Čítanie na 4 min 15 mar 2023

Silné ženy, tak môžeme nazvať Alenu Heribanovú a jej dcéru Babsy Jagušák

Autor: Michaela
Čítanie na 4 minúty

SISTERHOOD – Sesterstvo. Spojenie Akčných žien a Answear.sk v krásnych ženských kúskoch, v novej kolekcii od Answear.LAB. Medzinárodný deň žien v priestore Kubis the Nook nemohol byť lepšie strávený ako v spoločnosti inšpiratívnych žien, v obklopení šmrncovných módnych kúskov.

Alena Heribanová sa stala v novembri predsedníčkou Živeny, čo je najstarší spolok žien na Slovensku, fungujúci od roku 1869. Jej dcéru Babsy aktuálne najviac vystihuje slovo „mama“, avšak poznáme ju aj ako moderátorku, módnu redaktorku, slow fashion aktivistku, či influencerku.

Rodina silných žien

„Pochádzam z rodiny silných žien, už moja prababička Katarína, organizovala ženy, ktoré išli pomáhať do pohraničných miest. Keď sa navrátili muži z vojny, tak sa táto ženská aktivita skončila. Toto posolstvo však odovzdala mojej babičke Matilde, ktorá bola takisto veľmi silnou ženou. Mala veľa pozícií, nebola len žena starajúca sa o svoju rodinu. Pochádzala zo 14 detí, mama jej zomrela na španielsku chrípku, všetky deti musela doopatrovať ako najstarší súrodenec. Moja mama bola učiteľka. Ako žena činu, mňa aj brata povodili po Slovensku, po zámkoch, po hradoch, vzdelávala nás o známych osobnostiach. Ženy v mojej rodine mi akoby odovzdali tajnú magickú hrdosť, silu, energiu pokračovať v tejto angažovanosti ďalej. Mne sa podarilo vychovať dve krásne a dobré dcéry, ktorým sa narodili dve dievčatká,“ prezradila históriu svojej ženskej sily, Alena Heribanová. Je presvedčená, že ženy si musia pomáhať.

 

„Existuje špeciálne miesto v pekle vyhradené pre ženy, ktoré nepomahajú iným ženam.“

– Madeleine Albright

 

Ťažká, či ľahká práca?

Alena Heribanová so svojou dcérou Babsy nepovažujú svoju prácu za zložitú. „Obdivovala som ženy, ktoré mali seriózne zamestnanie – lekárky, vodičky električiek, ženy pracujúce na smeny. My ženy v mediálnom svete sme si užívali svoju prácu. Ja som bola veľmi rada, že sa tomu Babsy rozhodla taktiež venovať. Naša práca je o krásnom slove, o dobrej nálade, o príjemnom rozhovore. Fandím všetkým, ktorí to idú robiť,“ hovorí Alena Heribanová, pričom niet pochýb, že ju jej práca skutočne celý život tešila a napĺňala.

So svojou dcérou Babsy sa podelili o zážitok, keď ju mama viezla zabalenú v deke a utekala s ňou v snehu cez les k lekárovi. Bolo naozaj vidieť, že ich vzťah nie je len o krásnych slovách, ale že ho naplno žijú a užívajú si ho. Babsy priznáva, že hoci je tvrdohlavý človek, rady jej maminy v nej zostávajú a rozmýšľa nad nimi. Ak je kritika povedaná zo srdca, nemá problém ju prijať, snaží sa byť konštruktívna. „Premýšľam nad sebou, rada analyzujem, ako sa správam a či viem niečo zlepšiť. V tomto si myslím, že som celkom uvedomelá,“ hovorí s úsmevom Babsy.

Vzájomná podpora v praxi

Myslím si, že je veľmi dôležité, aby sme sa ako ženy podporovali. Je neuveriteľné množstvo žien v takých prácach, ktoré boli dominované mužmi, sú úžasné ženy – vedkyne, dostávajú ocenenia, Nobelove ceny. Mám pocit, že za posledné tri roky ju dostalo 29 žien. Veľakrát nám v napĺňaní snov pomáhajú práve iné ženy. Ak sa my ženy pospájame, vytvárame magickú energiu a to je niečo výnimočné. Naozaj si vieme úžasne pomáhať,“ hovorí Babsy.

 

Myslím si, že je naozaj dôležité, aby ženy zastávali posty premiérok či ministeriek obrany,“ podotýka Alena Heribanová. „V Nemecku, ktoré bolo agresorom dvoch svetových vojen, sa dostali k moci ženy. Priala by som Rusom, aby mali ženy vo vláde, aby to zmäkčili. Lebo ženy nikdy nedopustia, aby ich synovia padali v boji. Chvalabohu, že sme v Európe, kde ženy majú všetky tieto práva, a hlavne vieme, že keď je žena prezidentka, premiérka a ministerka obrany, vojna nebude.

Buďte krásne, šťastné a milované a buďte hrdinkami svojho života, nie obeťami“, odkázala účastníčkam večera krásna a šarmantná Alena Heribanová.

Zdroj: Akčné ženy https://akcnezeny.sk/sesterstvo-v-znameni-kolekcie-answear/

Prečítajte si ďalší článok