a vyberte si veľkú tašku s rockovým nádychom. Čím jednoduchšie, tým lepšie, aj keď vás môže lákať siahnuť po výrazných doplnkoch. Napríklad prichyťte reťaze na nohavice alebo ich zviažte okolo krku. Roztrhané oblečenie a doplnky sami o sebe majú charakter, takže sa nemusíte veľmi snažiť vytvoriť grunge štýl.

Grunge štýl je mix niekoľkých trendov s veľou zmesou klasiky, aj keď nevšedným spôsobom. Koža, denim a vlna sú materiály, ktoré zdôraznia rockovú vibráciu. Nechcete kopírovať vzhľady hudobných hviezd 1:1? Súčasný grunge štýl nie je taký zjavný. Namiesto bundy Ramones si oblečte vestu a košeľu vymeňte za bielu. Tričko s obrazom hudobníkov môžete vymeniť za pruhované tričko, ktoré je viac spojené s Francúzskom než so silným zvukom, ale napriek tomu skvele zapadá do grunge štýlu. Šaty z bielizne sú veľmi sexy, ale ťažké topánky a kožená bunda im dodajú drzý nádych. Dosiahnite grunge štýl s objemnými džínsami a topom a kockovaným oblečením. Nitky sú vždy užitočné, rovnako ako okrúhle slnečné okuliare.

Prečítajte si ďalší článok