Čítanie na 2 min 22 okt 2021

Ženy plné lifespirations: Bożna Wydrowska

Autor: Henrieta
Čítanie na 2 minúty

Tanec je spôsob života, je to vyjadrenie seba samého a plnenie si snov! Zoznámte sa s ďalšou hrdinkou našej kampane Lifespiration Starts Here – Bożnou Wydrowskou, ktorá vás niekoľkými slovami a svojím pohybom uvedie do sveta pestrej plesovej kultúry a tanca Vogue.

V našej novej kampani Lifespiration Starts Here vystupujú jedinečné postavy, ženy, ktoré využívajú svoj potenciál, robia odvážne rozhodnutia a žijú podľa vlastných pravidiel. Medzi nimi je aj Bożna Wydrowska – jedna z najrozpoznateľnejších postáv poľskej voguingovej scény a propagátorka plesovej kultúry.

Čo inšpiruje Bożnu?

Kto je Bożna Wydrowska?

Bożena Wydrowska, známa aj ako Bożna, je vizuálna umelkyňa, performerka a choreografka. Narodila sa v roku 1994 na poľskom pobreží, v súčasnosti pôsobí a žije vo Varšave, kde vytvára pleasovú scénu. Od roku 2014 je členkou Royal House of Milan – prestížneho newyorského domu, ktorý už 30 rokov šíri fenomén Voguing po celom svete. V Poľsku Bożna spoluvytvára Kiki House of Sarmata, od roku 2016 organizuje Ples u Bożeny a podieľa sa na mnohých umeleckých projektoch.

Voguing – sny sa stávajú skutočnosťou v tanci

Bożna istý čas študovala fotografiu, v súčasnosti študuje mediálne umenie na Akadémii výtvarných umení vo Varšave. Jej najväčšou vášňou je však tanec – v ňom sa chce realizovať a rozvíjať. Svoje dobrodružstvo začala v tínedžerskom veku. Fascinovaná vystúpením pouličnej skupiny sa naučila pouličné tanečné štýly, ako sú breakdance a popping. V roku 2012 objavila Voguing a naplno sa tomuto tancu oddala, a práve o tom je plnenie snov na tanečnom parkete. Voguing, hoci sa v Poľsku ešte len rozvíja (okrem iného aj vďaka Bożne), je štylizovaný, moderný typ tanca, ktorý si vyžaduje autenticitu a kreativitu nielen v pohybe, ale aj vo výzore. Vyvinul sa z plesovej scény newyorských drag queens 60. rokov 20. storočia sústredených najmä v Harleme. Inšpiráciou pre charakteristické pohyby bolo okrem iného mólo alebo pózy modeliek prezentované v časopise Vogue. Spočiatku sa označoval ako „tanec vylúčených” a združoval okolo seba komunity bojujúce s chudobou, rasizmom a homofóbiou. Do povedomia sa dostal vďaka Madonninmu videoklipu „Vogue“ a dokumentárnemu filmu Paris is burning z roku 1990. Dnes farebná a inkluzívna kultúra plesu vyžaruje po celom svete a medzi hlavné mestá voguingu patria okrem New Yorku aj Paríž, Berlín, Štokholm a Moskva. Voguing preniká do sveta popkultúry a módy, objavuje sa vo videoklipoch Ariany Grande, v tvorbe A $ AP Rockyho, v seriáloch Netflixu a na móle popredných návrhárov. Prítomný je aj v našom spote vďaka expresívnemu tancu Bożny.

Prečítajte si ďalší článok