Čítanie na 4 min 07 nov 2023

„Som feministka“: Veta, ktorá môže zmeniť svet

Autor: Michaela
Čítanie na 4 minúty

Všetci potrebujeme feminizmus. V boji proti štandardným predstavám, už vytvoreným spôsobom myslenia a v hľadaní rovnosti pohlaví. Answear.LAB opäť zdôrazňuje vo svojej sociálnej kampani „Som feministka“ úlohu, ktorú feminizmus hrá pri formovaní sveta a so stereotypmi týkajúcimi sa tohto dôležitého konceptu.

07.11.2023 je pre nás všetkých dôležitý dátum. Deň svetového feminizmu nás zavádza do dialógu o dôstojnosti a právach, ale aj o ťažkostiach, ktorým ženy čelia každý deň. Je to aj sviatok, ktorý rozvíja pejoratívny význam slova „feminizmus“. Slovo, za ktorým stoja ideológie, učenia a hnutia, ktoré sa zameriavajú na právnu, sociálnu a politickú rovnosť medzi mužmi a ženami.

Prečo potrebujeme feminizmus?

Svet je stále vzdialený od skutočnej genderovej rovnosti v ekonomických, politických, vedeckých alebo výskumných oblastiach. Správa Global Gender Gap Report z roku 2023 ukazuje, že pri súčasnom tempe pokroku by trvalo 131 rokov dosiahnuť úplnú rovnosť pohlaví. V praxi to znamená, že percento žien vo vedúcich pozíciách, v akademickom prostredí alebo v technologických spoločnostiach je stále príliš nízke.

Genderová nerovnosť sa prejavuje aj vo vzťahu k domácnostiam. Predpokladá sa, že žena v priemere strávi 160 hodín mesačne prácou v domácnosti. Údaje predstavené CBOS ukazujú, že vo väčšine domácností sú iba ženy zodpovedné za pranie (82%), žehlenie (81%) alebo prípravu jedál (65%).

Môže sa zdať, že muži sú úžitkovoletcami patriarchálneho systému, ktorý zdôrazňuje genderovú nerovnosť. „V našej dobe niet väčšej hrozby pre ľudský rod ako všeobecne akceptované definície mužstva,“ poukazuje novinárka, spisovateľka a výskumníčka Liz Plan vo svojej knihe The Alpha Male Must Go. Predisponované vzory mužstva znamenajú, že muži cítia tlak byť samostatními a neporaziteľnými jednotlivcami.

Myslia si, že sú slabí, že s nimi nie je niečo v poriadku. Aj iní muži skrývajú svoje emócie, myšlienky a vnútorné konflikty,“ upozorňuje Fredric Rabinowitz, psychológ na University of Redlands, analyzujúci vplyv patriarchátu na správanie mužov. Výskumník dodáva, že pocit neschopnosti externe sa prejaviť zintenzívňuje proces sociálnej izolácie.

Preto je feminizmus príležitosťou na rovnosť pre mužov aj ženy. Spája hodnoty nevyhnutné na budovanie lepšej spoločnosti, rovnakej pre všetkých jej členov. Medzi týmito hodnotami patrí hlavná požiadavka na rešpekt voči druhému človeku – bez ohľadu na pohlavie, farbu pleti, náboženstvo alebo sexuálnu orientáciu. Feministom je preto ktokoľvek, kto sa považuje za slobodného a rovnakého voči ostatným.

Answear.LAB proti stereotypom o feminizme

„Feminizmus je založený na nenávisti k mužom“, „Feministka si stavia kariéru na úkor rodinného života“, „Feminista nie je pravý chlap“ – to sú len niektoré zo stereotypov, ktoré kolujú okolo myšlienky feminizmu. Answear.LAB tvrdí, že usilovanie o genderovú rovnosť je zodpovednosťou všetkých, bez ohľadu na hodnoty a životný štýl.

V ďalšej časti kampane „Som feministka“ značka povzbudila viac ako 300 influencerov, aby nosili tričko s manifestom, ktorý zdôrazňuje úlohu feminizmu pri budovaní genderovej a sociálnej rovnosti a odstraňoval bežné mýty o feministoch a feministkách. Dňa 7. novembra, počas Svetového dňa feminizmu, tričká budú nosiť mnohí, vrátane Joanny Przetakiewicz, Andreja Seweryna, Reni Jusis, Magdaleny Różdżka, Edyty a Cezareho Pazura alebo Natalie Przybysz.

Answear.LAB prináša heslo akcie na ulice Varšavy a povzbudzuje okoloidúcich, aby vyjadrili svoju perspektívu, zdvíhajúc nad svoje hlavy transparenty „Som feministka a som veriaca“, „Som feministka a som patriot“ – hlásia heslá, ktoré zdôrazňujú, že feminizmus nám dáva slobodu voľby a právo na sebaurčenie.

Zamestnanci Answear tiež prejavili svoju podporu akcii, ukazujúc silu spoločného konania pre dôležitú vec. Čo pre nich znamená feminizmus?

,,Verím, že ľudia majú rovnaké práva bez ohľadu na pohlavie. Existujú povolania, v ktorých muži sú lepší ako ženy, ale existujú aj výnimky. Tieto vínimky sú, tí, ktorí nás následne motivovali k odvahe dosiahnuť viac, lámať stereotypy a rozmazávať hranice,“ hovorí Diana Dudlinska.

,,Pre mňa znamená feminizmus schopnosť rozhodovať o sebe. Je to rovnaký štart pri žiadosti o svoju vysnívanú prácu. Feminizmus je sila, ktorú môžem čerpať od iných žien,“ dodáva Agnieszka Wojnicka.

,,Chcem, aby moja dcéra nezažila nerovnosť v pracovnom a spoločenskom živote kvôli svojmu pohlaviu. Pre mňa znamená feminizmus stáť na strane nezávislosti žien,“ zdôrazňuje Sylwia Jaskólska.


„Keby neboli feministky, nemohla by som získať vzdelanie, plniť sa profesionálne, voliť vo voľbách a byť tým, kým chcem byť,“ uzatvára Ana Just.


Môžete sa tiež stať súčasťou tejto iniciatívy tým, že si získate tričko alebo mikinu s nápisom „Som feministka“. Ukážte svetu, že ste na strane rovnosti.

Prečítajte si ďalší článok