Čítanie na 3 min 13 dec 2023

Šaty vo vintage štýle – ako ich správne kombinovať a kde ich kúpiť?

Autor: Michaela
Čítanie na 3 minúty

Šaty vo vintage štýle sú produkty, ktoré spravia váš vzhľad výnimočným. Nájdete ich nielen v second-hand obchodoch, ale aj na trhoch s vintage oblečením. Kde presne by ste mali hľadať? Zaujíma vás, s čím môžete nosiť vintage oblečenie? Chcete sa dozvedieť viac o vintage alebo inak o retro štýle? Určite si prečítajte náš článok, pretože sme pre vás pripravili tipy na vytvorenie jedinečného retro vzhľadu.

Styling vintage oblečenia

Vintage štýl odevov si získava veľa priaznivcov. Vintage hity sa vracajú do našich šatníkov a stávajú sa vážnou konkurenciou aktuálnym trendom priamo z prehliadok. Mnohí ľudia milujú „veci s dušou“. Retro módu spájame s minulými desaťročiami a nie je divu, pretože vo väčšine prípadov sú to originálne modely z minulých rokov. Vintage odevy sú autentické outfity, ktoré boli vyrobené minimálne pred 20 rokmi. Často pochádzajú z obdobia od 70. do 90. rokov.

Vintage štýl a pánske oblečenie

Vintage štýl v pánskom šatníku je hlavne spojený so šik outfitmi. Retro plášte, kožené aviatikové bundy a klobúky sú, navzdory zdaniu, skvelým doplnkom k súčasným mestským outfitom. Americký vintage úspešne kombinuje rôzne subkultúry a módu z úplne odlišných kútov sveta, takže osloví mnoho ľudí. Uprednostňujete sofistikovanejší štýl? Mokasíny, traky, a kárované saká a vesty sú nevyhnutnosťou.

Vintage pánske oblečenie zahŕňa aj jemné svetre, diplomatické kabáty a trojdielny oblek. Štýloví džentlmeni by mali čerpať inšpiráciu z 60. a 80. rokov, kde vládla sofistikovaná móda. Odkazy na minulosť sú rôznorodé, takže tu je niečo pre každého. Tričká a bundy s logami oslovia mužov všetkých vekových kategórií, rovnako ako saká s lakťovými nášivkami. Je dobré vždy pridať niečo súčasného, aby sa do vzhľadu pridala zaujímavosť.

Vintage štýl je mimoriadne rozmanitý, pohybujúc sa od pohodlných, športových modelov až po veľmi elegantné. Dôležité je, že je to perfektný spôsob, ako zdôrazniť vlastný individuálny štýl. Nebojte sa experimentovať s módnymi prvkami. Vintage oblečenie je hlavne inšpirované popkultúrou. Držte sa maximálne dvoch kusov, pridajte trochu súčasného, a v krátkom čase budete mať veľmi zaujímavú kombináciu.

Vintage štýl a dámske oblečenie

Vintage štýl v dámskom oblečení je perfektný na každodenné nosenie, do práce alebo na väčšie výjazdy. S outfitmi tohto druhu môžete siahnuť po klasických doplnkoch a stále dosiahnuť výrazný vzhľad. Ak sa rozhodnete pre kontrasty, je určite lepšie použiť niečo originálne. Robte to však citlivo, aby to nepôsobilo groteskne.

Vintage dámske topánky často ožívajú na prehliadkových pódiách, ako aj ďalšie doplnky. Avšak, šaty si zaslúžia osobitnú pozornosť. Dámske vintage šaty sú hlavne vo forme hráškových vzorov, rozšírených, pásikavých, plisovaných sukien, korzetov a ceruzkových sukien. Široké nohavice s vysokým pásom získajú mnohé srdcia, a v kombinácii s bielymi košeľami s výraznými goliermi, pretvoria šik kombinácie do kancelárie. Boucle sady vás posunú na ďalšiu úroveň módy.

Vintage štýl v dámskom oblečení zahŕňa všetky druhy kardigánov a svetrov s hrubým pletením – ako sú golierové svetre. 50. roky, 70. roky, 80. roky a dokonca aj 90. roky sú pre mnohých sentimentálnymi obdobiami, z ktorých možno čerpať veľa inšpirácie. Dámske bundy v podobe nadrozmernej bombarďákovky, kožené modely a kožušinové bundy vás doslova prenesú do minulosti.

Kde kúpiť oblečenie vo vintage štýle?

Nie každý má rád prehrabávanie sa na starožitných trhoch alebo v second-hand butikoch. Vyžaduje si to čas a veľa trpezlivosti. Kde kúpiť oblečenie vo vintage štýle? Na Answear.sk nájdete kolekcie a celkom slušné zľavy, od prémiových značiek po reťazcové obchody. Zaujímavé je, že mnohé z nich ponúkajú oblečenie v retro štýle, vrátane doplnkov, ako sú dámske opasky.

Pri výbere oblečenia vo vintage štýle siahnite po denimových výrobkoch, vzdušných romantických šatách a pleteninách s zaujímavým vzorom. Tričká s neobvyklými potlačami stojí tiež za pozretie. Budete prekvapení, ako retro zafunguje. Takže sa nebojte znovuobjaviť milované trendy z minulých čias.

Prečítajte si ďalší článok