Čítanie na 5 min 18 okt 2022

Ukrajinské SHERO hrdinky našej doby to sú Victoria a Eugenia

Autor: Michaela
Čítanie na 5 minúty

Odvahu ukrajinských žien obdivuje celý svet. Počas vojny nesú na svojich pleciach obrovskú zodpovednosť za svoje rodiny a deti. Odchádzajú do zahraničia alebo pomáhajú na fronte. Dokonca sa častokrát samé chytia zbraní a idú bojovať za vlasť do naozaj nebezpečných miest. Predstaviteľkami tejto skupiny žien sú aj Victoria Kravchenko a Eugenia Emerald. Vojačky, matky, ženy vnútorne silné – skutočné SHERO.

SHERO predstavuje rôzne tváre hrdinstva

Tvorba kolekcie SHERO je venovaná každodenným hrdinkám. Ženy, ktoré zmenili svoj život a menia životy druhých. Inšpirujú a dokazujú, že hrdinstvo má mnoho tvárí. Napríklad aj obranu svojej krajiny, hodnôt a blízkych. Veľmi dobre to poznáme z historických kníh, ale v posledných mesiacoch sme toho boli svedkami pri sledovaní dramatických udalostí na Ukrajine. Práve preto hľadanie ukrajinských ambasádoriek pre kolekciu SHERO bolo jasnou voľbou. Victoria Kravchenko a Eugenia Emerald sú predstaviteľkami ukrajinských žien, ktoré čelia smrteľnému nebezpečenstvu so vztýčenou hlavou, bojujúc o všetko dôležité a blízke.

Byť vojakom je ťažká práca, ktorú nezvládne každý, (v tomto výroku nemáme na mysli len mužské pohlavie). V radoch ukrajinskej armády totiž slúži 42 000 žien. Tisíc z nich zastáva veliteľské pozície, dokonale zvládajú ťažkú fyzickú prácu aj stres. Bojujú na všetkých frontoch rovnocenne s mužmi, ba čo viac, počet žien, ktoré chcú brániť Ukrajinu, neustále rastie. Neústupné, úprimné, odvážne, ničia všetky rodové stereotypy a vlastným príkladom dokazujú, že pre ženy nie je nič nemožné. Ich vlasteneckého ducha nemožno zlomiť. Sú skutočnými SHERO v tom najdoslovnejšom zmysle.

Victoria Kravchenko – „máme veľkú moc a sme schopní všetkého!“

Victoria Kravchenko je vojenská psychologička a v ukrajinských ozbrojených silách pôsobí od roku 2008. Vstúpila do nich ako 16-ročná s plným vedomím a zodpovednosťou za funkcie, ktoré jej boli zverené. V priebehu rokov si vyslúžila hodnosť majora. Victoria denne pomáha bojujúcim tým, že sa stará o ich duševné zdravie. Jej úloha je veľmi dôležitá a význam vojenských psychológov na Ukrajine od vypuknutia vojny v roku 2014 vzrástol. Špecialisti sú potrební nielen na fronte, ale aj na iných zhromaždiskách vojsk, kasárňach, výcvikových strediskách a všade tam, kde sa vojaci pripravujú na boj, ako aj návrat z neho. Vojenskí psychológovia učia, ako sa vysporiadať s negatívnymi psychickými stavmi, a to z hľadiska svojpomoci, ale aj pomoci spolubojovníkovi. Koniec koncov, pocit sklamania, panika, agresia, hystéria atď., bývajú veľkou ranou na duši.

„Vojaci v prvej línii potrebujú neustálu podporu, potrebujú osobu, ktorej môžu dôverovať a ktorej môžu zveriť svoje myšlienky bez strachu, že budú súdení. Myšlienky v neustálom strese môžu byť veľmi odlišné. A to je úplne normálne. Je to obyčajná reakcia tela k abnormálnym okolnostiam. Ak si to všetko necháte pre seba, následky môžu byť veľmi nebezpečné. Preto je dôležité takéto myšlienky zo seba uvoľniť. Psychológovia pomáhajú znižovať aj riziko vzniku PTSD (posttraumatická stresová porucha)“ – hovorí Victoria.


Aj keď vojnu podporuje a pomáha ako sa dá, sama čelí jej realite, najmä odlúčeniu od syna a manžela. Ako ale podotýka, stále je pre ňu najdôležitejšia rodina. Avšak teraz je súčasťou tejto rodiny každý Ukrajinec. Victoria sa naplno venuje svojej práci, podporuje ostatných a verí vo svoju silu. Tá vychádza z jej duše, princípov a hodnôt, ktoré jej vštepili rodičia.


„Snívam o živote pod pokojným nebom našej Ukrajiny. Snívam o šťastnom detstve pre všetky deti našej krajiny. Snívam o výnimočne priateľských a humánnych ľuďoch v našej krajine. Snívam o tom, že pojem vojenský psychológ a rovnako tak moja práca stratia svoj význam pri absencii akejkoľvek vojenskej akcie na celom svete.“ – hovorí Victoria, keď sa jej pýtajú na plány do budúcnosti a na jej vlastné sny.

Eugenia Emerald – „Som dobrá v boji na fronte, práve preto to robím“.

Eugenia Emerald je poručníčka, ostreľovačka špeciálneho pluku NPU „Safari“. Pre armádu sa rozhodla už pred 10 rokmi, keď sa hlásila na vojenskom oddelení. Na fronte bojuje od začiatku ruskej invázie – už takmer 6,5 mesiaca. Eugenia je jedinou ženou v tíme, čo má, ako sama priznala, svoje pre a proti. V prvom rade si musela zvyknúť na fungovanie v čisto mužskej skupine a na systém s prísnou hierarchiou a rešpektom k príkazom. Eugenia bojuje proti rodovej diskriminácii a pevne dúfa, že čoskoro sa postoje k ženám zmenia a budú sa k nim správať s väčším rešpektom a porozumením. Najväčšou ťažkosťou však nie je vojnový každodenný život, ale odlúčenie od blízkych. Túžba a smútok za rodinou a priateľmi, prepletený so stratou spolubojovníkov v boji. Eugenia priznáva, že raz počas vojny bola blízko k strate ducha – keď jej priatelia z pluku vrátane jej mentora zahynuli počas boja.

„Myslím, že tento smútok úplne naplnil moje srdce a pripomenul mi všetko, úplne všetko, čo sa stalo počas vojny – všetku bolesť. V tej chvíli to bolo nesmierne ťažké, ale ako som povedala, len čas všetko vylieči.“ – hovorí Eugenia.

Nemieni sa vzdať a napriek vojne sa snaží nájsť vôľu žiť. Každý deň si pripomína veci, ktoré ju robili šťastnou v časoch pokoja. Snaží sa usmievať vždy, keď je to možné a byť vďačná aj za malé chvíle šťastia. Paradoxne, počas vojny si Eugenia opäť spomenula, o čom je život. Chce rásť, učiť sa nové veci, zapájať sa do rozvoja komunity… Chce normálny, šťastný život. Pevne verí v seba a v iných ľudí, vo vlastné schopnosti a napokon vo víťazstvo a šťastnú budúcnosť, s ktorou má veľa plánov.

„Snívam aj o tom, že pôjdem s dcérou do Disneylandu, pretože som jej to pred vojnou sľúbila. Najprv nebol čas, potom zas peniaze. Teraz je však jasné, že len čo vojna skončí naším víťazstvom, našetrím peniaze a vezmem ju tam.“ – dodáva.

Úplné rozhovory s ukrajinskými ambasádorkami kolekcie SHERO nájdete na ELLE UA:
https://elle.ua/ludi/interview/geroinya-nashogo-chasu-viyskova-evgeniya-emerald-pro-te-yak-vidnayti-u-sobi-bazhannya-zhiti-dali-popri-viynu-rol-zhinok- u-maybutniy-vidbudovi-ukraini-/
https://elle.ua/ludi/interview/geroinya-nashogo-chasu-viyskova-viktoriya-kravchenko-pro-sluzhbu-rol-zhinok-u-maybutniy-vidbudovi-kraini-ta-vnutrishnyu-silu/
Pripravil tím ELLE UA: fotografie: Alina Chopenko;; stylista: Sasha Kutovy; asistent stylistu: Yaryna Lobanova; make-up: Marina Kruk; kaderník: Danylo Martemianov

Prečítajte si ďalší článok