Čítanie na 4 min 28 sep 2021

Ako nájsť lásku k športu a vybrať si pre seba ideálnu disciplínu?

Autor: Henrieta
Čítanie na 4 minúty

Existuje mnoho druhov pohybových aktivít, ale ako nájsť tú ideálnu, vďaka ktorej si šport zamilujete a každý tréning bude zdrojom uspokojenia a radosti? Tu je niekoľko inšpiratívnych tipov a motivačných trikov  ̶  vyskúšajte ich!

Fyzická aktivita a zdravie alebo prečo sa oplatí cvičiť?

„V zdravom tele zdravý duch” – toto príslovie vás pravdepodobne sprevádza už od detstva. A je na ňom veľa pravdy! Prínos fyzickej aktivity je obrovský, nielen pre fyzické ale aj duševné zdravie. Po prvom tréningu pravdepodobne pocítite príval endorfínov, zlepší sa vaša pohoda a napriek rýchlo pominuteľnej potréningovej únave budete mať veľa energie. Pravidelne vykonávaný šport (aspoň 3-krát týždenne po dobu približne jednej hodiny) zlepší vašu kondíciu, posilní svaly, kĺby a pozitívne ovplyvní stav pokožky. Ak si vyberiete šport na čerstvom vzduchu, môžete očakávať aj zlepšenie svojej imunity. Vplyv fyzickej aktivity na zdravie nemožno preceňovať, preto neváhajte a zamerajte sa na cvičenie. Na začiatku stačí aj trochu dlhšia a intenzívnejšia prechádzka.

Ako sa motivovať k aktivite?

Prvý krok je najdôležitejší, hoci všetky ďalšie môžu byť rovnako namáhavé ale zároveň plné pohody a spokojnosti. Fyzická aktivita nemôže byť povinnosťou. Má vám prinášať radosť a uspokojenie, prinášať výsledky, vypĺňať voľný čas, plniť funkciu koníčka. Ako to však robiť? Základom je vybrať si správnu disciplínu, ktorá bude vyhovovať vášmu životnému štýlu, veku, kondícii a možnostiam (finančným, fyzickým, čo sa týka času a priestoru). Keď si nájdete tú svoju vysnívanú, stačí už len… trénovať! Tu je niekoľko príkladov, ako začleniť fyzickú aktivitu do svojho života natrvalo:

– zaznačte si ju do svojho denného rozvrhu, stanovte si čas cvičenia a snažte sa ho dodržiavať, najmä pokiaľ ide o fyzickú aktivitu doma,

– cvičte s milovanou osobou – sestrou, kamarátkou, matkou, partnerom. Spoločne môžete napríklad behať, cvičiť, praktizovať nordic walking, chodiť do posilňovne alebo na hodiny jogy,

– vytvorte si playlist obľúbených pesničiek, ktoré vás rozhýbu – skúste si s nimi zacvičiť,

– skompletizujte si svoju vysnívanú cvičebnú súpravu – vyberte si farebnú podložku, dizajnové činky, legíny, ktoré zvýraznia vaše nohy. Štýlové športové doplnky a oblečenie vám zvýšia pravdepodobnosť, že ich budete používať.

top ADIDAS PERFORMANCE / topánky ADIDAS BY STELLA MCCARTNEY / legíny 4F /

plavecká čiapka AQUA SPEED / fľaša ADIDAS BY STELLA MCCARTNEY / podložka na jogu FEMI STORIES /

Ako si vybrať svoj vysnívaný šport?

Než si nájdete svoju vysnívanú disciplínu, zažijete mnoho hodín testovania, skúšania rôznych aktivít a hľadania tej ideálnej pre vás. Nižšie nájdete niekoľko rád, ktoré vám pomôžu vyriešiť vaše pochybnosti. Analyzujte ich a dôkladne si ich premyslite, potom sa pokúste nájsť disciplínu, ktorá spĺňa vaše požiadavky.

– Ako vyzerá váš denný program počas týždňa aj cez víkend? Premyslite si, koľko času trávite v práci, máte rodinu, aké povinnosti máte každý deň? Môžete si dokonca napísať rozvrh dňa. Tak zistíte, koľko času môžete venovať tréningu. Je možné dostať sa do posilňovne, na lezeckú stenu, na ihrisko? Ak nie, možno je pre vás ideálne cvičenie doma alebo v blízkom okolí.

– Aká je vaša motivácia na cvičenie? Dôvodov môže byť veľa: chudnutie, zlepšenie kondície alebo pohody, vytvarovanie špecifických partií tela a dokonca aj… stretnutie s novými priateľmi (a to sa najlepšie darí pri kolektívnych športoch alebo skupinových aktivitách, napr. zumbe).

– Máte pocit, že na niektorej časti tela potrebujete obzvlášť tvrdo pracovať? Samozrejme, vplyv fyzickej aktivity na vaše zdravie a telo je obrovský, ale treba si uvedomiť, že nie každá disciplína ovplyvňuje vašu postavu rovnomerne. Niektoré športy vám zlepšia koordináciu pohybov, pri iných si posilníte hrudník a ruky a vďaka ďalším sa vám rozvinú svaly na nohách. Nájdite Achillovu pätu svojho tela, možno je to práve tá časť, na ktorej by ste mali obzvlášť popracovať, aby ste sa dlhé roky tešili zo zdravia, kondície a pohody.

 

Prečítajte si ďalší článok